Öğretmenler gününde düşündürücü

Öğretmenler gününde düşündürücü

CHP'Lİ HAVUTÇA: AKP, 10 YILDA ÖĞRETMENİN MAAŞINI YARI YARIYA ERİTTİ





CHP
Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, AKP iktidarında öğretmen maşlarının yarı yarıya eridiğini söyledi.

Havutça, Öğretmeni çay ve simite bile değil yokluğa, yoksulluğa mahkum eden AKP hükümeti öğretmenin hak ettiği ücretin yarısını 10 yıldır cebinden çalmaktadır” dedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 24 Kasım Atatürk'ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği ve 1981 yılından bu yana kutlanan Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada öğretmenlerin yaşadığı sorunları dile getirdi. Atatürk'ün Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir” diyerek öğretmenliğin kutsallığını vurgulayan Havutça, Türkiye'nin aydınlık yüzlerini yetiştirmek için kendi olanaklarından fedakarlık yapan öğretmenlerin bu özverili çalışmalarına rağmen omuzlarına daha fazla yük bindiğini, özlük hakları ile sosyal haklarını kullanma konusunda da büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Havutça, öğretmenlerin sorunlarına çözüm üretileceği yerde her gün katlanarak bu sorunların AKP hükümetince büyütüldüğünü ifade ederek, şunları söyledi:
Nitelikli bir eğitimin gerçekleştirilebilmesi için öğretmenlerin yetiştirilme ve atanmaları sürecinin planlı şekilde işlemesi oldukça önemlidir. Ancak gelinen noktada AKP Hükümetinin atamalar sürecinde ortaya koyduğu performans sürecin planlı olmadığının göstergesidir. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sisteminin öncelikli sorunları arasında yer alan öğretmen açıkları sorununu kalıcı olarak çözmek yerine, yıllardır gerçek ihtiyacın çok altında öğretmen ataması yapmaktadır. Bu sorun giderek büyümekte ve öğretmenlik mesleğinin kutsallığını zedeleyecek bir noktaya getirmektedir.

Bugün Milli Eğitim Bakanlığı'nda 29 bin öğretmen boş kadrosu bulunuyor. Atamayı bekleyen öğretmen sayısı 300 bini aşmış durumda. Yaklaşık 158 bin öğretmen tayin istedi. Bu göstermektedir ki öğretmenlerimizi bulundukları yerde sorunlar yaşıyorlar. Milli Eğitim Bakanı ‘norm fazlası öğretmen olmayacak' diye açıklamada bulundu. Bugün ise 17 bin 383 norm fazlası sınıf öğretmeni var ve yaklaşık 42 bin sınıf öğretmeni branş değiştirmek zorunda kaldı. Bakanlığın özür durumundan ataması yapılmayan öğretmenlerin mağduriyetini giderme ve 4+4+4 eğitim sisteminden kaynaklı oluşan norm kadro fazlası sınıf öğretmenlerini eritme adı altında yapmış olduğu alan değişikliği, eğitimi olumsuz etkilemiş ve yeni mağduriyetler yaratmıştır. Branş değişikliği yapmak zorunda kalan 15-20 yıllık sınıf öğretmenleri yeni alanlarına uyum sağlayamamaktan şikayet ederken, psikolojisi ve sağlığı bozulan bir çok öğretmen mesleğini bırakmanın eşiğine gelmiş durumdadır. Öğretmenlerin ailelerini parçaladılar. Eş durumu ve özür tayinleri öğretmen aileler için tam bir kabusa dönüşmüştür.

Öğretmenlerimizin sorunları çok ciddi boyutlardadır. Bütün bu sorunlar çözüm beklerken Milli Eğitim Bakanlığı'nın projelendirip uygulamaya koyduğu yeni düzenlemeler öğretmenlerimizin sorunlarına yeni bir boyut kazandırmakta ve değerli öğretmenlerimizi daha büyük sıkıntılara sokmaktadır.”

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça,  2011 yılında eşit işe eşit ücret” düzenlemesinin yapıldığı ancak öğretmenlerin bu düzenlemenin dışında bırakıldığı söyledi. Havutça, AKP hükümeti öğretmenin maaşının artışı ile öğünüyor. Artış olduğu doğrudur. Ama şu hesaba baktığımızda AKP'nin öğündüğü hak gaspı olduğu açıkça görülecektir. 2002 yılında göreve yeni başlayan bir öğretmen 470 lira maaş, 165 lira da ek ders ücreti alıyordu. Yani toplam 635 TL. Bugün ortalama öğretmen maaşı 1.700 TL. Bu hesaba göre 10 yılda yaklaşık 2,5 katlık bir artış olmuştur. Çok basit çay simit hesabı yaptığımızda, 4 kişilik aile her bir kişi her öğünde 1 simit 2 bardak çay tüketmesi durumunda ihtiyaç duyduğu aylık tutar 2002 yılında 144 TL iken bugün 720 TL'dır. Yani 5 kat artış olmuştur. Bu sadece çay simit hesabıdır. Varın gerisini siz düşünün! AKP hükümeti öğretmen maaşını 10 yılda yarı yarıya eritmiştir! Öğretmeni çay ve simite bile değil yokluğa, yoksulluğa mahkum eden AKP hükümeti öğretmenin hak ettiği ücretin yarısını 10 yıldır cebinden çalmaktadır” dedi.

Havutça'dan Öğretmenlere Nefes Aldıracak Kanun Teklifi

CHP Balıkesir Milletvekili Havutça, atanamayan öğretmenlerin boş kadrolara atanması, eş durumu ve özür tayinleri nedeniyle parçalanan öğretmen ailelerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
652 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmündeki Kararname'de değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi 2012 yılı sonuna kadar boş bulunan tüm kadrolara öğretmen atamalarının yapılmasını öngörüyor. Teklifin 2'inci maddesinde ise öğretmenlerin eş durumu özrü ile genel, sağlık ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı olarak özürlerinin giderilmesi için yer değiştirebilmesi, öğretmenlerin özürleri nedeniyle yapılacak yer değiştirmelerin eğitim ve öğretim faaliyetlerini aksatmamak kaydıyla süreyle sınırlı olmaması, özür gruplarına bağlı yer değiştirmelerin ise yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılabilmesine olanak tanıyan düzenlemeler içeriyor.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli