Özgör'den uyarı "Hayvancılık bitme noktasında"

Özgör

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, Süt'te öngörülen konsey fiyatlandırması, süt hayvancılığını Kasap'ın kapısına kadar getirdi."

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, ülkemizde hayvancılık bitme noktasına geldiğini öne sürdü.

Girdi fiyatlarının hayvan yetiştiricilerinin belini büktüğüne dikkati çeken Özgör, "Özellikle de süt üreticisi büyük sıkıntı içinde. Her gün zarar ediyor. Bu ortam ve koşullarda süt üreticisi desteklenmezse ayakta kalması mümkün değildir" dedi.

Hayvan yetiştiren işletmelerin kapanmaması için devletin desteğinin kaçınılmaz duruma geldiğine işaret eden Özgör, şunları söyledi:

"Hayvan yetiştiren kesim de artık ayakta kalmakta zorlanıyor. Hayvancılık bitme noktasına geliyor. Şu anda devletin sütün litresine sadece 25 kuruş destek veriyor. Hiç vermese daha iyi. Halen sütün litresi 3 liradan satılıyor. Bu da çok yetersiz. Girdi fiyatları başta yem olmak üzere çok yüksek. Süt, en az 4,5 lira olmalı ki, üretici biraz para kazanabilsin."

ZEYTİNDE YOK YILI

Kapıdağ ve Erdek'teki zeytin hasadının yüzde 60-70 oranında tamamlandığını belirten Özgör, şöyle konuştu:

"Kapıdağ'da bu yıl başta ovalarda olmak üzere zeytin rekoltesi yüksek değil. Yalnız bu bölgede değil, diğer bölgeler de aynı durumda. Zeytine verilen fiyat da yetersiz. Yani bu yıl, zeytinde yok yılı yaşanıyor. Yağlık zeytinin kilo fiyatı olan 7 lira uygun gibi görülse de 5 kilo zeytinden sadece 1 kilo yağ çıktığı düşünülürse yağın da üretici için kazançlı olduğunu söylemek mümkün değil."   ÖNDER BALIKÇI



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false