Rotterdam ziyareti sona erdi

Rotterdam ziyareti sona erdi

Erdek Belediye Başkanı Sarı, Rotterdam´da net tavır koydu: ?Erdek Körfezinde sanayi istemiyoruz?

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, CHP Balıkesir Milletvekilleri Namık Havutça, Ahmet Akın ve Mehmet Tüm, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı ile birlikte gerçekleştirdikleri Hollanda Rotterdam gezisi hakkında bilgi verdi.

Üç günlük gezi sırasında Rotterdam´daki çevre örgütleri, İşçi Partisi´nin liman sorumluları, Hayvan Hakları ile ilgili partinin temsilcileri, bölgede yaşayan Türkler ve limanda çalışan işçilerle görüştüklerini vurgulayan Mirza, ?Tüm bu görüşmelerimizden edindiğimiz bilgiler, bize, Erdek Körfezi´nde yapılması plânlanan limanın ve bölgede yer alacak kimya tesislerinin önlem alınması ve çok iyi denetlenmesi durumunda tehlike yaratmayacağı izlenimini verdi? dedi.

Mirza, Rotterdam Limanı´nda yer alan termik santrallerin de önümüzdeki dönemde kaldırılacağını öğrendiklerini belirtti.

/resimler/2016-6/28/0126595204027.jpg

SARI, ŞİDDETLE KARŞI ÇIKTI

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı´nın, Erdek Körfezi´ne kurulması plânlanan liman ile kimya sanayi tesislerine şiddetle tepki gösterdiğine dikkat çeken Mirza, şunları söyledi:

?Erdek Belediye Başkanı Sarı, bu limanı yapmak isteyen yetkililere, bu yatırımlar gerçekleşirse Erdek´te turizmin büyük yara alacağını vurgulayarak karşı çıkarken, ?Neden, bu limanı ve tesisleri Ege ve Akdeniz´de değil de, bir iç deniz olan Marmara´da kurmak istiyorsunuz?´ Bu bölgede turizmin yanı sıra ayrıca tarım alanları da var. Yazık değil mi? Gidin, Ege ve Akdeniz´e yapın. Biz, turizm bölgemizde sanayi istemiyoruz´ diye tepki gösterdi. Erdek Körfezi´ne bu limanı ve tesisleri yapmak isteyen yetkililer ise bölgenin Avrupa´ya yakınlığı, demiryolu ağı, doğalgaz güvenliği ve deniz derinliği gibi gerekçelerle tercih edildiğini belirterek, ?Yaptığımız çalışmalar sonucunda Mersin Çandalı Limanı ve Bandırma Limanı´nı belirledik. Daha sonra da Bandırma´yı seçtik´ yanıtını verdiler.?

Bu ziyaret sırasında, limanı yapmak isteyen yetkililere, bölgeden çektikleri fotoğrafları da gösterdiklerini belirten Mirza, şöyle konuştu:

?Oradaki yetkililerden sadece biri, bölgemize üç kez gelmiş. Diğerleri ise hiç gelmemişler. Yasaya göre 1/5 binlik plânları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 1/1.000´lik plânları ise Bandırma Belediyesi yapacak. Ancak biz, bu plânlarımızı yaparken, Erdek Körfezi´ne yapılması düşünülen bu liman ve tesislere karşı çıkarsak, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin, 1/1.000´lik plânları bir yıl içinde resen yapma yetkisi var. Biz, bu süreci nasıl en az zararla anlatır ve kurulmasını istemediğimiz bazı tesisleri nasıl önleyebileceğimizi düşünüyoruz.?

Mirza, yıllardan beri BAGFAŞ ve Eti Maden İşletmeleri tesislerini denetleme olanağı bulamadıklarını sözlerine ekledi. Önder BALIKÇI

/resimler/2016-6/28/0127175673131.jpg



Anahtar Kelimeler: Rotterdam ziyareti sona erdi
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli