REGAİB KANDİLİ MESAJI

REGAİB KANDİLİ MESAJI

Müftülükten Üç aylar ve Regaib kandili mesajı




Allah-u Teala'nın rahmet deryalarının coştuğu, af ve mağfiretinin sağanak sağanak yağdığı, feyiz ve bereketin zirveye çıktığı mübarek üç aylar mevsimine yaklaşmış bulunuyoruz. Önümüzdeki salı günü Recep ayının birinci gününü, recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece de Regaib kandilini idrak edeceğiz.

Üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarına denir. Recep ve Şaban ayları sevgili Peygamberimiz (s.a.v)'in belirli aralıkla oruç tuttuğu aylardır. Ramazan ayı yine peygamberimiz (s.a.v)'in hadisinden öğrendiğimiz gibi ‘cehennem kapılarının kapanıp, şeytanların zincire vurulduğu, cennet kapılarının açıldığı ' bir aydır. Regaib, Miraç, Beraat ve Kadir geceleriyle şereflenen üç aylar rabbimizin rahmet kapılarını açtığı, tüm alemi manevi rızıklarla donattığı zamanlardır.

Bu mübarek günler ve geceler müminlerin bir takım manevi kazançlar elde etmeleri için büyük fırsatlardır. Geçmişte yapmış olduğumuz bazı hataları ve günahları bırakmak için özel bir fırsat olduğunu bilmeliyiz ve geçmişimizin bir muhasebesini yaparak, hayatımıza yeni hayırlar, güzellikler katmalıyız.

Recep ve Şaban ayı Ramazan'a hazırlık günleridir. Recep ve Şaban ne kadar feyizle dolu dolu idrak edilirse, ayların sultanı Ramazan ayının feyzinden de o derce istifade edilir. Sevgili peygamberimiz bunun için üç aylar başladığında şöyle dua ederdi. Allahım Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazana kavuştur.” Yine Hz. Peygamber efendimiz(s.a.v) "Recep Allah`ın ayı, Şâban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır" buyurarak bu ayların değerini ifade etmiştir. Bu sebeple önümüzdeki günleri hayrın, Allah (c.c) rızasının kazanılacağı kıymetli vakitler olarak görmeliyiz. Çokça nafile ibadet, oruç, namazla meşgul olmalıyız.

Üç ayların ilk kandili Regaib kandilidir. Regaib kelimesi, çok bağış ve bol ihsân demektir. Bu gece yüce Allah (c.c)'ın mağfiret ve manevi lütuflarıyla müşerref olunur. Binlerce elin semaya kalktığı, dillerin mevlaya yalvardığı, gönüllerin coştuğu güzel zaman dilimlerinde biz de bu gönülden dualara eşlik etmeliyiz. Bu geceye özel bir ibadet yoktur. Fakat bol bol istiğfar etmeli, kaza ve nafile namazları kılmalı, Kur'an-ı Kerim okumalı,  Peygamber Efendimize salât ve selam getirmeli, kendimiz, ailemiz, milletimiz ve tüm din kardeşlerimiz için dua etmeliyiz. Fakirleri yetimleri sevindirip sadakalar vermeliyiz. Hem kandil gecelerinde hem bütün üç aylar boyunca kendimize yönelmeli, dünya sevgisiyle çokça meşgul olduğumuz diğer aylardan farklı olarak, gönül dünyamızı ihya etmeli, eksikleri tamamlamalı, kusurları ayıklamalıyız.

Yaklaşan üç ayların ve Regaib kandilinin tüm İslam âlemine hayır, bereket, selamet getirmesini ve bu günlerden hakkıyla istifade edebilmeyi yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Cahit ÇETİN

 

Bandırma Müftüsü

 

 

 



 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli