Piknikçiler Cunda`yı da yaktı

Piknikçiler Cunda`yı da yaktı

Ayvalık`ta ki yangında 70 hektar zeytinlik kül oldu







Ayvalık'a bağlı Alibey Adasındaki Tabiat Parkı'nın Pateriçe Mevkiinde piknikçilerin mangal ateşinden çıktığı tahmin edilen orman yangınında ilk belirlemelere göre yaklaşık 70 hektarlık zeytinlik ve makilik alan kül oldu. Yangın sabah saatlerinde kontrol altına alınıp soğutma çalışmaları devam ediyor.

Türkiye'nin en büyük doğal sit alanlarından biri olarak kabul edilen Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nın Pateriça mevkiinde dün gece saat 22.30'da yangın çıktı. Bölgede akşam saatlerinde mangal yapan piknikçilerin mangal ateşini iyi söndürmeden bölgeyi terk etmesinden kaynaklanmış olabileceğinin üzerinde durulan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Yangının, Akbank Genel Müdürü ve Murahhas üyesi Suzan Sabancı Dinçer'in sahibi olduğu Ayışığı Manastır'ının çok yakınında başladığı öğrenilirken, Pateriça'daki Birinci Köy olarak isimlendirilen bölgedeki meralar ve yerleşim yerleri de yangın tehlikesiyle kısa sürede boşaltıldı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle yangının, Birinci Köy mevkiinden Pateriça Yarım Adası'nın öteki burnunda olan Yalancı Boğaz mevkiine kadar uzandığı ve bu geniş arazi içerisindeki yaklaşık 70 hektarlık makilik alan ve zeytinliğin kül olduğu belirtildi.
Yangına; Ayvalık, Burhaniye ve Edremit Belediyelerine ait İtfaiye araçları ile Edremit Orman İşletme Müdürlüğü'nün araçları ilk müdahaleyi yaptığı gözlenirken, Akçay, Altınoluk, Havran, Gömeç, Küçükköy, Altınova ve Balıkesir'den gelen itfaiye araçları, arazöz ve iş makinelerinin bölgeye sevk edildiği öğrenildi. Yangının etkili olduğu bölgeye yakın olan ve aralarında DYP eski Genel Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk'un da yazlık konutunun bulunduğu Parlementerle Sitesi'ne doğru yayılabileceğinden endişe eden ekiplerin gerekirse, sitenin boşaltılabileceğini kaydetmesi ise dikkatlerden kaçmadı.                      
Ayvalık Kaymakamlığı'na vekalet eden Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz ile Ayvalık İlçe Emniyet Müdürü Kemal Hiçyılmaz'ın da, jandarma bölgesindeki yangın mahalline gelerek çalışmaları yerinde izlediği gözlendi. Rüzgarın yön değiştirmesi, yangının zeytinlik arazilere yayılmasını önlerken, bunu fırsat bilen söndürme ekipleri, zamanında müdahale ile alevleri kontrol altına almayı başardı.
Söndürme çalışmalarını sabah saatlerine kadar bizzat takip eden Kaymakam Ali Uslanmaz, Yangın, zeytin ağaçlarının da bulunduğu makilik alanda çıktı ve itfaiye ekiplerinin zamanında ve bilinçli mücadelesi ile alevler sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Yangın nedeniyle can kaybı ve yaralanan olmazken, ilk belirlemelere göre ciddi bir mal kaybına rastlamadık. Söndürme çalışmalarımız sürüyor ve yangının şu anki ilerleme yönünde orman alanı ve zeytinlik arazi bulunmuyor. Şu an için korkulacak bir durum yok” dedi.


Ayvalık'taki orman yangını tamamen söndürüldü ve soğutma çalışmalarına da son verildiği belirtildi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı