Romana adanan bir ömür

Romana adanan bir ömür

Pakize Başaran, yazmayı sürdürüyor

Bandırma´da yaşayan roman yazarı Pakize Başaran, 15´inci kitabı ?Ben Yaşarken? i geçtiğimiz yıllarda yayımladı. 27 Mayıs 1960 ve öncesini konu alan ?Ben Yaşarken? isimli kitabın ardından çalışmalarını sürdüren yazar, ?Bir Yıl Sonra Bugün ?isimli kitabını da yayınevine ulaştırdı. Bandırma´da çalışmalarını sürdüren Pakize Başaran, kitapları hakkında bilgi verdi. İlk kitabını 1950 yılında yayımladığını anımsatan Başaran,? ?Benim Doktorum´ isimli kitabımı, 1950 yılında yayımladım. Bugüne kadar, gazetelerde yayınlanan yazılarım ve röportajlarım var. Bunları kitaplaştırmak istiyorum. Yayınevi ile anlaşmak üzereyiz. Romanlarımı yazmadan önce bir kurgu yaparım. Ancak bu kurgu hiçbir zaman gerçekleşmez. Roman, kendiliğinden akıp gider. Beyin alıp götürür. Tüm romanlarımı 50 yıldır kullandığım daktilo ile yazıyorum. Orhan Kemal, Reşat Nuri Güntekin, Refik Halit Karay, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Mehmet Seyda, Oktay Akbal, Yaşar Kemal gibi Türk Edebiyatı´nın önemli isimleriyle tanıştım.  İstanbul´da, noterde çalıştığım dönemde oradaki iş arkadaşlarıma akrostiş şiirler yazardım. Gazeteci Tarık Mümtaz Göztepe, bir gün notere geldi. O, beni hikâye yazmaya yönlendirdi. ?Kör Kadı´ dergisinde basalım dedi. Bir gün, o dönemin en çok satılan gazetesi Yeni Sabah ile notere geldi. Öykümü gazetenin yazı işleri müdürü çok beğenmiş ve gazeteye almışlar. Öykümün adı ?Hacı Nine?ydi. Behçet Kemal Çağlar´ın ithaf ettiği bir şiir bulunuyor. Ben para istemedim kitap istemedim. Çok dost edindim. ´Unut Beni´ isimli şiirimi Cem Karaca besteledi ve yorumladı. Üç kitabımı kendi olanaklarımla bastırdım.? dedi.

/resimler/2017-3/10/1015052200162.jpg

Yazdığı kitaplardan para kazanmayı hiç amaçlamadığını vurgularken, ?Ben, para istemedim, kitap istedim? diyen Başaran, şu değerlendirmede bulundu:

?Benden önceki dönemde kadın yazarlarımız arasında Kerime Nadir, Muazzez Tahsin Berkant, Suzan Sözen gibi isimler vardı. Ancak dönemimin tek kadın yazarı bendim. Yazarlık yaşamım boyunca en büyük kazancım, edindiğim dostlardır. Bugün, kitaplığımda, o dönemin ünlü yazarlarının bana imzaladığı 500 dolayında kitap bulunuyor.?

/resimler/2017-3/10/1015267192582.jpg

YAZARLIK ÇOK UCUZLADI

Günümüzde herkesin, ortaya yazar olarak çıktığını vurgularken, ?Günümüzde yazarlık çok ucuzladı. Sadece isimleri yazar olanlar var? değerlendirmesinde bulunan Pakize Başaran, ?Yazar olmak kolay değil? diye konuştu. Kitapları arasında en çok ?Ben Yaşarken? ve ?Meçhule Giden Yol?u sevdiğini vurgulayan Başaran, ?Gücüm yettikçe yazmaktan kopmayacağım? dedi. Önder BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Romana adanan ömür
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false