Payitaht 'tan, Cumhuriyet'e

Payitaht

“BEREKETLER BAHATTİN BEREKET HALEFLERİ OLCAY BEREKET ve ORTAKLARI TİCARET” KURUMSAL ANLAMDA TÜRKİYE'nin İLKLERİNDEN

Dededen toruna uzanan arterde 142. yaşını kutlayan Bereket ticaret “Ahilik” haftasında hatırlanmayışının burukluğunu yaşıyor.

 Geçmişten günümüze uzanan arterde, yeni ve geleceğe umut bağlayan işletmelere yol haritası çizen duayen firmalar devletine karşı olan mükellefiyetinde üst düzeyde ödedikleri vergiler ile hatırlanıp ödüllendirilen işletmeler artık ne aranıyor, nede soruluyor.

Önceki hafta Bandırma Medeni Sanatkârlar Odası Başkanı Karani Dinçer’in yönetim kurulu ile birlikte işyerinde ziyaret ettikleri Feridun Acar’ı kutlayıp Ahilik haftası etkinlikleri çerçevesinde plaket ile taltif etmeleri medya’da “Vefa” örneği olarak gündem bulmuştu.

Bandırma’nın güzide kuruluşlarından Ticaret Odası üyesi “BEREKET TİCARET” işletmesi sahibi Olcay Bereket doğru hamleden dolayı Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Karani Dinçer ve yönetimini kutlarken 142. Yılını kutladığı kendi işletmesinin hiç bir kimse tarafından hatırlanmadığı ifade ederek serzenişte bulundu.

Hayatı boyunca Bandırma’da sosyal ve siyaset dünyasında adı geçen Bereket Ticaret işletmesi sahibi Olcay Bereket, "Kırım'dan İstanbul Süleymaniye rüştiyesine okumak üzere gelen büyük dedem Ali Osman Bereket tahsil hayatının bitmesi ardından İstanbul'da kalmak isteğini ailesine bildirmiş, Kırım'daki aile bu isteğe onay vermiş, ancak Büyük dedem Ali Osman Bereket İstanbul'da okuduğu üsre içinde Bandırma'da yaşayan tatarlar ile yakın ilişkisi olmuş, dolayısı ile Eğitim hayatı sonrası Bandırma'ya ticaret yapmak üzere gelmiş ve 1880 senesinde açtığı işyerimizi açmış

Daha sonra Romanya'dan Bandırma'ya göç eden Tatar Zeynep hanım ile evlenmiş, ilk evlatları Kasım 14 yaşında vefat ediyor, daha sonra dünyaya gelen oğlu Ahmet Bereket'in evlatları Kemal, Mehmet, Uzman ve Perihan, 3 oğlu Abdurrahman Bereket Yük. İnşaat Mühendisi olarak Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkeye büyük hizmetleri nedeni ile Büyük Kurtarıcı M. Kemal Atatürk tarafından ödüllendiriliyor. 4. oğlu ise Bahattin Bereket,  Bahattin Bereket'in evlatları ise Güler, Olcay, Bisulay ve Duray...  İş paylaşımında  ise Petrol istasyonları Ahmet Bereket'e, Nalburiye ticareti Bahattin Bereket'e bırakılıyor. Daha sonra Babam Bahattin Bereket’te vefat edince işin başına ben geçtim.”

“O gündür, bu gündür Ticaret Odası üyesi olarak mükellefliğimizi sürdürmekteyiz.” Dedi.

Ticaret Odalarının görevlerinin iş, istihdam, inşaat, tadilat ve ticaret olmadığının altını çizen Olcay Bereket, üyesi bulunan tacirlerini önünü açacak çalışmalarda bulunarak moral ve motivasyon kaynağı ile piyasa ekonomisini canlı tutmak olduğunu söyledi.

Bereket, Dedesi Ali Osman Bereket’ten günümüze uzanan 142 yılda çizgisini değiştirmeden bu günlere gelen işyerinin derslere konu olacak istikrarlı çizgisinin, Ticaret odası yönetim çevresi gibi görevi sosyal motivasyon olan çevrelerin asli görevlerini unutmuşa benzediklerini vurgulayan Olcay Bereket, "İnsanlar gelir, gider geriye hoş bir seda kalır, asıl olan kurumlardır... Ekonomik istikrarın sürekliliği kurumsal kimliğin üzerine inşa edilmiş işletmelerdir. Dünya bunu böyle kabul etmiştir.. Nitekim gelişmiş dünya ülkelerini ayakta tutan asırlık işletmelerdir." dedi.



Anahtar Kelimeler: Payitaht ' Cumhuriyet'
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı