ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

FERİT GÜLEÇ VE ONUR GÖKALP´DEN ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

Bandırma Hafsa Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunlarından Onur Gökalp ve Ferit Güleç Bandırmalı öğrenciler ile bir araya geldi. Grafik Tasarım ve Fotoğrafçılık üzerine bilgilerini ve tecrübelerin aktarıldığı etkinlikte eğlenceli anlar da yaşandı. Gökalp ve Güleç: ?Yıllar sonra böyle bir etkinlikle, mezun olduğumuz okulun öğrencileriyle bir arada olmak çok güzel ve anlamlı? dediler. Meslek Liselerinin önemine vurgu yapan konuklar: ?Meslek Lisesi ciddi bir kurumdur ve burada okumak sorumluluk ister? dediler.

Bandırma Hafsa Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Grafik Tasarım bölümünden 2001 ve 2002 yıllarında mezun olan ve İstanbul´da Grafik Tasarım sektöründe çalışan Onur Gökalp ve Ferit Güleç Bandırma Barış Manço Kültür Merkezinde öğrencilerle bir araya geldi. Farklı okullardan öğrencilerin de katıldığı etkinlikte konuklar kendi öğrencilik yaşamlarından kesitleri, üniversite yaşamlarını ve iş dünyasındaki tecrübelerini katılımcılara anlattılar. Hafsa Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Jülide Eker´in de Onur Gökalp ve Ferit Güleç´in öğrencilik yıllarındaki anılarını anlattığı etkinlikte keyifli anlar yaşandı.

/resimler/2019-5/17/1236231115292.jpg

     FERİT GÜLEÇ: DOĞUŞTAN GELEN KABİLİYET DİYE BİR ŞEY YOK

Okulun 2001 yılı mezunlarından Ferit Güleç konuşmasında özelikle Grafik Tasarım alanında okuyan veya bu bölümü seçmeyi düşünen öğrencilere alanıyla ilgili bilgi verdi. Güleç: ?Bu alanda doğuştan gelen kabiliyet diye bir şey yok. Ben tasarım alanında hiçbir yeteneği olmayan insanların çalışarak ve emek vererek çok iyi işler çıkardığına tanık oldum. Yetenek de önemli ama istekli olmak daha önemli. Ben 2001 yılında mezun oldum. Lisedeyken atölyeden çıkmazdım, sürekli bir şeyler çizerdim. Sürekli malzeme alırdım. Ödüllü yarışmalara gidip kazandığım ödülle yine malzeme alırdım. Aldığınız her malzeme kendinize yaptığınız bir yatırımdır. Mimar Sinan Güzel Sanat Üniversitesine girmek benim tek hedefimdi. İlk yıl olmadı fakat ikinci yıl uğraştım ve kazandım. Okuldan sonra bir süre ajanslarda çalıştım. Ardından kendi işimi yapmaya başladım. Reklam ajanslarına storyboard çiziyorum. Dergilere editöryal illüstrasyon yapıyorum. Bir yandan da çizgi roman çiziyorum. KafkaOkur,  221B, Kafa, Ot dergilerinde çizdim ve hala çiziyorum. İlk başlarda yaptığım tasarımları kesinlikle değiştirmezdim, değiştirilmesine de müsaade etmezdim. Ama zaman ilerledikçe yaptığınız işi bozup yeniden yapmak gerektiğini öğrendim. Kendi tarzınızı oluşturun. Çok okuyun, çok araştırın, başka tasarımcıları araştırın, gaza gelin, etkilenin ama kendinizi asla düşürmeyin. Belki yüzlerce insan size ?yapamıyorsun´ diyebilir ama siz ?ben yapacağım´ derseniz başarılı olursunuz. Yüzlerce insan ?sen yapabiliyorsun´ derse ama siz kendinize ?hayır yapamıyorum, yapamayacağım´ derseniz o zaman kesinlikle başarısız olursunuz. Kendinize en büyük engel yine sizsiniz.  Hayatta bir şeyleri beklerseniz olmaz; siz adım atacaksınız? dedi.

/resimler/2019-5/17/1236562209569.jpg

          ONUR GÖKALP: SEKTÖRDE ARA ELEMAN AÇIĞI VAR

Okulun mezunlarından Onur Gökalp de kendisini tanıtarak konuşmasına başladı. Gökalp: ?Ben Bandırmalı değilim. Akrabaların burada olduğu için liseyi burada okudum. Ama Bandırma´nın bende ayrı bir yeri ve önemi var. Yıllar sonra burada böyle bir etkinlikte olmaktan dolayı çok mutluyum? dedi. Sektör ile ilgili bilgiler veren Gökalp şunları söyledi: ?Ben üniversiteyi Marmara Üniversitesinde okudum. Şu an Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Başkanıyım ve 8 yıldır işlettiğimiz Monroe Creative Studio´da ekibimizle birlikte güzel işler çıkarıyoruz. Bu sektör bence gerçekten tercih edilebilecek ve okunabilecek bir alan. Bu alanda teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeniz gerekiyor. İşinize yatırım yapmadığınız zaman daha çok kaybediyorsunuz. Bu iş sadece program bilmekle veya teknik bir şeyler bilmekle yapılamaz. Farklı müzikler dinlemekten tutun da filmler, kitaplar hepsi tasarım sürecine etki eden faktörler. Bunun yanı sıra aynı sektördeki insanlar ile yakın temasta olmanız gerekiyor. Bunun için Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu çok önemli bir işlev görüyor. Ben de zamanında üye olarak girdim ve şu an bu yapının başkanıyım. Bu sektör iş alanı oldukça geniş ve para kazanılabilecek bir alan. Ancak sektörde ciddi bir ara eleman sıkıntısı var. Herkes patron olmak istiyor ama iyi yetişmiş ara elemanlara daha çok ihtiyaç var. Bu konuda meslek liseleri gerçekten çok önemli... Meslek Lisesinde okumak diğer liselerde okumaktan daha zor, sorumluluk isteyen ve ayrıcalıklı bir öğrenciliktir. Bu yüzden Meslek Liseleri ciddi kurumlardır. Müfredatları günümüz şartlarına uyarlanarak sektördeki ara eleman açığını kapatacak kaynak bizim de mezunu olduğumuz bu liselerdir? dedi.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Ferit Güleç ve Onur Gökalp öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. En kısa zamanda tekrar Bandırma´ya gelmek istediklerini belirten Güleç ve Gökalp etkinliğin düzenlenmesinde katkı koyan başta öğretmenleri Jülide Eker olmak üzere herkese teşekkür ettiler.

Ozan Ertuğrul



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli