PET SHOP KURSU SONA ERDİ

PET SHOP KURSU SONA ERDİ

Edremit Kanarya ve Güvercin Sevenler Derneği Lokalinde açılan kursa, Edremit, Burhaniye, Havran, Ayvalık gibi körfezin çeşitli yerlerinden 45 kursiyer katıldı



Edremit İlçesinde, Belediye tarafından pet shop kursu açıldı. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince, evcil hayvan yetiştiriciliği ve ticareti yapmak isteyenleri eğitmek amacı ile kurs düzenlendi. 

Edremit Kanarya ve Güvercin Sevenler Derneği Lokalinde açılan kursa, Edremit, Burhaniye, Havran, Ayvalık gibi körfezin çeşitli yerlerinden 45 kursiyer katıldı.

Edremit Belediye Veterineri Berna Köroğlu tarafından verilen kursta, 5199 sayılı yasa hükümleri, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası kanunu hükümleri, pet shop açmak için gerekli belgelerin neler olduğu, genel hayvan sağlığı ve davranışları, temizlik, hijyen, dezenfeksiyon, ticareti yapılan evcil hayvanların optimum yaşam alanları, bakım, besleme gibi konularda bilgiler verildi.
Bu eğitimlerle, Edremit ve Körfezde evcil hayvan satışı yapan kişilerin daha bilinçli ve eğitimli bir şekilde bu işi yapmalarının sağlanacağı ve bu vesile ile hayvan ve insan sağlığı ile çevrenin düzeni ve temizliğine katkı sağlanacağı vurgulandı.
Edremit Belediyesi Uzman Veteriner Hekimi Berna Köroğlu, kedi ya da köpek alıp beslemenin sadece karnını doyurmak anlamına gelmediğini bildirerek, hayvan sahiplerinin pek çoğunun hayvan bakımıyla ilgili ilk bilgiyi pet shoplarda edindiğini, bu nedenle çalışanların eğitilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Köroğlu, evcil hayvanların duyguları olduğunu, sahipleriyle iletişim kurup, yaşamı paylaştığını ifade ederek, hayvan sahiplerinin davranışlarını bilmesi, onlara eğitim vermesinin hayvanlar için hayati önem taşıdığını dile getirdi. Bir hayvanın fiziksel sağlığı kadar psikolojik sağlığının da önemli olduğuna işaret eden Köroğlu, şunları kaydetti: "Hayvanların büyük bölümü 2-3 aylıkken pet shoplarda kalıyor. Bu hayvanların yetişmesi için çok önemli bir evre. Hayvanların kişiliği ilk 3 ay içinde belirleniyor. İnsanlarda kritik denilen yaş dönemi, köpekler ve kedilerde 2-3 aylık olduğu dönemdir. Onun için bu dönemin çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi ve burada çok önemli bir şekilde sevgi ile yaklaşılması gerekir. Bu yüzden eğitimlerle pet shop açacaklara özellikle bu bilinci vermek istedik." Hayvan alan kişilerin hayvana nasıl yaklaşacağını bilmediğine de dikkati çeken Köroğlu, bu canlının yaşamı için en önemli bilgileri, pet shop sahiplerinin hayvan alıcılarına verebileceğine vurgu yaptı.

Köroğlu, şöyle devam etti: "Normalde pet shop ortamı hayvan psikolojisi açısından uygun değil. Fakat uygun olmadığı halde pet shop sahipleri bilgili ve bilinçli olursa bu açığı kapatır ve hayvanın psikolojisi bozulmadan yeni sahiplerine ulaştırabilirler. Zaten ortam hayvanı zorlayan bir ortam. Hayvanın psikolojisi daha o yaşlarda bozulursa, satın alan kişi de hayvanın psikolojisini düzeltemez.

Neticede bir süre sonra hayvanın sahibiyle iletişimi bozulur ve maalesef genellikle o köpek ya kapı dışarı edilir ya da başkasına verilir. O mükemmel hayvanın hayatı sona erer." Pet shop açacaklara hayvan alıcılarını yetiştirme konusunda bilgilendirmesinin önemine değinen Köroğlu, hayvan almak isteyen kişilere yetiştiriciliğin zor olduğunun anlatılması gerektiğini kaydetti. Hayvanların duyguları olan canlılar olduğunun, oyuncak olmadığının bilincinde olunması gerektiğini savunan Köroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı hayvan sahipleri hayvanları çocuklarına oyuncak niyetiyle alıyor. Hatta şu günlerde tatil başlıyor, bir tatil hediyesi olarak alıyorlar. Fakat tatilden dönüşte bu köpeğin gideceği yer yok, sokağa atıyorlar. Bu olayı engellemek için pet shop satıcısının bu konuyu iyi anlatması lazım. Bu sıradan bir hayvan değil, gelişmiş bir canlı. Bir köpeğin ya da kedinin sokağa atılması bir çocuğun sokağa atılmasından farklı değil. O zaman hem sokaktaki hayvan sayısı artmış oluyor, hem o hayvana bir kötülük yapılmış oluyor." Dedi.

K
ursu başarı ile bitiren Kursiyerlere belgelerini Edremit Belediye Başkanı Av. Tuncay Kılıç'ın vereceğini de bildiren Berna Köroğlu, önümüzdeki günlerde kursu başarı ile bitiren kursiyerlerimiz için sertifika töreni düzenleyeceğiz. Sayın Başkanımız Av. Tuncay Kılıç'ın onur konuğumuz olarak katılacağı törende, kursiyerlerimize sertifikalarını vereceğiz” dedi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı