“Ruhsat sorunu acilen çözülmeli”

“Ruhsat sorunu acilen çözülmeli”

Başkan Hamit Levent Gürer, "bar ve birahanelerin açılmasının önünü tıkayan ruhsat sorununun bir an önce çözülmeli"

Bandırma Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Hamit Levent Gürer, bar ve birahanelerin açılmasının önünü tıkayan ruhsat sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

 

Normalleşme süreci kapsamında kafeden, alkollü restorana birçok işletme 1 Haziran tarihi itibariyle faaliyete geçti. Ancak eğlence mekânları olarak ruhsatları düzenlenen, bar ve birahane gibi işletmelerin faaliyete ne zaman başlayacakları bilinmiyor. Normalleşme sürecinde açılan mekânların ruhsatlarının ‘içkili lokantalar ve içkili restoranlar’ şeklinde düzenlendiğinin altını çizen Bandırma Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Hamit Levent Gürer, sorunun ruhsat farkından kaynaklandığını söyledi. Bütün alkollü mekânlarda yemek üretimi olduğuna dikkat çeken Gürer, bir an önce yanlıştan dönülerek bar ve birahanelerin yasal statüleri olan içkili lokantaya döndürülmeleri gerektiğini ifade etti.

Yeni yapılan düzenlemelerin ardından bar ve birahane ruhsatlarının eğlence mekânı statüsüne alındığına vurgu yapan Gürer, “İster patates kızartıp servis edilsin, ister meyve kesip verilsin bütün bar ve birahanelerde yemek üretimi vardır. Esnafımız ruhsatını yıllar önce aldığında böyle bir ayrım yoktu. Sonradan yapılan değişikliklerle içkili lokanta ve içkili restoran statüsünden eğlence mekânına dönüştürüldü. Kazanılmış hakları da ellerinden alınmış oldu. Eskiden olduğu gibi ruhsatlar tek sınıf olmalı ve ruhsatlardaki tanımlamalardan kaynaklı sorunlar giderilmeli” diye konuştu.

Normalleşme sürecinde işletmeler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini ifade eden Gürer, “Salgın nedeniyle kapatılmış olan işletmeler, ruhsatı ve sınıfı ne olursa olsun masa düzenlerinin olması yiyecek servisleri yapılabilmesi ve Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Covid-19 tedbirlerinin tamamına uyması şartıyla açılabilir’ denilmiş olsaydı esnafımız mağdur olmaz” dedi. Bu işletmelere devletin acil destek olması gerektiğini dile getiren Gürer, “Aylardır kapalı kalan esnafımız yaşam mücadelesi veriyor. Konuştuğumuz esnaf arkadaşlarımız kendilerini bir kenara atılmış hissediyor. Devletimiz eğer yakın zamanda açmayı düşünmüyorsa, devletimize en çok ÖTV ve KDV ödeyen bu esnaf grubumuza maddi destek olmalı. “0” faizli krediler verilebilir” şeklinde konuştu.  

Normalleşme sürecinde açılan işletmelerinde durumunun içler acısı olduğunu vurgulayan Gürer, geçtiğimiz yıla göre işlerde yüzde 70 düzeyinde bir azalma olduğunu ve işletmelerin eski günlerine dönmesinin uzun süreceğini ifade etti. Gürer, “İşyerlerini açan esnaf arkadaşlarımız da tablonun iyi olmadığını söylüyorlar. İnsanlar hala tedirginlik yaşıyorlar. Vatandaşlarımızın eski alışkanlıklarına dönmeleri uzun zaman alacaktır. Şu anda herkes normal zamanda yaptığı işin yüzde 25’ini ancak yapabiliyor. Bu işin bir de psikolojik tarafı var. Bu psikolojik kırılmalar belki de işin en kötüsü” diyerek karamsar bir tablo çizdi.

12 Eylül döneminde bile kapatılmayan lokanta ve aperatif işyerlerinin sınav dönemlerinde kapatılmasına bir anlam veremediğini belirten Gürer, “Kasaplar, fırınlar, büfeler, manavlar, marketler açık, sınavdan çıkan öğrenci ve ailelerin yemek yiyeceği lokanta ile aperatif satış yapan işletmeler kapalı. Ne yapacak sınavdan çıkan çocuk kasaptan çiğ et alıp mı yiyecek. Aylardır can çekişen esnafımızın tam iş yapacağı sınav döneminde hepsini kapatarak bir darbe vurmuş oldular. Alınan kararların iyi düşünülüp adımların öyle atılması gerekiyor.” diye konuştu. Kaan Bingül-Bandırma



Anahtar Kelimeler: “Ruhsat sorunu acilen çözülmeli”
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli