Petrol İş patlamaya hazır bomba gibi

Petrol İş  patlamaya hazır bomba gibi

Petrol İş'li Eti maden işçisi İDO önünden meydana yürüdü

Tuncay Topuz'un Başkanlığını üstlendiği Petrol İş sendikası ile Eti Maden işletmesi ile arasındaki müzakere süreci  olumsuzlukla sonuçlanması üzerine başlayan eylemsel hareketler, Bugün İDO önünden başlayan yürüyüş ve Cumhuriyet alanında bizzat Başkan Tuncay Topuz tarafından yapılan basık açıklaması ile son buldu.

STK ve vatandaşlarında katılımı ile coşkulu bir kalabalığa dönüşen Petrol İş sendikası Basın açıklaması beklenilenin üzerinde ilgi gördü.

Basın açıklamasını okuyan Başkan Tuncay Topuz; 

          "Senelerce Eti Maden’e ve petrol-iş sendikamıza hizmet vermiş, sahip çıkmış emekli ağabeylerim, emek platformu yöneticileri, sendika yöneticileri ve şu anda hak arama yolunda emek ve ekmek mücadelesi veren onurlu gururlu ve koca yürekli eti maden işçileri hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. toplu iş sözleşmeleri le ilgili ve fabrikalarımızdaki sorunlarla alakalı basın açıklamamıza hoş geldiniz sefalar getirdiniz.…

        Toplu iş sözleşmelerimizde geldiğimiz nokta ve işverenimizin tutumu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme ve sesimizi duyurma adına burada toplanmış bulunmaktayız.

        01.01.2023 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmelerimizde geldiğimiz noktada ve günün sonunda pazartesi günü grev ilamımızı astık. Ve bugünle birlikte 5 gündür fabrikalarımızda eylem sürecine devam ediyoruz. Grev uygulamasında 16 ağustos son günümüzdür. 

        Bugüne kadar 7 aydır gerek siyasi iktidarın temsilcileri, ilçe başkanları, bölge milletvekilleri, bakanlık yetkilileri, Tüh İs, Türk-iş ve genel müdürlüğümüzle defalarca görüşüp sıkıntı ve sorunlarımızı ilettik. Seçimlerden önce her şey çok iyi gidiyor, herkes yardımcı olacağını söylüyor bakanlarımız ve genel müdürlüğümüz bir takım sözler veriyorlardı.

 Diyorlardı ki, toplu iş sözleşmelerinde Eti Maden'e pozitif ayrımcılık yapılacak. Bakanlarımızın bu sözleri hepimizin cep telefonlarındaki videolarda hala kayıtlı. Aynı zamanda da fabrikalarımızdaki sorunlarda hiçbir şeye hayır denmiyor, hallederiz, yaparız, sıkıntı yok. Diye diye 6 ayımız ve seçim sürecimiz geçti. Sonra ne mi oldu. Seçim bitti verilen sözlerin hepsi unutuldu. Birde yetmezmiş gibi üretim primimizi takdir primi ile tamamlayan işverenimiz seçim bittikten sonraki ilk ay takdir primimizi kesmiştir. Zaten bitmemiş sözleşmemizde kıt kanaat geçinen işçi iyice zora düşmüştür. Bu ay üretim primsiz bir işçinin maaşı 9.000 bin tl dir. Hakkımızı helal etmiyoruz. 

1 yıldır teknisyenlik sınavlarımız yapılmıyor.

Yemekhane sorunlarımız çözülmüyor.

Servis sorunlarımız çözülmüyor.

Vagon boşaltma biriminin soyunma odaları yapılmıyor.

Temsilcilik ve kantin binaları yapılmıyor.

Asit fabrikalarımızdaki sorunlarımız bir türlü giderilmiyor. 

Tüm bunlar say say bitmiyor. Söz veriliyor ama hayata geçirilmiyor.

        Kıymetli dostlarım, bizler çok şey istemiyoruz. Toplu iş sözleşme görüşmelerinde idari ve sosyal haklarda 3-5 talebimiz var. Bu sıkıntılar giderilsin istiyoruz. Aynı kurum içerisinde ayrımcılık istemiyoruz. İşçisi, memuru, taşeronu herkes hakkını alsın, üretim primini alsın. Bizlere de giyim çeklerimiz verilsin.

        Enerji bakanlığına bağlı tüm kurumlarda yani tpao-botaş- eüdaş-tedaş –teiaş-dsi ve MTA ‘ki tüm kurumlarımızda hem işçiye hem memura giyim çekleri nasıl veriliyor ise eti maden de de ayrım yapmadan biz işçilere de giyim çeki verilsin. bu konu ile alakalı mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir. 

Kıdem tazminatlarımız 4/3 oranında eridi.

Vergi dilimlerindeki adaletsizlik devam ediyor.

Emekli maaş hesaplamaları ve emeklinin almış olduğu maaşlarındaki adaletsizlik devam ediyor. Tüm bunlar emekçinin belini bükmektedir. 

İş kazalarında hayatını kaybeden işçi

İş kazalarında uzuvlarını kaybeden işçi

Meslek hastalıklarına maruz kalan işçi

Gaza, toza, kimyasala, sıcaklığa maruz kalan işçi

24 saat vardiyalı çalışan işçi

Hakkını alamayan yine işçi…

        Buradan siyasi iktidarımıza, bakanlarımıza, tüm milletvekillerimize, il başkanımıza, ilçe başkanımıza, tüh is’e ve en sonda 5 yıldır işçiye büyük sözler veren genel müdürlüğümüze sesleniyorum. Bu işçiye sahip çıkın! Bu işçiye yardımcı olun! Sözlerinizi lütfen tutun! 

        Bu emekçiler Eti Maden'i Türkiye’nin göz bebeği haline getirmiştir. Ülkemize en büyük katma değeri emekçiler sağlamıştır.  Kurumu ihracat şampiyonu yapmıştır. Cevher den, mücevher’e logosuyla anılan kurum haline getirmiştir. 

        Sayın Cumhurbaşkanımızın da Eti Maden'e çok değer verdiğini biliyoruz. Cumhurbaşkanım; Bandırma Eti maden işçisinin sesini duyun ve lütfen yardımcı olun.

        Bu sıcak havada bizlere destek veren, bizleri yalnız bırakmayan bandırma halkına, emekli ağabeylerime, sivil toplum örgütleri ve sendikalara ve hak arama mücadelesinde 1 hafta dır yılmadan, yıkılmadan mücadele eden eti maden in ve petrol iş sendikasının onurlu, gururlu koca yürekli işçi arkadaşlarıma teşekkür eder, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Sağ olun, var olun.. "dedi.



Anahtar Kelimeler: Petrol patlamaya hazır bomba
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı