Poşetli Ekmeğin İlk Uygulayıcısıyız

Poşetli Ekmeğin İlk Uygulayıcısıyız

EKMEĞİN POŞETTE SATILMASI KARARI İLK 38 YIL ÖNCE BANDIRMA’DA UYGULANDIĞI ORTAYA ÇIKTI

Koronavirüs salgınında alınan tedbirler kapsamında ekmeklerin açıkta satılması Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden yayınlanan genelgeyle yasaklanmıştı. Ayni uygulamayla ilgili kararın ilk 1998 ve 2012 de alındığı, ancak başarılı olamadığı öğrenilirken ayni uygulamanın aslında Türkiye’de ilk kez 38 yıl önce 1982 yılında Bandırma’da uygulandığı ortaya çıktı.

BUGÜNLERE NASIL GELİNDİ

Poşette ekmeğin satılması kararı ilk 22 yıl önce 1998 senesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca alınmış. 2012 yılında da Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişiklikle 2. kez poşete konulması kararı çıkmış. Hatta Bakanlık uygulamayı“Evinize girmeden önce poşete girecek” afişleri ile duyurmuştu. Ancak denetimler yapılmayınca bu uygulama da başarılı olamamış.

 Bandırma’da ise ekmeklerin poşet içinde satılmasıyla ilgili alınan kararın 38 yıl önce 1982 yılında uygulandığı ortaya çıktı. Hem Bakanlık kararıyla da değil encümen kararıyla yapıldığı ortaya çıktı.

 Belediyede 42 yıl hizmet veren eski Yazı İşleri Müdürü Faruk Sevgican, 12 EYLÜL 1980 ihtilalı sonrası 1982-1984 yıllarında kendisinin encümen katibi olduğu sıralarda Bandırma Belediye Başkanı olan emekli albay Servet Borulday başkanlığındaki encümen kararıyla ekmeklerin poşette satılması kararı alındığını söyledi.

Karar sonrası fırın sahiplerinin şaşırdığını belirten Sümer Ekmek Fabrikası patronu Hasan Sümer de Servet Borulday’ın görev süresi bitince ve uygulamada da sorunlar çıkınca poşet uygulamasından vazgeçildiğini fırıncıların da rahatladığını söyledi. Erdem ÖZCAN



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı