RAMAZAN YERYÜZÜ İLÂHİ NİMETLERİN SOFRASIDIR?

RAMAZAN YERYÜZÜ İLÂHİ NİMETLERİN SOFRASIDIR?

İNSAN YEMEK İÇİN YAŞAMAMALI, YAŞAMAK İÇİN YEMELİ

Cenâb-ı Hakkın rubûbiyeti noktasında, orucun birçok hikmetlerinden bir hikmeti şudur ki:

Cenâb-ı Hak yeryüzünü bir ni´met sofrası sûretinde halk ettiği ve bütün nimetlerin her cinsini umulmadık yerlerden ve umulmadık bir tarzda o sofraya dizdiği cihetle (yönüyle) rubûbiyetinin mükemmelliğini, Rahmâniyetini ve Rahîmiyetini o vaziyetle ifade ediyor.

                İnsanlar gaflet perdesi altında ve sebepler dairesinde, o vaziyetin ifade ettiği hakikati tam göremiyor, bazen unutuyor.

                Melekleştiren İbadet...

                Oruç insanı kısa bir süre için de olsa yeme içmeden uzaklaştırarak, bir yandan bunun bir araç olduğunu gösterirken diğer yandan da onu bir nevi melekliğe yükseltir. Melekler yiyip içmediği gibi biz de yiyip içmeyiz. Melekler günah işlemedikleri gibi biz de elimizden geldiğince günahlardan uzak kalmaya çalışırız. İnsan nefsini oruçla dizginler. Cenâb-ı Hak nefse, ?BEN KİMİM, SEN KİMSİN?? diye sorduğunda, ?BEN BENİM, SEN SENSİN? diye ukalâca cevap vermiş. Onu cehenneme atmış, çeşit çeşit cezalar vermiş, hangi cins cezayı çektirmişse nefis yine enaniyetinden vazgeçmemiş. Ancak aç bırakınca yola gelmiş, kulluğunu anlamış ?SEN BENİM RABB-İ RAHÎMİMSİN. BEN DE SENİN ÂCİZ BİR KULUNUM? demiş.

                Ramazan-ı şerifteki oruç kulluğun doruk noktalarından biridir. Çeşitli vesilelerle emirlerini yerine getirdiği Rabbine oruçluyken daha da yaklaşan kul, kıldığı namazlar, okuduğu Kurân´lar, verdiği zekâtlar ve yaptığı hayırlarla daha bir yaklaşır, rızasını kazanır.

                Bu kulluk hâli Allah´ın o kadar hoşuna gider ki, gökteki meleklerine karşı yerdeki bu kullarıyla iftihar eder: ?Bakın ey meleklerim! Bu kullarım benim için yemelerine, içmelerini terk ettiler, günahlardan uzaklaştılar. Ben de onları affettim? buyurur.

                Bir bilginin güzel bir sözü var: ?İNSAN YEMEK İÇİN YAŞAMAMALI, YAŞAMAK İÇİN YEMELİ? diye. Oruç insanı kısa bir süre için de olsa yeme içmeden uzaklaştırarak, bir yandan bunun bir araç olduğunu gösterirken diğer yandan da onu bir nevi melekliğe yükseltir.

                Melekler yiyip içmediği gibi biz de yiyip içmeyiz. Melekler günah işlemedikleri gibi biz de elimizden geldiğince günahlardan uzak kalmaya çalışırız. İnsan nefsini oruçla dizginler.

                Öte yandan oruç, insanın zayıflığını vücudunun demirden, çelikten değil; daima çürümeye, dağılmaya müsait bir et yığınından ibaret olduğunu hatırlatarak kendi yerine Allah´a güvenip dayanmaya yöneltir.

                Ramazan-ı şerifteki oruç kulluğun doruk noktalarından biridir. Çeşitli vesilelerle emirlerini yerine getirdiği Rabbine oruçluyken daha da yaklaşan kul, kıldığı namazlar, okuduğu Kur´ân´lar, verdiği zekâtlar ve yaptığı hayırlarla daha bir yaklaşır, rızasını kazanır.

                Bu kulluk hali Allah´ın o kadar hoşuna gider ki, gökteki meleklerine karşı yerdeki bu kullarıyla iftihar eder.



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli