Mübadele çocuklarının 90 yıllık kültürü

Mübadele çocuklarının 90 yıllık kültürü

Erdek Y. Yapıcı’da 10 yıl ara verilen Kiraz Seyranı, bugün düzenlenen program ile yeniden başladı.

Erdek Yukarı Yapıcı Kırsal Mahallesi yurt edindikleri Yunanistan’ın Kavala kentinden 1924 te mübadele ile geldikleri öz vatanda yaşam koşullarına en uygun olarak seçtikleri Kapıdağ’ın doruklarından önce Belkıs (Yeniköy) e ardından Düzler’e inerek 3 ayrı noktada yaşamlarına devam ederken, geleneklerini de bugüne dek sürdürdüler. 

Yukarı Yapıcılar tarım ve hayvancılık mücadelelerinin “mola” tabir ettikleri her yıl Haziran ayının 2.ci pazarında kutladıkları “Kiraz seyranı” 10 yıl aradan sonra bu yıl aynı coşku ile devamı sağlandı.

Acıların katık edildiği 1924 mübadele değişimi sonrası yaşadıkları kültürü yeni yurtlarına taşıma noktasında başlatılan kiraz seyranı yılda bir kez de olsa eş ve dostlarla buluşulan önemli bir gün olarak tarihe geçmiş.

Yaklaşık 90 yıldır süre gelen kültür etkinliği çeşitli gerekçeler ile son 10 yıldır yapılama masada bu yıl kaldığı noktadan devamı anlamında başlatılan hazırlıklar 12 Haziran Pazar günü hava muhalefeti dolayısı ile ertelenmişti.

19 Haziran Pazar günü ise ÖSYM sınavları olması, haklı olarak programın 18 Haziran Cumartesi günü gerçekleşmesi sağlandı.

Tüm bu etkenlere rağmen Yukarı Yapıcı Kiraz seyranı özlem duyulan bir gün olarak kutlandı. Çok değişik kentlerden gelen katılımcıların gün boyu oksijeni yüksek Kapıdağ doruklarında memleket havası dinleyip mangal yaparken, organizasyon komitesi tarafından hazırlanan Nohutlu Pirinç pilavı ve ayran ikramı ile sıra dışı bir gün yaşadılar.

Yukarı Yapıcı Muhtarı Hüseyin Semerci yaklaşık bir haftadır hazırlık yaptıklarını, her hangi bir aksaklığı mahal verilmemesi için tüm ayrıntıları gözden geçirmenin yanı sıra 2 bin kişilik ikram pilavını da çok özel tekniklerle pişirildiğini açıkladı.

Muhtar, Semerci; “Uzun bir aradan sonra yeniden Kiraz seyranı etkinliği için bir araya gelmemiş bizim için büyük sevinç kaynağı olmuştur. Katılımlarından dolayı tüm eş ve dostlarımıza teşekkür ederiz.” Dedi.

Bandırma Manşet kamerası ise gün boyu seyran şenliğine katılan konukların görüşlerine yer verdi.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı