Olağan üstü genel kurulda ittifak vardı

Olağan üstü genel kurulda ittifak vardı

Erdek Zeytin Kooperatifinde 3 maddelik olağan üstü genel kurul yapıldı.

 

162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım satış kooperatifi 3 maddelik olağan üstü genel kurulunu gerçekleştirdi. Kooperatif depolarında gerçekleşen genel kurulda Divan Başkanlığına eski Kooperatif Başkanlarından Recep Eren´i yardımcılıklarına ise Nimet Kalafat ile İbrahim Sevim getirildi.

Genel kurul açılış konuşmasını yapan Başkan Hüseyin Sarı, 3 maddelik olağan üstü genel kurulun yapılması gerekçesini açıklaması ardından saygı duruşu ve istiklal marşı okunup genel kurula geçildi.

Zeytin zararlıları ile mücadele birliğine ayrılan payların, Büyükşehir statüsüne geçilmesi ile birlikte zirai mücadelenin Büyükşehir tarafından yapılması nedeni ile ortaklardan bu payların kesilmemesi, Kampanya döneminde köylerde yapılan mübayalarda ortaklardan alınan nakliye bedellerinin alınmaması ve kooperatif demirbaşında bulunduğu halde, zayi olmaları nedeni ile stoklarda mevcut bulunmayan 11 bin dolayındaki plastik zeytin kasasının demirbaştan kaldırılmasına ilişkin maddeler müzakereye sunuldu ve oy birliği ile kaldırılmasına karar verildi.

/resimler/2015-9/14/1411025012349.jpg

Sarı; "Kooperatifler Üst birliğin esaretinde"

162 sayılı Erdek Zeytin Tarım satış kooperatifi 3 maddelik olağan üstü genel kurulunda gündeme alınan 3 maddenin oylanıp kabul edilmesi ardından açıklamada bulunan Başkan Hüseyin Sarı, zamanından ve sağlığından feragat ederek kooperatiflerde yöneticilik yapan kişileri tenzi ederek sistemin kooperatiflerin Birliğe kira ve kredi ödeyerek zarar eden konuma geldiğini söyledi.

Hiçbir yöneticinin bilerek veya bilmeyerek kooperatifin zarar etmesini istemesinin mümkün olmadığını vurgulayan Başkan Sarı, yönetmelik gereği kooperatiflerin tüm fiziki varlıklarının birliğe ait olduğunu, bu nedenle kooperatiflerin birliğe hem kira hem de peşin yapılan ürün bedellerinden doğan faiz nedeni ile sürekli zarar ettiğini, üst birlik yönetiminde görev alan yöneticilerin ise kendi kooperatiflerinin zarar etmemesi için, kendi kooperatif stoklarını daha önceden satma gibi bir çaba içinde bulunmasının, haksız zararların meydana gelmesine zemin oluşturduğunu vurguladı.

/resimler/2015-9/14/1412201263826.jpg

Sarı, bu olumsuzluklara bozulan zeytinlerin eklendiğini vurgulayarak üreticinin alın teri karşılığını alma olanağının ortadan kalktığını söyledi.

Sarı, bu olumsuzlukların ortadan kalkması için kooperatif adına birliği mahkemeye verdiklerini söyledi.

Genel kurulda söz alan eski genel Başkan Refi Taviloğlu ise Kooperatif ve Birlik kararlarının günün şartlarına göre hazırlandığını, dün olumlu olan kararların günümüzde değişime uğradığını vurgulayarak, güne göre güncelleştirilmesinin ortaklar adına kazanım olduğunu söyledi.

/resimler/2015-9/14/1413122046096.jpg

Genel kurulun son konuşmacısı Birlik yönetim kurulu üyesi Mustafa İlgen oldu. İlgen Birlik olarak kooperatiflerin kira ve faiz ödemelerini en alt seviyede tutmanın çabası içinde bulunduklarını ancak en önemli etken´in ortakların üründe bareme itibar etmemelerinden kaynaklandığını söyledi.

İlgen, kendilerinden talep edilen 10 tonluk ürün için açtıkları bir sarnıçtan üç boy zeytin çıktığını, talebi karşılamak için 3 sarnıç açmak durumunda kalınarak, artan 2 sarnıcı emanete almak durumunda kaldıkları için bozulma ve dolayısı ile zarara sebep olunduğunu söyledi.

İlgen, birliği en büyük kayba uğratan kalibre konusunda ortakların daha hassas davranması gerektiğini vurguladı.

/resimler/2015-9/14/1413530484488.jpg

 



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı