PİNA’lar yalnız Erdek Körfezi’nde kaldı

PİNA’lar yalnız Erdek Körfezi’nde kaldı

Erdek’te “Marmara’nın Umudu PİNA” konulu toplantı yapıldı.

Erdek Anadolu Lisesi salonunda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Karadurmuş yaptı.

Ardından, “Marmara’nın Umudu PİNA” konulu projenin yürütülmesine destek veren Erdek Ticaret Odası Başkanı Turan Gün ve Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık konuştular. 

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, bu projenin başta PİNA’ların yaşadığı Erdek Körfezi için çok önemli olduğunun altını çizdi. Özdemir, “En büyük oksijenimizi sağladığımız denizlerimizi korumak zorundayız. Oksijenin yarısından fazlasını denizlerimizden sağlıyoruz. Biz, üniversite olarak yalnız ders veren bir kurum değiliz. Sosyal ve çevresel konulara da büyük destek veriyoruz” dedi.

MUSTAFA SARI KÜRSÜDE

Ardından, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, kürsüye gelerek, PİNA konusunda ayrıntılı bir sunum yaptı.

Denizin temizlenmesinde ve oksijen üretiminde çok önemli bir canlı olan PİNA’ların, kirlilik ve iklim değişikliği nedeniyle Akdeniz ve Ege Denizi’nde tamamen yol olduğunu, Erdek Körfezi’nde ise yaşamlarını sürdürmelerine karşın mutlaka korunmaları için çaba harcanması gerektiğine işaret eden Sarı, şunları söyledi:

“Oksijenimizin yüzde 50’sini denizlerimizdeki yosunlardan, yani deniz çayırlarından sağlıyoruz. Bir PİNA, saatte 6 litre suyu filtre ederek berraklaştırıyor. PİNA’ların, yalnız Erdek Körfezi’nde kalmasının nedeni körfezde orijinal ikili akıntının olmasıdır. Ancak PİNA’lar yine de risk altındadır ve mutlaka onları korumak için önlemler almak zorundayız. Bu konuda bizim üniversite olarak çabamız yetmez. Hepimiz bu konuda çaba harcamalıyız. Toplumsal bir bilinç oluşturmalıyız. Marmara’nın umudu PİNA, PİNA’nın umudu ise biz olmalıyız.”

Sarı’nın konuşmasının ardından, Erdek’te bu konudaki ilk toplantıya katılan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve izleyenler düşüncelerini ve önerilerini dile getirdiler.

Toplantıyı Erdek Liman Başkanı Onur Şimşek ve İlçe Emniyet Müdürü Şafak Turan da izledi.   ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: yalnız Erdek Körfezi’ kaldı
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı