Projede ilk adım atıldı.

Projede ilk adım atıldı.

Başkan Sarı: "Erdek´te Turizmin Geleceği Emin Ellerde"

 

Yukarı Yapıcı´daki ?Köyünü Yaşat? projesinde ilk adım atıldı. Başkan Sarı:"Erdek´te Turizmin Geleceği Emin Ellerde"

"Köyünü Yaşat" projesi kapsamında Erdek Belediyesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi arasında anlaşmaya varıldığı açıklandı.

/resimler/2016-4/22/1955065294149.jpg

Proje kapsamında protokol imzalandığını belirten Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı,  ?Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile Yukarı Yapıcı Mahallemiz ve tüm Kapıdağ´ın "Köyümü Yaşat" projesi kapsamında kırsal yaşamı, mimariyi ve kültürel değerleri korumak, turizme açılmasını sağlamak için ortak proje protokol taslağı ve iş programında antlaşma sağladık. Artık Erdek´te turizmin geleceği emin ellerde" dedi.

/resimler/2016-4/22/1956126232942.jpg

Proje kapsamında, eskiden köy olan Erdek´e bağlı bu kırsal mahallenin doğal yapısı bozulmadan, otantik özellikleri, gelenek ve görenekleri korunarak turizme kucak açılmasının sağlanması amaçlanıyor. 50 dolayında binanın tescilinin yapıldığı bu mahallede, ilk aşamada, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından, sponsorların da desteğiyle bir tarihi yapının restorasyonu, örnek olmak üzere, sekiz aylık bir çalışma sonucunda gerçekleştirilecek. Daha sonraki aşamalarda mahalleye, Erdek Belediyesi tarafından bir butik otel de yapılması plânlanıyor.

/resimler/2016-4/22/1957351078226.jpg

Gelinen noktada projeye ilişkin açıklamada bulunulmak üzere bugün Yukarı Yapıcı´da tören düzenlendi.

Törende, CHP Milletvekilleri, Muhtarlar, Demokratik kitle örgütleri ve vatandaşlar hazır bulundu.

/resimler/2016-4/22/2001228270251.jpg   

Erdek Ticaret Odası, Tüketiciyi Koruma Başkanlığı ve Meclis Üyeleri Miletvekili Ahmet Akın ile

/resimler/2016-4/22/2003161866275.jpg  

Erdek Mahalle Muhtarları, Milletvekili Ahmet Akın ile

/resimler/2016-4/22/2004153586088.jpg

 

Türkiye´de ilk turizmi tanıtan Erdek´te turizmi çeşitlendirmek adına yeni bir proje başlatılıyor.

Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı:

?´Batı artık otantik yaşam tarzlarını seviyor. Bir yerde o coğrafyanın bütün kültürel dokusunu almak koklamak istiyor. Sadece artık deniz, kum, güneş üçgeninden sıyrıldı turizm. Bizde bunu bu örnek proje ile Erdek´te başlatmak istiyoruz. ?´

/resimler/2016-4/22/2004442024212.jpg 

 

Erdek Turizminde toplum temelli, yerelin kültürünü ön plana çıkartan, halka kazanç ve nitelikli iş imkanları sağlayacak yepyeni bir dönemin müjdesini vermek üzere Yukarıyapıcı Mahallesi´nde düzenlenen açık hava toplantısında konuşan Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, Kapıdağ´ın merkezinde olan tek mahallesi Yukarıyapıcı´da, tarihi ve kültürünü çok iyi korumuş bir köy hayatını sergiliyor buradaki vatandaşlarımız ama, zaman içeresinde ekonomik olarak tabi tatmin olmadıkları için genç nesil burayı terk ediyor. Biz Türkiye´nin ilk turizm beldesi olarak Kapıdağ´da Erdek ilçesinde turizmi çeşitlendirmek adına, burada 53 binamızı tescil ettik. Bu mahallemizde örnek bir proje başlatmak istiyoruz. Bizim buradaki amacımız, burayı turizmle buluşturmak isterken, köylünün normal günlük yaşantısını bozmadan, etkilemeden, hayvancılık yapıyorsa yine hayvancılık yapsın, turist buraya gelecekse yolda tezek varsa yine bassın. Buradaki ahırların kokusunu duymak istiyorsa yine duysun. Bu hayatı bozmayalım. Bir düzen içeresinde kültürel gelişimi bozmadan ona bir destek vererek köy hayatını da bozmadan turizme sunmak istiyoruz. Batı artık otantik yaşam tarzlarını seviyor. Bir yerde o coğrafyanın bütün kültürel dokusunu almak koklamak istiyor. Sadece artık deniz, kum, güneş üçgeninden sıyrıldı turizm. Bizde bunu bu örnek proje ile Erdek´te başlatmak istiyoruz. 

/resimler/2016-4/22/2005242025014.jpg 

 

Ticaret Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Turizm Kurulu Başkanı Özlem Sarı, toplantıda yaptığı konuşmada, kadınların ekonomik hayata katkılarını bir takım projelerle sağlamak olduğuna vurgu yaparken şunları dile getirdi:

 

?´Kadının hayattaki duruşunu, aile ekonomisine katkısını ve dünya görüşünü pozitif yönde çalışmalarının karşılığını almak yönünde mutlaka gerçekleştirmemiz lazım´´

 

Yeşil valiz Sorumlu Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Kutucu Özenen de toplantı da yaptığı konuşmada, sorumlu turizmin yeni bir kavram olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi:

 

?´ Sorumlu turizm daha çok toplum temelli, halka katkı sağlayan çevreye zarar vermeyen düşük etkili bir turizm yürütme ve turizmin tam anlamıyla yerele fayda sağlamasını amaçlamaktadır. Bu konuda da bütün aktörlerin sadece turizmi uygulayanların değil. Hükümetin, belediyelerin değil, turistlerin, gelenlerin katılımcıların hepsinin sorumluluğunu alması üzerine bir sistemimiz vardır. Burada önemli olan yaşanacak iyi yerler yaratmak. Sonra ziyaret edilecek iyi yerler olarak ortaya çıkacak. Bu nedenle turizmi bir araç olarak görüyoruz aslında. Erdek Türkiye´ye ilk turizmi tanıtan bir yer aslında. Türkiye´ ye daha faydalı olacak bir turizminde yine Erdek´ten filizleneceğini düşünüyoruz. Proje Yukarıyapıcı da başlayacak ve Erdek´in 22 mahallesini de kapsayacak.´

/resimler/2016-4/22/2006104213371.jpg   

 

Toplantıya milletvekilleri Ahmet Akın, Mehmet Tüm, Namık Havutça, muhtarlar, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Toplantı sonunda yerel yemeklerden oluşan bir menü davetlilere sunuldu. Ahmet PESEN



Anahtar Kelimeler: Projede adım atıldı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false