Pekel`den Aşure ayı kutlaması

Pekel`den Aşure ayı kutlaması

``Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin ile tüm aile bireyleri, günlerce aç ve susuz bırakılarak Kerbela'da şehit edilmişlerdir. ``

BELEDİYE BAŞKANI SEDAT PEKEL’İN MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ MESAJI…

Müslümanlar için özel bir önemi olan ve Hicri Yılbaşı’nın da başlangıcı sayılan Kutsal Muharrem Ayı’nın, tüm İslam Alemine ve insanlığa huzur, barış ve esenlik getirmesini diliyorum.

İslam tarihinde dönüm noktası olaylara tanıklık eden Muharrem Ayı; şükretmenin ve bereketin adı olan Aşure Günü’nü de içermektedir Aşure günü aynı zamanda Müslümanları derinden sarsan tarihi bir acının yaşandığı gündür.

Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin ile tüm aile bireyleri, günlerce aç ve susuz bırakılarak Kerbela’da şehit edilmişlerdir. Bu olayda şehit olanlar ve ehli beyt’in maruz kaldığı haksızlık; iktidar hırsı, taşkınlık ve aşırılıkların Peygamber ailesini bile hedef alacak kadar insanları yoldan çıkarabileceği gerçeğini acı bir biçimde ortaya koymuştur.

Kerbela, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun bütün Müslümanların ortak hüznünü, ortak kederlerini hatırlatan bir acıdır Tarihte yaşanan bu tarifsiz acıdan ders alınmamış olacak ki, günümüzde de benzer acılar yaşanıyor.

Zalimler basit çıkarlar uğruna yine masum insanlara acımasızca zulmediyorlar. Bugün maalesef bütün İslam dünyasında çağdaş Kerbelalar yaşanıyor. Komşumuz Suriye’de yaşananlar ortada.

Bütün dünyadaki Müslümanların yeni Kerbelaların yaşanmaması için ortak bir dil, ortak bir kültür, ortak bir düşünce geliştirmesi gerektiğine inanıyorum.

Muharrem ayını; Hz.Hüseyin’in uğrunda canını feda ettiği hak, adalet, merhamet, anlayış ve şefkat duygularının yeniden canlanması, kardeşlik ve beraberlik duygularının güçlenmesi için fırsat bilmeliyiz.

Nitekim, Muharrem ayında yaşattığımız aşure geleneğimiz, bu kardeşliğin en güzel örneklerinden biridir. Aşure; paylaşmanın, dayanışmanın ve birlikteliğin simgesidir.

Aşurede bir araya gelen tatları farklı yiyeceklerin, aynı ortak tada katkı sağladıkları gibi ulusumuz da, birlikte yaşamanın gereği olarak sevinç ve tasayı, muhabbet ve sıkıntıları paylaşmaya devam etmektedir.

Alevi yurttaşlarımızın Kerbela şehitlerinin yaşadığı acıların anısına tuttukları 12 günlük oruç sonunda pişirilerek yenen aşure, zorluklara ve zulme karşı onurlu direnişin, sevincin, hoşgörünün simgesidir. Nuh Tufanı’ndan insan neslinin kurtuluşu gibi, Kerbela’daki katliamdan da Zeynel Abidin’in kurtulmasına duyulan sevinçten dolayı Muharrem Ayı’nın 12. günü öğleden sonra veya 13. gün 12 değişik malzemeden oluşan Aşure tatlısı dağıtılır.

Gelecekte benzer acıların yaşanmaması dileğiyle tüm halkımızın Hicri Yılbaşını ve Muharrem ayını kutlar, ulusal birliğimizin ve bütünlüğümüzün daha da güçlenmesine katkı sağlamasını dilerim.



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli