Miraç Kandili Mesajı

Miraç Kandili Mesajı

Bandırma Müftüsü Cahit Çetin,16 Haziran Cumartesi günü kutlayacağımız Mirac kandili nedeniyle kutlama mesajı yayınladı





MİRAC KANDİLİ MESAJI

Receb-i Şerifin 27. gecesini, Mirac Kandili olarak kutlarız.16 haziran Cumartesi Mirac Kandilidir. Mirac ilahi lütuflarla dolu, mukaddes bir yolculuğu ifade eder.

Mirac, Müslümanların ve sevgili Peygamberimiz (s.a.v)'in İslam Dinini insanlara ulaştırma gayretlerinde zorluklarla karşılaştığı bir dönemde Yüce Allah (c.c)' ın büyük müjdesi ve hediyesi olarak lütfedilmiştir. Mirac Allah (c.c)'ın sevgili kulu Hz. Muhammed (s.a.v)'in Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya ve oradan da semâya yaptığı içinde pek çok sırlar barındıran bir yolculuktur. Mirac mucizesi ile Peygamber Efendimiz (s.a.v) celal ve ikram sahibi yüce rabbimizin kudretini müşahede etmiş ve onun desteğine mazhar olmuştur. Müslümanlar için ise Allah (c.c)' a ve Hz. Peygamber (s.a.v)'e bağlılık sınavı olmuştur. İsra suresi bu yolculuğu şöyle anlatır: Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed'i) bir gece Mescid-i Haram'dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa'ya götüren Allah (c.c)'ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”  (İsra 17/1)

Efendimiz Muhammed Mustafa (sav)'nın, Cenab-ı Hakk'ın yüksek huzuruna kabulü anlamına gelen mirac, tüm inananları yüce ufuklar kazanmaya teşvik eder. Allah(c.c)'a tam teslimiyet ve güvenin, yalnız ona itaat ve imanın hakiki manada kulluğun mümini manevi makamlarda yücelteceğine ve rabbiyle buluşturacağına işarettir. Bu mucize iman etmenin gereklerini yaşayanların nice üstün derecelere ulaşacağını, Allah (c.c)' ın rahmet ve bereketiyle müşerref olacağını anlatır.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)'in hadisi şeriflerinden öğrendiğimiz gibi her insan miracın bu manevi yükselişini hayatında tecrübe edebilir. Çünkü Peygamberimiz mümin'in miracının namaz olduğunu müjdelemiştir. Namaz, kulun rabbine gönül huzuruyla yöneldiği, tazim ve muhabbetini sunduğu sadece bedenini değil bütün varlığını rabbine yönelttiği ibadettir. Her mümin namazdaki bu huzur ve huşu halini idrak etmesi nispetinde kendi miracını yaşar, yaşayabilir. Namaz Ankebut suresinde de bildirildiği gibi murakabe bilincini kazandırması ile iç dünyamızdaki manevi yükselişi sağlar, tüm kötü ve çirkin hallerden arınmamıza hizmet eder.

Mübarek ve feyizli günleri idrak ettiğimiz bu aylarda rabbimizin reçete olarak sunduğu ibadetlerimizi çoğaltmalıyız. Gönül dünyamızın huzura, içinde yaşadığımız toplumun ve tüm insanlık âleminin refaha, mutluluğa kavuşması için dua etmeliyiz.

Bu mübarek gecenin tüm İslam âlemine ve bütün insanlara huzur ve barış getirmesini temenni ediyor; bu gecede semaya açılan ellerin, dillerden dökülen, gönüllerden geçen duaların hak katında makbul olmasını yüce rabbimden niyaz ediyorum.


Cahit ÇETİN
Bandırma Müftüsü



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı