Onur anıtına saldırı, Bandırma’dan da tepki aldı.

Onur anıtına saldırı, Bandırma’dan da tepki aldı.

Cumhuriyet alanında toplanan kalabalığa yapılan konuşmalarda ser dil kullanıldı.

19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile çıktığı Samsun’da ulusal kurtuluş mücadelesini yakan Ebedi Başkomutan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılıkları anısına Samsunlu vatandaşlar tarafından yaptırılan Onur Anıtının bir meczup tarafından saldırıya uğraması ardından başlayan kınama protestoları tüm yurdu sardı.

Bazı guruplar meczup saldırıya uğrayan anıtın önünde nöbet tutmaya başlarken, olayı km’ce uzaklarda protesto edenlerde küçümsenmeyecek kadar çoktu.

Bu anlamda CHP’nin önderliğini oluşturduğu protesto ve kınama gösterilerinin bir yenisi de Bandırma’da gerçekleşti.

Meşalelerin yakıldığı Cumhuriyet alanında saygı duruşu ve istiklal Marşımızın okunması ardından sonra

Bir çok sivil toplum kuruluşu yanı sıra CHP, İYİ Parti, DP, Genç Parti, Deva, DSP, Yeniden Refah, Saadet, Memleket Partisi, Gelecek Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Adalet Birlik Partisi, yönetim çevreleri, Belediye meclis üyeleri ve vatandaşların katıldığı protesto eyleminde CHP ilçe Başkanı Dr. Selim Panç, CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun,  İYİ Parti ilçe Başkanı Necmi Sert yaptıkları konuşmalarla yaşanan müessif olayı kınadılar.

CHP İlçe Başkanı Dr. Selim Panç; “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı’nda Bandırma Vapuruyla, Samsun Toprağına ayak bastığı yerde; Onur anıtına saldırdılar.

Fikirlerini silemedikleri Atatürk’ün heykelini indirmeye çalıştılar.

Ey Atatürk‘e el ve dil uzatan hainler, sizler 100 yıldır Mustafa Kemal Atatürk ‘ü anlayamadınız..

Onu savaş meydanlarında yendiği düşmanları anladı

 Nobel Barış Ödülüne aday gösterdi 

Ama  sizler anlayamadınız..

 O dünyanın en büyük devrimcisidir.

Oysa siz bayrağımıza, vatanınıza Türk Milletine düşmansınız

Korkaksınız…

Onu siz anlayamazsınız Çünkü o;

Eşitlikten yanadır!

Kadın ve çocuk haklarının en büyük savunucusudur!

İnsancıldır!

Merhametlidir!

Oysa siz;

 Vicdansızsınız!

 Acımasızsınız!

Onu siz anlayamazsınız o ülkesinin ve milletinin  onurunu her şeyin üstünde tutar..

Lozan Barış anlaşmasında Süleyman Şah türbesini kaçırmak aklından bile geçmezken siz onu Korkakça bir gecede kaçırdınız!

Siz onu anlayamazsınız ‘Ya İSTİKLAL YA ÖLÜM‘ diyerek, esir olmaktansa ölümü tercih eden zihniyeti anlayamazsınız..

Siz onu anlayamazsınız.

Muasır medeniyet seviyesini hedef gösterirken, siz gericiliği savunuyorsunuz!

Siz yüce Türk milletini de anlayamadınız anlayamayacaksınız 

Çünkü bu millet Atasını sonsuza kadar yaşatmaya eserlerine ve ilkelerine sahip çıkmaya and içmiştir!

Bu milletin Atatürk ‘e olan sevgisini ve saygısını asla yok edemezsiniz!

Çırpınışlarınız beyhudedir!

 Bizden!

 Bandırma’dan Samsun’da nöbet tutan vatanseverlere selam olsun!

 Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk!

Yaşasın Cumhuriyet!”

Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun ;”Bundan tam 103 yıl önce, Bandırma adlı gemiyle büyük önder Atatürk’ün başlattığı kurtuluş mücadelesi, 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basması ile katlanarak büyüdü. İşte o günden beridir, milli egemenlik yolculuğumuzda, bağımsızlığımız ve özgürlüğümüz yolunda daima çalışıyoruz. Çünkü bu mücadele Atatürk’ün bize devrettiği büyük bir davadır.

Ancak iki gün önce, Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı yerde yaptırılan ve bizim için manevi değeri büyük olan; bağımsızlık hareketinin ilk simgesi o anıta ne yazık ki menfur bir saldırı gerçekleşti.

Biliyoruz ki saldırmaya da devam edecekler. Çünkü en büyük amaçları, bizdeki Atatürk sevgisinin bir an olsun sendelemesi, boş bulunup aldanmamız ve hatta alışmamızdır.

Türkiye Cumhuriyetinin ilelebet payidar kılmak için çalışmaya devam edeceğiz. Atatürk ve memleket sevgimiz, ömrümüzün sonuna kadar koruyacağımız kırmızı çizgimizdir. Biz Cumhuriyetin çocukları, neferleri, evlatları olarak; Atatürk’ün bize bıraktığı tüm değerleri sonuna kadar savunup koruyacağımıza ant içtik. Bunu duymayan, anlamak istemeyen ve o kirli akıllarında sapkın idealler yaşatan vatan hainlerine artık durun diyoruz. Durun, çünkü asla başaramayacaksınız. Niyetleriniz, ruhunuz kadar çürük iplerde kopup gidecek. Bırakın Atatürk sevgimizi söküp atmayı, onun büstlerine bile zarar veremeyeceğinizi sizlere öğreteceğiz. O anıtlar, heykeller, büstler sadece simgedir. Ve sizler, simgenin manevi bir değer taşıdığını anlayamayacak kadar zehirli fikirlerle doldurulmuşsunuz.

Yolumuz bellidir. Evet, cehalet ordusuyla savaşmak zordur; ama biliyoruz ki Atatürk’ün bir ülke inşa ederken karşılaştığı zorluklardan daha yorucu da değildir. Bu yüzden, bu tür saldırılar bizleri yıldıramayacak. Medeniyetimizi şehit kanı veren atalarımızdan aldık, ter akıtarak ödeyecek; gerekirse de biz de o yolda can vermekten sakınmayacağız” ifadelerinde bulundu.

Cumhuriyet alanındaki protesto daha sonra topluca eski iskelede devam etti. İskeleye demirli bir tekneye binen onlarla meşaleli Bandırma’lı liman içine açılan tekne ile yeniden iskeleye dönerken marşlar ve alkışlarla karşılandılar. 



Anahtar Kelimeler: anıtına saldırı Bandırma’ tepki .
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı