Rekolte`de ciddi düşüş

Rekolte`de ciddi düşüş

Marmara Bölgesini etkileyen olumsuz hava şartları zeytin rekoltesinde ciddi düşüşe neden oldu Başkan Asa Piyasa koşullarını gözetmeksizin yapılan fiyatlandırma sektörü olumsuz etkiler”

2014-2015 ürün  alım kampanyasını,  geçen bahar aylarında yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle  üreticinin mağduriyetini gidermek amacıyla tarihinde ilk defa  öne çekip, 22 Ekim ‘de başlatan Marmarabirlik, rekolte  düşüklüğünün de etkisiyle kampanyaya sıkıntılı başladı. Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa ,birliğin bünyesindeki 8 kooperatif bölgesinde  sofralık zeytin rekoltesinin  bu yıl  60 bin ton civarında beklendiğini söyledi.

UZUN SÜRELİ YAĞIŞLAR ÜRETİCİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Zeytin  alım kampanyası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa,  geçtiğimiz bahar aylarında özellikle Marmara Bölgesi’nde etkili olan uzun süreli yağışların üreticiyi mağdur ettiğine yönelik  sık sık yaptığı  açıklamaları verilerle de ortaya koydu. Başkan Asa “ İlkbahar aylarında  çiçeklenme döneminde yaşanan  uzun süreli yağışlar sebebiyle bilhassa İznik, Orhangazi, Gemlik ve kısmen Mudanya kooperatif bölgelerimizde büyük kayıplar yaşanmış  ve ürün tutunması çok az miktarda  olduğundan seyrek ve iri daneli  ürün yapısı oluşmuştur.  Dolayısıyla ciddi düşüş , kampanyamızın da sıkıntılı başlamasına neden olmuştur. Ulusal Zeytin ve Zeytin Yağı Konseyi’nin verilerine göre ise Türkiye toplam sofralık zeytin rekoltesi  438 bin tondur” diye konuştu.

MARMARABİRLİK İLE TÜCCAR BİR TUTULAMAZ

Genel olarak bakıldığında  2014-2015  yılı rekoltesinde iri daneli  ürünün eksik olduğunu  ve dolayısıyla talep  yoğunluğu yaşandığına da dikkat çeken Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa” 2014 yılında bilhassa özel sektör temsilcilerinin  bu kalibredeki  ürüne talepleri de  fazla olmuştur.Ama  ortaklarımız da gayet iyi bilmektedirler ki özel sektörün  aldığı 100  ton ürün ile Marmarabirlik’in  aldığı 30-40 bin ton  ürün hiçbir zaman  mukayese dahi edilemez.Kaldı ki Marmarabirlik üreticinin her kalibre ürününü almaktadır””dedi.

FİYATLANDIRMADA PİYASA KOŞULLARINI GÖZETMEK GEREKİR

Ürün Alım kampanyası tarihinin  zeytinin bu yıl erken olgunlaşması ve yaşanan rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyat açıklaması yapılmadan öne çekildiğini de vurgulayan Başkan Asa konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ortaklarımız sadece bu yılı düşünmemelidir. 2010 yılından bu yana yaşanan bir çok olumsuzluklarda hep önceliğimiz ortaklarımızın çıkarları olmuştur.2011 yılında sadece ortaklarımızı desteklemek amacıyla piyasa koşullarında  yağlık fiyatı 0.70 kr. İken, Marmarabirlik  olarak  biz  1.25 kr. Yağlık  almış ve toplamda  17 bin ton  alım yaparak  ortağımızın yanında olduğumuzu gösterdik. 2014 yılında da istenilen fiyatı vermek  hatta piyasa  koşullarının üzerinde  ürün almak  çok kolaydır.  Ama esas mesele aldıktan sonra  başlamaktadır.Zira, alım fiyatlarının satış  fiyatlarına da yansıması gerekir ki, bu da tüketiciye zam olarak yansıyacağı için sonuçta  satış miktarlarımızı da olumsuz etkileme olasılığı  çok yüksektir. Tek taraflı düşünmemek gerekir. Piyasa koşulları gözetmeksizin  belirlenecek fiyatlar  önümüzdeki yıllarda  hem ortağımıza hem de  Marmarabirlik’e zarar verecektir.Bugün tüccar istediği fiyata istediği miktarda alım yapabilir. Kimse hesap soramaz. Ama bir hafta sonra geçtiğimiz yıl olduğu gibi  piyasadan çekilmesi durumunda  yine ortak  ile Marmarabirlik kalacaktır. Ortak ile Birlik et ve tırnak gibidir. Sadece bir yılı düşünerek  piyasa koşullarının üzerinde  fiyatlarımızı belirlediğimizde  belki bir yıl için  tek taraflı kazanç  sağlamış olabiliriz,  fakat önümüzdeki yılları da ortağımızın  menfaati ve Birliğimizin geleceği için düşünmek ona göre sağlıklı politikalar uygulamak zorundayız”.

İSTİKRARLI ÇİZGİDEN TAVİZ VERMEYİZ

Marmarabirlik’in son 4 yılda uygulanan sağlıklı politikalarla alımlardan, satışlara  kadar her alanda istikrarlı bir büyüme ivmesi yakaladığını da anlatan Başkan Asa  konuşmasını şöyle tamamladı:
“ 2010 yılında bir yılda  ortalama satış miktarımız 23 bin ton seviyesinde iken,  2014 yılında bu rakamı 13 bin ton arttırıp, ambalajlı 36 bin tonla Birlik tarihinde ilk defa yüksek satış rekoruna imza attık. Amacımız 4 yıldan bu yana yakaladığımız istikrar çizgisini, günü birlik politikalarla ve  çıkar amaçlı  hesaplarla heba etmeden  uzun sürede Birliğimizi daha da büyütmektir. Birliğin büyümesi  ortaklarımızın da büyümesi demektir. Maramarabirlik yönetim kurulu olarak  ortaklarımıza  her zaman sahip çıktık, verdiğimiz her sözü  yerine getirdik. Bir taraftan ortaklarımızın menfaatlerini korurken, diğer taraftan da Birliğimizi zarar ettirmedik ve sürekli kar eden, yatırım yapan kurum haline getirdik. Ortaklarımızın da bu yılın önceki yıllardan olumsuz hava koşulları nedeniyle farklı olmasından dolayı kooperatiflerine ve Marmarabirlik’e sahip çıkacağına inanıyoruz” .



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false