“Pina”lar tükeniyor

“Pina”lar tükeniyor

Erdek’te de Pina’lar azalıyor

Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, kısmen Ege ve Marmara Denizi’nde yaşayan “Pina”ların her geçen gün yok olduğunu açıkladı. Öztürk, Akdeniz’e özgü olup, bir yumuşakça türü konumundaki Pina’ların, bir parazitin yanı sıra aşırı avlanma, kirlilik ve doğal habitatının yok olmasına paralel şekilde giderek ortadan kalktığını açıkladı.

Geçtiğimiz aylarda Marmara’da ve Erdek’te gerçekleştirdikleri dalışlarda saydıkları 100’ün üstünde Pina’dan, şimdi sadece 8’inin kaldığına dikkati çeken Öztürk, şunları söyledi:

“Pina’lar, tüm Akdeniz’de ölüyor. İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan’ın ardından Türkiye’de ölmeye başladı. Akdeniz, Ege ve son olarak Marmara’da da Pina’ların yok olduğunu belirledik. Marmara’da, Erdek’te gerçekleştirdiğimiz dalışlarda 100’ün üzerinde Pina saymıştık, şimdi 8 tane kaldı. Yani yüzde 90’lık bir toplu ölümün olduğu ortada. Gökçeada’da da durum aynı. Geçtiğimiz yaz aylarında burada yaptığımız araştırma ve dalışlarda yüzde 80 oranında Pina ölümü belirledik. Pinaların ölüm nedeni, bir çeşit parazit, Pina paraziti. Ancak kirlenme de bunda etkili oluyor. Marmara Denizi ve Ege Bölgesi başta olmak üzere ölümler giderek artıyor.”



Anahtar Kelimeler: “” tükeniyor
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı