Okul fobisi nasıl atlatılır?

Okul fobisi nasıl atlatılır?

Uzman Psikolog Didem Gürbey, okul fobisinin aile desteği ile atlatılabileceğini belirtiyor.

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri´nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu ?İyi Yaşa? platformuna katkıda bulunan Medistate Kavacık Hastanesi Psikoloji Kliniği´nden Uzman Psikolog Didem Gürbey, okul fobisinin aile desteği ile atlatılabileceğini belirtiyor. Ancak sorunun büyümemesi ve uzun süre devam etmemesi için anne ve babaların bazı önerilerde bulunup okul ve psikolog ile iş birliği yapmaları gerekiyor.

/resimler/2017-9/30/1124223230198.jpg

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri´nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu ?İyi Yaşa? platformunda yaşam kalitesini artıran, çalışanlara faydalı tavsiye ve önerilerde bulunan Medistate Kavacık Hastanesi Psikoloji Kliniği´nden Uzman Psikolog Didem Gürbey, okul fobisinin, özellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülen önemli sorunlardan biri olduğuna dikkat çekiyor. ?Eğer sorun halen devam ediyorsa; aile, okul ve Psikolog arasındaki güçlü iş birliğiyle okul fobisinin üstesinden gelebilirsiniz? diyen Gürbey, sözlerine şöyle devam etti:

?Yaz bitti ve geçtiğimiz eylül ayı itibariyle okullar da açıldı. Ancak özellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülen okula alışamama, okula gitmeye karşı korku duyma, yine pek çok ebeveynin karşılaştığı sorunlardan biri oldu. Okullar açılalı epey bir zaman olmasına rağmen, sorunu sağlıklı bir şekilde çözemeyen birçok aile var. Özellikle bu noktada çocukla doğru iletişim kurulmadığı ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde, okul fobisine dönüşebilen bu sorun için aile, okul ve psikoloğun güçlü iş birliğinin olması en önemli nokta. Medistate Kavacık Hastanesi Psikoloji Kliniği´nden Uzman Psikolog Didem Gürbey, okul fobisinin altında yatabilecek sebepler hakkında bilgiler verirken, neler yapılabileceği konusunda da ebeveynler için faydalı önerilerde bulunuyor?

/resimler/2017-9/30/1124472449213.jpg

Okul fobisini birlikte yenebilirsiniz!

Okul fobisi yaşayan çocuğa karşı anne babanın tutumunun, çocuğun davranışları üzerinde çok önemli etkisi olduğunu unutmamak gerekir. Öncelikle ilk kez okula başlayan bir çocuğun endişelerinin, kaygılarının normal karşılanması, rahatlamasını da sağlayacaktır. Ancak sorunun büyümemesi, uzun süre devam etmemesi için anne ve babaların aşağıdaki önerileri dikkate almaları, okul ve psikolog ile iş birliği yapmaları gerekir.

/resimler/2017-9/30/1125058699582.jpg

Sözlerine kulak verin

Çocuğunuzun kaygılarını dinleyip altında yatan nedeni anlamaya çalışın, okula ne sebeple gitmek istemediğini araştırın. Bu süreçte onu sabırla, sevgiyle dinleyip anlamaya özen gösterin.

/resimler/2017-9/30/1125253699894.jpg

Sakin ve kararlı olun

Çocuğunuza okula gitmenin önemini ve gitmemesinin ne sonuçlar doğuracağını yaşına uygun bir dille anlatın. Okula gitmesi konusunda sakin ama kararlı bir tutum sergileyin. 

/resimler/2017-9/30/1125439950314.jpg

Eleştirmeyin, aşağılamayın, korkutmayın

Çocuğunuzu okula gitmek istemediği için eleştirmeyin, aşağılamayın ve korkutmayın. Kesinlikle kardeşleri ve arkadaşlarıyla karşılaştırmayın. Bu tip baskıcı bir tutum, sadece durumu kötüleştirir ve çocuğu daha derin bir bunalıma sürükler.

/resimler/2017-9/30/1125594796677.jpg

Okulla iletişim halinde olun

Çocuğunuzun sınıf öğretmeniyle ve rehber öğretmenle iletişim halinde, iş birliği içinde olun.

Destek alın

Çocuğunuzun ruhsal sağlığı olumsuz yönde ilerliyorsa, vakit kaybetmeden bir uzmandan destek alın. Unutmayın ki yardım almayı geciktirmek, sorunun kronikleşmesine yol açabilir.

/resimler/2017-9/30/1126222763696.jpg

Hangi sebeplerle ortaya çıkıyor?

  • Aşırı koruyucu yetiştirme tarzı sonucu gelişen bağımlı anne-çocuk ilişkisi nedeniyle, çocuğun bireyselleşme çabasının önüne geçilmesi, bu sebeple çocuğun anneden ayrılma endişesi taşıması.
  • Hırslı ve mükemmeliyetçi ebeveynlerin çocukta oluşturduğu performans endişesi sebebiyle çocukta ortaya çıkan başarısızlık korkusu.
  • Ailede ölüm, kronik hastalık veya kaza gibi travmatik olaylar; taşınma, okul değişikliği, maddi güçlükler gibi olumsuz koşullar.
  • Aile içi duygusal zorluklar, şiddet, anne baba kavgaları, boşanma ve kardeş kıskançlığı.
  • Sosyal fobi, özgüven eksikliği, depresyon gibi psikolojik sorunlar
  • Öğretmenin veya arkadaşlarının olumsuz tavırları.

"İyi Yaşa" platformunda yaşam kalitesini yükseltecek olan daha fazla uzman tavsiyelerinehttp://www.sodexoavantaj.com/iyi-yasa adresinden ulaşılabiliyor.



Anahtar Kelimeler: Okul fobisi nasıl atlatılır
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli