Milletvekili Namık Havutça:"İnsan hakları, özgürlük ve demokrasi mücadelesi veriyoruz"

Milletvekili Namık Havutça:

 

 

 

 

CHP Balıkesir milletvekili Namık Havutça, Bandırma`da düzenlediği basın toplantısında, "Partimiz, insan hakları, özgürlük ve demokrasi mücadelesi vermektedir" dedi.

CHP İlçe Başkanı Ercan Akyazar`ın, CHP Genel Merkezi`nin 5 Temmuz`da yayınladığı "Demokrasi Manifestosu"nu okumasının ardından söz alan Havutça, partilerinin, TBMM`de yemin etme gibi bir sorunu bulunmadığını, milletvekili yemininin her sözcüğüne katıldıklarını vurgularken, şunları söyledi:

"Biz, mecliste bir kriz çıkarmak istemiyoruz. Ancak tarihi bir uyarıda bulunuyoruz. Olay, Milletvekili seçildikten sonra da cezaevinden çıkarılmayan Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal sorunu da değildir. Biz, insan hakları, özgürlük ve demokrasi mücadelesi içindeyiz. Bunu yerine getirirken de asla meclisi kilitlemek, hesaplaşmak, bilek güreşi yapmak düşüncesinde de değiliz. Dünya özgürlük tarihi, kan ve gözyaşı doludur. Ulusal egemenliğin gerçekleşmesi için her bedeli ödemeye de hazırız. Bizim, milletvekili, yeminiyle hiçbir sorunumuz yoktur. Yemin etmekten de onur duyacağız.Tek düşüncemiz, iki yıldır tutuklu bulunan, ancak halkın oylarıyla milletvekili seçilen iki arkadaşımızın haklarının verilmesidir."

Tutukluluk süresiniz cezaya dönüştürülmemesi gerektiğinin altını çizen Milletvekili Namık Havutça, "Şu anda cezaevlerimizdeki kişilerin yüzde 50`si, tutuklu durumdadır. İstatistiklere göre, tutukluların yüzde 60`ı, yargılamalarının ardından beraat etmektedir. Milletvekili seçilen Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, 800 gündür tutukludur. Buna gerekçe olarak, kanıtların henüz toplanmamış olması gösteriliyor. Böyle bir hukuk düzeni, dünyanın neresinde var? Türkiye, artık âdil ve evrensel bir hukuk sistemini kurmak zorundadır. İnsanların, sanık sıfatında, iki yıl cezaevlerinde çürütülmesinin önüne geçilmelidir. Unutmayalım ki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nde görülen davalarda Rusya ve Türkiye, tüm dünyada tazminat ödemeye mahkum edilen ülkeler arasında ilk iki sırayı almaktadırlar" dedi.

Balıkesir ilinin çözüm bekleyen birçok sorunu bulunduğuna da işaret eden Havutça, 4-5 yıl önce, Savaştepe`nin Karacalar Köyü`nde tecavüze uğrayarak katledilen iki kız kardeşin katillerinin bulunması için TBMM`ne soru önergesi vereceğini belirtirken de şöyle konuştu:

"Balıkesir İl Genel Meclisi üyeliğim dönemimden beri bu cinayetlerin zanlılarının ortaya çıkarılması için çaba harcıyorum. Milletvekili seçildikten sona da katledilen çocuklarımızın babasıyla temas durumundayım. Bu olayın mutlaka aydınlatılarak, suçluların hak ettikleri cezayı görmelerini sağlamak istiyorum."



Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı