Oh, Ne Rahat Gazetecilik!

Oh, Ne Rahat Gazetecilik!

Gazetecilikte "özel haber" diye bir kavram vardır. Haberi, özel çabanız ile kendiniz bulup, görevli bulunduğunuz yayın organında, üstelik imzanızla işlersiniz. Doğal olarak da haberinizi başka hiçbir yayın organının, sizden habersiz şekilde yayınlamaması gerekir. Çünkü, buna aykırı davranmak, gazetecilik ahlakına sığmaz. Siz öyle sanın!

Geçtiğimiz hafta, Bandırma`daki bir yerel gazetenin, özel haberlerimi aynen alarak, kendi gazetesinde yayınladığını örnekle dile getirmiştim. Bugün ise aynı yönteme başvuran, üstelik resmi ilan almak için de Balıkesir Valiliği`ne başvurusu bulunan, Erdek`te haftalık yayınlandığını öne süren BESTER isimli gazeteden söz edeceğim.

Gazetenin 10 Haziran 2011 tarihli sayısında, Erdek`e bağlı Ocaklar Beldesi Belediye Başkanı Hüseyin Durak ile yaz sezonu ve zeytin rekoltesiyle ilgili olarak benim yaptığım özel röportaj-haber, aynen yayınlanmış. Bu özel haberim, birkaç gün önce Bandırma`nın haber sitesi Bandırma Manşet`in yanı sıra Banses, Balıkesir Yeni Haber, Erdek Doğuş ve Yeni Erdek gazetelerinde de imzamla yer almıştı. Ama öncelikle Bandırma Manşet sitesi, bu özel haberimi yayınlamıştı. Bester, özel habermiş, imzam bile varmış, dinler mi? Haberimi aynen sayfasına aktarmaktan utanmamış!

Sen, resmi ilan almak için bile yetkili makamlara başvuracaksın, üstelik, künyende muhabir olarak gösterdiğin isimler olacak ama bir gazetecinin emek vererek, Ocaklar Beldesi`ne gidip, Belediye Başkanı Hüseyin Durak ile gerçekleştirdiği özel haberi, hiç sıkılmadan ve yazının sahibinden izinsiz, sanki kendi haberinmiş gibi sayfanda kullanacaksın.

Bester`i de uyarıyorum. Aynı haber hırsızlığı sürdüğü takdirde, yasal haklarımı kullanarak, kendilerini mahkemeye vereceğim. Madem ki gazete çıkardığınızı öne sürüyorsunuz, haberinizi kendiniz üreteceksiniz. Diğer yayın organlarından haber tırtıklayarak değil!

Oh, ne âlâ memleket! Otur, bilgisayarın başına, önceki günlerde başka yayın organlarında çıkan haberleri, üstelik tek sözcüğüne bile dokunmaya gerek duymadan, kendi gazetene alarak, gazete çıkardığını san! Yok öyle yağma!

Bu tutumunuz sürdüğü takdirde, sizi de teşhir ederken, yasal haklarımı kullanmaya kararlı olduğumu bir kez daha anımsatıyorum.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli