Müze Derneği Başkanı Erdoğan Moralı:"Bandırma, müzesine sahip çıkmalı"

Müze Derneği Başkanı Erdoğan Moralı:

Haber Önder BALIKÇI

 

Bandırma Müze Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Erdoğan Moralı, 20-26 Mayıs 2011 tarihleri arasında kutlanacak "Müzeler Haftası" nedeniyle açıklama yaptı.

Bandırma`nın, kendi müzesini devlet-millet işbirliği ile yapan bir kent olarak haftayı en iyi şekilde kutlama hakkına sahip olduğunun altını çizen Moralı, şu değerlendirmede bulundu:

"Bandırma`da, on yıla yakın süredir resmen faaliyette bulunan Arkeoloji Müzesi, gerek bünyesinde barındırdığı arkeolojik yapıtlar ve gerekse arkeolojik kazılara katkıları sayesinde, her geçen gün gelişmekte, ülkemiz ve dünya bilim çevrelerince tanınmaktadır.

Müzemiz, hizmete girdikten sonra uzun yıllar, Balıkesir Kuvay-ı Milliye Müze Müdürlüğü`ne bağlı devşirme ve deneyimsiz personelle yönetilmiştir. Müzemiz, derneğimizin azimli ve inatçı girişimleri sayesinde, iki yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, bağımsız müdürlük durumuna getirilmiştir. Müzemize, yakın tarihlerde de yetenekli, çalışkan, deneyimli yöneticiler atanarak, diğer personel takviyesi de görmesinin ardından, işlevini tam anlamıyla yerine getirme olanağına kavuşmuştur. Pek çok olanaksızlığa karşın yoktan var eden bir azimle başarılı çalışmalar yapan müze yöneticilerini şahsım ve dernek yönetimim adına kutluyorum. Çünkü, yıllarca derneğimiz ve Bandırma halkının emek ve çabaları boşa gitmemiştir. Ancak müzemiz, eser yönünden güçlenip, zenginleşirken, müze binamız, yetersiz kalmaktadır. Bölgemizde, üç ayrı yerde antik kazılar sürmekte olup, daha uzun süre de devam edecektir. Bu durum göz önüne alınarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı`na, müzeye ek bina yapılması için iki yıl önce, aralıklarla başvurularda bulunulmuştur. Bakanlık da, isteğimizi yerinde görerek, gerekli çalışmaların gerçekleştirilmesi için ilgililere talimat vermiştir."

2011 yılı Müzeler Haftası nedeniyle derneklerinin tamamlanamayan bir çalışması hakkında da bilgi veren Moralı, şöyle konuştu:

"Kentimizde, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan, Cumhuriyetin ilk yıllarında telgrafhane-postane, daha sonra ise Mal Müdürlüğü olarak bilinip, kendi durumuna terk edilmiş, hazineye ait binanın `Kurtuluş Müzesi` olarak kullanılması için yaptığımız başvurular sonuç vermiş, binanın onarım ve restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı`nca gerekli çalışma ve keşifler yaptırılmış, ancak bu aşamadayken, bir kısım kişiler, Bandırma`nın bir etnografya kurtuluş müzesine kavuşmasını istememiş, bina yeniden hazineye verilmiştir. Bu güzel eserin yapılmasını istemeyenleri, vicdanları ile baş başa bırakıyor ve her iki cihanda da, bu vebâlin altında ezileceklerini düşünüyorum. Müzeler Haftası nedeniyle hemşehrilerimizin, müzemizi ziyaret etmelerini, tanıyıp, tanıtmalarını öneriyorum. Yine bu haftaya paralel olarak Bandırmalıların, müzemizden, 20 lira karşılığında alacakları kart sayesinde, bir yıl süreyle ülkemizdeki tüm müzeleri ücretsiz ziyaret etme olanağına sahip olacaklardır. Bu kampanyadan herkes yararlanmalıdır. Bölgemizin, hatta ilimizin tek arkeoloji müzesi konumunda bulunan Bandırma Arkeoloji Müzesi`ne sahip çıkıp, yardımcı olmalıyız. Bu düşünce ve duygularla Müzeler Haftası`nın başarılı ve verimli geçmesini diliyorum."



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli