Müftülük`ten M.Akif Ersoy yorumu

Müftülük`ten M.Akif Ersoy yorumu

``Fikir adamı, samimi Müslüman Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle anıyoruz. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” temennisine bizde iştirak ediyoruz.





İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 91. YIL DÖNÜMÜ

Mehmet Akif Ersoy milletimizin tarihinde ilmi, irfanı, ahlakı, sanatı ve kişiliğiyle insanlara yön vermiş, büyük mütefekkirdir. Kendisi fikirleri, mücadelesi ve duruşuyla örnek ve önder bir kişiliktir. Çocukluğunda ailesinden aldığı eğitimle sağlam bir karakter sahibi olmuş, inandığı dini ve ahlaki prensipleri hayatı boyunca titizlikle yaşamıştır. Hepimizin bildiği gibi O'nun hayatında, dürüstlük, çalışkanlık, sözünde durma ve ahde vefa gösterme gibi güzelliklerin pek çok örneği mevcuttur.

Milli Mücadele hareketine bizzat katılan Mehmet Akif, vatanımızın parça parça elden gitmesi karşısında kalemiyle mücadele etmiştir. Milletin gönül tercümanı olmuştur. Eserlerinde kullandığı dil, o kadar içten, samimidir ki vatanın o sıkıntılı günlerini canlı bir şekilde gözler önüne serer. Her karesi şehit kanıyla sulanmış vatanın içler acısı halini çocuğunu kaybeden anne hüznüyle dile getirmiştir. İlhamını Kuran'dan almış, doğruları yazmış ve dosdoğru yaşama azmini hayatının sonuna kadar devam ettirmiştir. Peygamberimizin anlatıldığı, bizi bir anda 1400 yıl evveline götürüp, an be an o günleri yaşatan bir gece şiiri peygamber aşkının büyük bir yansımasıdır.

Kıymetli bir şair, vatansever insan olarak, şiirlerini okuduğumuzda onun vatan sevgisini ve yaşananlar karşısında duyduğu ızdırabı hissedebiliriz. Mehmet Akif Ersoy ezan sesleriyle inleyen, rengini şehit kanlarından almış al bayrağımızın özgürce dalgalandığı, güçlü, çalışkan ve inançlı bireylere sahip bir vatan arzuluyordu. Bu duygularla, ulusal marş yazılması teklifine karşılık kaleme aldığı İstiklal Marşı, şairimizin vatanına duyduğu derin muhabbetin, halkına duyduğu güven ve minnettarlığın ifadesi olmuştur. Bu güzide şiir içinde bir tarih barındırır. Milletimizin zaferini, yüceliğini, vatan aşkını ve bayrağımızın kutsallığını en güzel duygularla anlatır. Mehmet Akif'in Milletimize en büyük armağanı olan bu değerli eserini anlamak ve anlatmak ise bizim sorumluluğumuzdur.

Bastığın yerleri toprak” diyerek geçme, tanı,

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı,

Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı,

Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

Mısralarında olduğu gibi bastığı toprağın kıymetini bilen kefensiz yatan atasını incitmeyen, gerektiğinde canını feda eden, gönlü iman dolu nesiller yetiştirmek sevgili Mehmet Akif'in bayrağını teslim almak olacaktır. Zira böyle bir nesil onun yegane isteğiydi.

Çanakkale Savaşı ve Milli Mücadelede şehitlerimizin kanlarıyla yazdıkları destanı, Mehmet Akif Ersoy şiirleriyle bize resmetmiş, zihinlerimize işlemiştir. O Kalbinin diliyle halkın sesi olmuş, ömrünü bu milletin hürriyeti için mücadele ile geçirmiştir.

12 Mart 1921'de İstiklal Marşımızın TBMM'de milli marşımız olarak kabul edilişinin yıl dönümü olması vesilesiyle tarihimizin nadide şahsiyeti, fikir adamı, samimi Müslüman Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle anıyoruz. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” temennisine bizde iştirak ediyoruz.

Cahit ÇETİN

Bandırma Müftüsü



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false