Müftülük`ten Kandil Mesajı

Müftülük`ten Kandil Mesajı

İYİ BİR KUL OLUP BERATIMIZI ALALIM.”





Kıymetli Din Kardeşlerim;


4 Temmuz 2012 çarşambayı perşembeye bağlayan Şaban ayının 15. gecesi Berat Kandilidir. Beraat Kandilimiz Allah(c.c)'ın kullarını çokça bağışladığı, kusurları günahları mağfiret edip, tevvab ismi şerifinin bolca tecelli ettiği bir gecedir.

Berat, Allah'ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. İsminden de anlaşıldığı üzere kandilin mahiyeti, kulların kusurlarından günahlarından uzaklaşıp Allahın mağfiretine ulaşmasıdır. Bu gecede Allahın affı çoktur. İnsanı kulluk vazifesinden, Allahın rıza ve muhabbetinden uzaklaştıran günahların silinmesi kulun kurtuluşu anlamına gelir. Bu sebeple bu geceye beraat gecesi” denmiştir. Sevgili peygamberimiz (s.a.v) beraat kandilinde Cenabı Hakkın kullarına olan lütuf ve ihsanını şöyle dile getiriyor:

"Allâh Teâlâ Şaban`ın 15. gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesinin koyunlarının kıllarının sayısından daha fazla kişiyi bağışlar" (İbn Mâce, İkame, 191). Başka bir hadislerinde de, "Şaban`ın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allâh o gece güneş batınca dünya semasına tecellî eder ve fecir doğana kadar, `Yok mu Benden af isteyen affedeyim; yok mu Benden rızk isteyen vereyim; yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!` der" buyurmuştur (İbn Mâce, İkâme, 191).

Kandillerimize hadisi şeriflerin aydınlığıyla baktığımızda bizler için eşsiz fırsatlar olduğunu görürüz. Kandiller her insanın kendini bilmesine, nefsini tanımasına zemin hazırlar. Beraat kandilinin feyz ve bereketi de nefsimizi muhasebe edip, hayatımıza hayırla ve iyilikler getirmek için bir başlangıç olmalı. Bu gecenin manevi derinliği ve ilhamıyla rabbimize olan imanımızı tazelemeli, ruhaniyetimiz üzerindeki nefis ve şeytan tasallutundan kurtulmak için rabbimizin yardımına sığınmalıyız.

Beraat gecesi Rabbimizden ihlâs ve samimiyetle af dilemenin, samimi gözyaşlarıyla secdeye kapanmanın vaktidir. Hepimiz Ey huzur içinde olan nefis! Sen O'ndan razı, O da senden razı olarak rabbine dön. (iyi) kullarımın arasına gir. Cennetime gir.” (Fecr/27-30) ilahi hitabına mazhar olmak istiyoruz. Bunun yolu beşeri zaaflarımız sebebiyle yaptığımız hatalara pişmanlık ve tekrar yapmama kararlılığıyla son vermektir.

Allah (c.c) iman aşkımızı ve heyecanımızı artırsın, kulluğumuzu en halis amellerle yerine getirmeyi nasip etsin. Af beraatını alıp iki cihanda aziz olanlardan kılsın.

Tüm İslâm âleminin Berat Kandilini kutlar, bu mübarek gecenin kendimiz, ailemiz, milletimiz için hayırlara vesile olmasını, maddi manevi tüm sıkıntılarımızın giderilmesini Yüce Allah'tan niyaz ederim. Allah(c.c) bu gecede yapacağımız ibadet, dua ve yakarışları makbul eylesin. İbadet ve dualarımızı tüm insanlığın barış ve huzura ulaşmasına, beraatına vesile eylesin.
Cahit ÇETİN



Bandırma Müftüsü



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli