Muhtarlar günü törenle kutlandı.

Muhtarlar günü törenle kutlandı.

Muhtar Hancıoğlu, "İdare ile vatandaş arasında köprüyüz, ancak enkaza dönen köprünün yasal düzenleme ile onarıma ihtiyacı var."

19 Ekim Muhtarlar günü Cumhuriyet alanında düzenlenen törenle gerçekleştirildi. 

Kaymakam Engin Aksakal, Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun'un hazır bulunduğu Bandırma'daki tören çelenklerin anıt'a sunulması saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunması ile devam etti. 

Gündeme dair konuşma yapan Bandırma Muhtarlar derneği Başkanı Nur Hancıoğlu;  "Atatürk sayesinde pek çok ulustan önce kazanılan seçme ve seçilme hakkını kullanan, seçilmiş bir muhtar olarak tüm muhtar arkadaşlarımın gününü kutluyorum.
Muhtar seçildiği ilk  günden beri çözümün bir parçası olmak, kuruma katkı sunmak amacıyla mevcut sistemin sorunları ve çözüm önerilerini yazılı sözlü olarak yetkili kurumlarla paylaşmaktadır. Ancak devletin en uç noktası olan ve vatandaşlar tarafından 7*24 en kolay ulaşılan muhtarların ve sistemin sorunlarının giderilmesi  noktasında ciddi bir gelişme maalesef henüz olmamıştır. Oysa yetkilerle donatılmış Muhtarlık kurumu vatandaşların sorunlarının giderilmesi, çözümün hızlanması yanında hizmetin kalitesinin artmasına da katkı sağlayacaktır.
1829'dan bu yana faaliyetlerini sürdüren yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlığın, tarihsel bağlarını korumak için ilan edilen 19 Ekim Muhtarlar Günü'nün bu yıl 7.'sini kutlamaktayız 
Kurulduğu günden bu yana devletin tüm kurumları ile vatandaşlar arasında köprü vazifesi yapan, ülkenin gören gözü işiten kulağı olan muhtarlık, vatandaşın ihtiyacına koşan, bilgisi birikimi ile mahalle sakinlerine danışmanlık yapan 7/24 kapısı telefonu çalan, çağrıldığı yere varan, ülkesindeki tüm kişi ve kurumların başvurduğu önemli bir temsiliyettir.
Ancak bu tarihi köprünün çok acil restorasyona ihtiyacı vardır. 1924 yılında çıkan 442 Sayılı Köy Kanunu ve 1944 yılında yürürlüğe giren 4541 Sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkili'ne dair Kanun'un değiştirilmesi ve gönümüz koşularına uygun ve teknolojik dünyaya cevap verebilecek seviyeye getirilmesi artık mecburidir.
Mevcut kanunlar atıl olmakla birlikte bazı maddeleri lağvolmuş ya da çağın çok gerisinde kalmıştır. 
Şu an mecliste bulunan muhtar kanunu bir an önce mecliste kabul edilip  yürürlüğe girmesi sağlanmalıdır.
Ayrıca tebligat kanununda da bir değişiklik yapılması elzemdir. Muhtarların posta memuru durumundan kurtulması gerekmektedir. Muhtarlıklarımız postacıların dağıtım merkezi haline gelmiştir umarız ve dileriz bu kanunlar bir an önce yürürlüğe girer muhtarlık kurumu hak ettiği noktaya gelir. 
Vatandaş ile yerel ve merkezi yönetim arasında köprü olan Muhtarlık kurumunun en temel ihtiyacı yetkilerle donatılmış yeni bir Muhtarlık Kanunudur.
Mahalle muhtarlıklarının tüzel kişilik ve bütçe sorunu çözülmelidir,
5490 sayılı kanunda kayıt sistemine muhtar dahil edilmeli,  Muhtar mahallesinde yaşayanları haneler bazında  kontrol yapabilmelidir,
5393 Belediyeler Kanunundaki 9. maddedeki belirsizlik giderilmelidir,
Muhtarların kendi mahalleleri ile ilgili her konuda ihtiyaç ve taleplerini iletebilmek için belediye meclislerinde, tüm ihtisas komisyonlarında söz ve oy hakkı olmalıdır, 
2972 sayılı kanun çerçevesinde adaylık sistemi getirilmeli, devir teslim prosedüre bağlanmalı, muhtar adayları için kriterler konmalıdır,

Muhtarın izin ve sosyal hakları bir kanunla belirlenmelidir.
  Ve bugün Ankara’da açılışı yapılan muhtar evinin yapılmasında hazırlanılıp hizmete sunmada emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Güncel yasalarla daha işlevli hale gelmesi gereken muhtarlar için 19 Ekim’i kutlama günü ilan eden ve “Ben de Türkiye’nin muhtarıyım” diyerek camiamıza verdiği önemi her fırsatta dile getiren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya teşekkür eder  Ve bugün Ankara’da açılışı yapılan muhtar evinin yapılmasında hazırlanılıp hizmete sunmada emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Muhtarlık olarak yetki ve bütçe olmamasına rağmen mahallesinin sorunlarının çözümü için büyük bir özveri ile çalışan, yoktan var ederek mahallesinin dertlerine derman olmaya çalışan muhtarlarımızın Yeni ve eski tüm muhtarlarımızın "Muhtarlar Günü"nü kutluyorum. Bu vesile ile ebediyete intikal etmiş muhtarlarımızı da rahmetle anıyorum.  
19 Ekim Muhtarlar Günümüz kutlu olsun."



Anahtar Kelimeler: Muhtarlar törenle kutlandı.
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı