Misakça sahilleri de salyaya teslim

Misakça sahilleri de salyaya teslim

Misakçalı Balıkçılar Barınaklarının temizlenmesini bekliyor, Bandırma Belediyesinden Palmiye desteği geldi.

Balıkçıların “deniz salyası” veya “kay kay” dedikleri, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı organizmalar tarafından üretilen kalın ve yapışkan madde “müsilaj”ın Marmara Denizi’ndeki etkinliği sürüyor.

“Müsilaj”, Bandırma’ya bağlı Misakça sahillerinde de etkili oluyor.

Marmara Denizi’nde deniz sıcaklığının yüksekliği ve denizin durgunluğu nedeniyle yaklaşık 8 aydır etkili olan “müsilaj”ın, Misakça’da da etkili olduğunu vurgulayan Bandırma’ya bağlı Misakça kırsal mahallesinin muhtarı Refik Öztürk, şunları söyledi:

“60 yaşındayım. Bugüne kadar sahillerimizde 7-8 süren deniz salyası görmedim. Eski yıllarda en çok 1-2 ay görülür ve biterdi. Bu olay nedeniyle balıkçılarımız, av sezonunda çok zorlandılar. Çünkü bu salyanın ağırlığı nedeniyle ağlarını çekemediler. Av sezonumuz kötü geçti. Mahallemizde 6 büyük, 15 küçük tekne yeterince balık avlayamadılar. Tabii ki, bu olumsuzlukta deniz salyasının yanı sıra Gönen Çayı’ndan gelen kirliliğin körfezimizi kirletmesinin de önemli etkisi var. Denizimiz kokuyor.”

                       BARINAK TAMAMEN KURUMAK ÜZERE

Önceki yıllarda derinliği 15 metreyi bulan Misakça balıkçı barınağının neredeyse tamamen susuz kalmak üzere bulunduğuna, bu konudaki başvurularının, yetkililer tarafından dikkate alınmadığına dikkati çeken Muhtar Refik Öztürk, şunları aktardı:

“Bölgemizde ilk yapılan barınak burasıdır. Ancak tüm başvurularımıza karşın Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve DLH yetkililerinin ilgisiz kalması sonucu barınağımızın içi tamamen toprak doldu. Başta gırgırlar olmak üzere teknelerimiz, barınağa giremiyor. Barınağımızda derinleştirme çalışmaları yapılmazsa yakın bir gelecekte burası top sahasına dönebilir.”

Halen mahallelerinde sadece 437 vatandaşın oturduğunu belirten Öztürk, “Mahallemizin en önemli tarımsal ürünlerinin başlarında zeytin, çeltik, maydanoz, buğday, arpa ve domates geliyor. Eski yıllarda kokulu Misakça kavunları vardı. Her gün, mahallemizin içinde, günde 40-50 römork olarak satılırdı. Çok lezzetli ama dayanıksız olan bu kavunlar şimdi kalmadı. Çünkü artık yılın 12 ayı, ülkemizin her yerinde meyve yetişiyor. "

                                BELEDİYEDEN 12 PALMİYE

Muhtar Refik Öztürk, geçtiğimiz günlerde mahallelerine, Bandırma Belediyesi tarafından 12 adet palmiye gönderildiğini belirtti. Belediye Başkanı Tolga Tosun’a teşekkür eden Öztürk, bu palmiyeleri mahallelerinin sahil kesimine dikeceklerini sözlerine ekledi. ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Misakça sahilleri salyaya teslim
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false