Petrol İş,? Krizin bedeli emekçilere ödetilemez?

Petrol İş,? Krizin bedeli emekçilere ödetilemez?

Başkan Satırlı, ?Kıdem tazminatı hakkı genel grev nedeni olduğunun altını çizeriz.?

Petrol İş Sendikası Eti maden boraks yemekhanesi ve sülfürik asit yemekhanesinde gerçekleştirdiği kıdem tazminatı ve tren ihalesi mahkeme sonucu hakkında bilgilendirme toplantısında, Bakan Berat Albayrak´ın ekonomik krizi çözümlemeye yönelik eylem paketi içinde emek dünyasının kıdem tazminatlarını çözüm olarak işaret etmesi, sendikaları harekete geçirdi.

Petrol İş Sendikası yönetimi İşyerinde çalışanlara yönelik gerçekleştirdiği, dayanışma içinde haklara sahip çıkılması için birlikte hareket edilmesi uyarısında bulunarak, Krizin faturasının işçiye çıkartılmasının genel grev nedeni olduğu açıklandı.

/resimler/2019-4/13/1337262355465.jpg

Petrol İş Sendikası Başkanı İlyas Satırlı, Etimaden işletmelerinde yaptığı açıklamada;

?Son kalemiz kıdem tazminatı hakkımıza dokunma!? dedi.

Satırlı; ?İşçi sınıfının en temel haklarından ve kazanımlarından birisi olan kıdem tazminatının, bir kez daha, reform adı altında fona devredilmesi ve emekçilerin en büyük güvencesi olan bu hakkın tırpanlanması gündeme getirilmiştir.?

?Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün açıkladığı programda, kıdem tazminatının bireysel emeklilik sistemi (BES) ile entegre edileceğini ve bu doğrultuda kıdem tazminatı reformu gerçekleştirileceğini belirtmiştir.

Aynı açıklamada, işçi sınıfının son kalesi olarak gördüğümüz kıdem tazminatında 2019 yılı sonuna kadar fon sistemine geçileceği ve bu sistemin zorunlu BES ile birlikte düzenleneceği ifade edilmiştir.

Bu düzenlemeyi kabul etmiyor, kıdem tazminatı hakkımızın reform adı altında tasfiye edilmesine karşı çıkıyoruz.

Kıdem tazminatı, sendikaların ve işçi sınıfının kırmızıçizgisidir. Bu hakkımızın herhangi bir biçimde tartışma konusu yapılmasını ya da kriz döneminde sermayeye yeni bir kaynak aktarma mekanizması olarak düşünülmesini reddediyoruz.?

?Bu hakkımızın, kriz koşullarında ?reform? ve ?fedakârlık? söylemleriyle elimizden alınmasına asla izin vermeyeceğiz. Krizin bedeli emekçilere ödetilemez!

Kıdem tazminatı hakkından yararlanma koşullarının zorlaştırılması, gün sayısının düşmesi, kıdem tazminatının iş güvencesi sağlama niteliğinin ortadan kalkması gibi sonuçları olacak böylesi bir düzenlemenin emekçiler açısından haklı herhangi bir gerekçesi olamaz.

Petrol-İş Sendikası, konfederasyonumuz Türk-İş´in son genel kurulunda da aldığı karar doğrultusunda, kıdem tazminatı konusunun genel grev nedeni olduğunun altını bir kez daha çizmektedir.

Sendikamız, kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemede herhangi bir adım atılması halinde, bu karar uyarınca, son kalemiz olan kıdem tazminatı hakkını sonuna kadar savunacak ve üretimden gelen gücünü kullanmaktan çekinmeyecektir.

Hükümet, bu düzenlemeyi derhal gündeminden düşürmelidir. Kriz koşullarında emeğin haklarının tırpanlanması ve bu yolla sermayeye kaynak aktarılması planlarından vazgeçilmelidir.? Dedi.

/resimler/2019-4/13/1338007668756.jpg



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli