Panç uyardı "Zatürre aşınızı yaptırın, risk-i azaltın!"

Panç uyardı

Dr. Selim Panç,"Risk grubundaki bireylerin zatürre aşısı olması önemlidir."

65 yaş ve üzeri kişilerin yanı sıra diyabet, hipertansiyon, astım, KOAH, böbrek, akciğer, karaciğer, kalp ve kanser hastaları, onkolojik ya da bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi görenler ve dalak ameliyatı geçirmiş risk grubundaki bireylerin zatürre aşısı olması önemlidir.

COVID-19 vakalarının artış gösterdiği bu dönemde, risk grubundaki bireyler için bakteriyel zatürreden korunmak ve sağlıklı kalmak için yüksek oranda koruyuculuğu bulunan aşı uygulaması önemlidir. Hastanelerimizde zatürre aşınızı güvenle yaptırabilirsiniz.

Genellikle damlacık enfeksiyonu ile bulaşmaktadır. Zatürreden korunmada el temizliği, maske kullanımı, sigaranın bırakılması, influenza ve pnömoni aşıları, antiviral ilaçlar, özellikle salgın dönemlerinde kalabalık yerlerden kaçınma korunmada önem kazanır.

65 yaş ve üzeri olanlar, Böbrek, Karaciğer, Kalp, Akciğer ve Diyabet gibi kronik hastalığı olanlar,  Dalağı alınan veya tam fonksiyon yapmayan kişiler, Kronik alkon alanlar, Tekrarlayan pnömoni enfeksiyonu geçirenler, Kanser tedavisi olanlar, Sigara içenler, Organ nakli geçirenler, Bağışıklık yetmezliği olan veya baskılayıcı tedavi kullanan hastalar, Beyin, omurilik sıvı kaçağı olanlar, Pnömoni enfeksiyonu ile sık karşılaşan hastane çalışanları, huzurevi çalışanları ve sağlık personelleri yaşa bakılmaksızın pnömokok  aşısı yaptırmalıdır.



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı