Önemli girişim

Önemli girişim

Kyzikos, UNESCO Dünya Mirası Listesi´ne aday

Erdek sınırları içinde yer alan Kyzikos Antik Kenti´nin, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi´ne alınması için girişimlere başlandı.

/resimler/2018-8/5/1229028606447.jpg

Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Koçhan´ın başkanlığında sürdürülen kazılarda gün ışığına çıkarılmasına çalışılan Hadrian Tapınağı, M.S. 2. yüzyıl Roma dönemi tapınakları içinde dünyada ilk üç sırada yer alıp Türkiye´de ise en büyük tapınak olarak biliniyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Gürbüz, Kyzikos Antik Kenti´nde, Roma ve Roma dönemi Anadolu mimarisi ve sanatına ciddi katkı sağlayacak buluntular elde ettiklerini ve dünyanın en büyük Korinth başlıklarından birini bulduklarını belirtti.

Kyzikos Antik Kenti´nin, UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi´ne alınması için çalışmaların başladığını vurgulayan Gürbüz, şunları söyledi:

?Kyzikos Hadrian Tapınağı, gerek mimari, gerekse sosyo-kültürel sanatsal anlamda, Antik dönemin hiç kuşkusuz ki en önemli birkaç yapısından biridir. Antik kentin önemli yapılarından ikincisi olarak ise Kyzikos Amfiteatr´ı gösterebiliriz. Amfiteatr, Türkiye´deki üç örnekten yalnızca birisi, hatta en önemlisidir diyebiliriz. Roma Collesium ile boy ölçüşecek büyüklüktedir. Gerek boyutları, gerekse sanat ve kültürel işlevleri açısından dünyanın en önemli yapıları arasında yer alan, döneminde ?Dünyanın Sekizinci Harikası´ olduğu belirtilen bu yapıyı da bünyesinde barındıran Kyzikos Antik Kenti´nin, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi´ne alınması için gerekli çalışmalara başlanmıştır.?

/resimler/2018-8/5/1230429389642.jpg



Anahtar Kelimeler: Önemli girişim
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli