Ocaklar’da “Toprak Ana” etkinliği

Ocaklar’da “Toprak Ana” etkinliği

Kapıdağ Dayanışma Platformu’nun gelenekselleştirdiği doğal, yöreye ait geleneksel ürünlerle beslenme geleneği sürdürülüyor.

Kapıdağ Dayanışma Platformu’nun “Toprak anaya saygı” etkinliği 10 Aralık 2022 Cumartesi günü, Erdek’e bağlı Ocaklar Mahallesi’nde, saat 19.30’da başlayacak.

Etkinlikle ilgili bilgi veren platform üyesi Dr. Kadir Dadan, şunları söyledi:

“Bu yılki etkinliğimizi Keyif Çay Bahçesi’nde gerçekleştireceğiz. Toprak anaya saygı anlamındaki bu etkinlik, İtalya’nın Torino merkezli olarak 2011 yılından beri düzenleniyor. Biz de bu etkinliği yıllardır düzenliyoruz. Sadece pandemi nedeniyle 2020 yılında gerçekleştiremedik. Etkinliğin amacı, doğaya ve toprağa şükran, o yöreye ait temiz, organik, doğal gıdaların kullanılmasını teşvik etmektir. Bu etkinlik, Avrupa ülkelerinde ‘Slow Food’ olarak biliniyor.”

“SLOW FOOD” (YAVAŞ GIDA) NEDİR?

“Slow Food”, 1986 yılında, İtalya’nın Torino kentinde, Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, “Yavaş Hareketi”nin bir parçasıdır. Hamburger’in, toplum yaşamına sokulması da bu hareketin başlamasında etken olmuştur. 

Felsefesinin temelini, bir bölgenin toprağına ait yerel ürünleri kullanmak ve dışarıdan hazır ürünü satın almamak geliyor. Bu adıma paralel olarak da geleneksel yemek kültürünün korunması amaçlanıyor. 

TÜRKİYE’NİN İLK SLOW KÖYÜ: GERMİYAN

Türkiye’nin ilk “Slow Köyü” Germiyan olarak biliniyor. İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir köy olan Germiyan’da yaşayan köy halkı, ekmeklerini katkısız, doğal, ekşi mayadan pişiriyor, sebzelerini kendi tarlalarında yetiştiriyor ve mevsiminde olmayan hiçbir ürün kullanılmıyor. ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Ocaklar’ “Toprak etkinliği
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı