Sağlık Müdürlüğü Belediye’nin yüz akı

Sağlık Müdürlüğü Belediye’nin yüz akı

Bandırma Belediyesinin yüzde, yüz beğeni aldığı tek birim öbür dünya, kabir hizmetleri.

Dijital dünyanın insan yaşamının vazgeçilmez parçası olması ile birlikte birçok çalışma bu anlamda değerlendirmeye alınarak kalite standardı ile sınıflandırıldığı günümüzde kentin hizmet kurumu Bandırma Belediyesin de bu kategoride kısımlar arası kalite değerlendirmesinde Sağlık işleri birimi %100 lük mega bir beğeni ile Bandırma belediyesinin yüzünü ağarttı. 

Aynı zamanda içinde kabir ve defin hizmetlerinin yer aldığı Belediye sağlık işlerinin hizmet kalitesi dijital dönüşüm ile %100 beğeni alması vatandaşın dikkatinden kaçmadı.

Bandırma Manşet Kabristanlıkta incelemede bulundu.

Bandırma Belediyesi Sağlık işleri birimizi dijital ortamda %100 beğeni aldıran çalışmanın içeriği neydi sizler için araştırdı.

Bandırma’da kentsel gelişme merkez odaklı konut yapılanmasını İhsaniye, 600 Evler ve 100 yıl mahallelerine yöneltmesi dönemin Doktor Belediye başkanı Necmettin Tolunay’ın bir dizi radikal kararlar almasına neden olmuş.

Artan nüfusun altyapı hizmetlerini artan nüfusun gelecekteki ihtiyacı olacak Tophisar-Sultaniye-Hotanlı derin şebeke su ihtiyacı olduğu gibi, 17 Eylül kabristanlığının da bu kente yeterli gelmeyeceği öngörüsü ile 1965 yılında şu anki kabristan’ın tahsisini sağlamış.

1965 yılının aralık ayında devreye alınan yeni kabristanlık ilk günlerde gündelik vefatların yanı sıra eski mezarlıkta bulunan mevtaların nakli için kullanılmış.

2014 yılında Büyükşehir yapılanması ile kabir hizmetleri Büyükşehir’e geçmesine rağmen Bandırma’da kent merkezi 600 Evler kabristanlığı ile kırsal mahallelerin kabir hizmetleri Bandırma Belediyesine bırakıldı.

Kırsal mahalleler ile birlikte toplam 48 Kabristanı'n bulunduğu Bandırma’da bu işler nasıl yapılıyor da böylesine beğeni topluyor? 

Defin işi nasıl oluyor?

Cenazesi olan vatandaş öncelikle “Alo 188“ Belediye defin işlerini arayarak cenazesi olduğunu bildiriyor. Belediye cenaze işleri konuyu Toplum sağlığına iletiyor. Toplum sağlığı Doktoru yapılan kontrol sonucu vefatta her hangi bir sakınca görmediği takdirde defin raporunu tanzim ediyor.

Cenaze ekipleri, cenazeyi kabristanlıkta bulunan “3 erkek 3 bayan” morguna alıyor.

2 Erkek, 3 Bayan Gassal’ın görevli olduğu cenaze isteğe göre hazırlanıyor, cenaze sahibi isterse görevli Gassalların yanına yardımcı verebiliyor.

Burada hazırlanan cenaze daha sonra hangi camiden kalkacaksa o camiye götürülüyor. Cami’den kalkan cenaze aracı arzu edilir ise bir otobüs ile cemaat ile birlikte kabristan’a ulaştırılıyor.

Tüm ihtiyaçların görevli ekiplerce sağlanması yanı sıra kabir görevli iş makinesi tarafından hazırlanıyor, cemaat katkısı yetersi ise mezar görevliler tarafından kapatılıyor. 

Cenazeye Camiler’den katılan imam olmaz ise kabristan imamı defin sırasında yapılması gereken dini vecibeleri yerine getiriyor.

CENAZE VAKİT DIŞI veya HASTANEDEN GELİRSE

Cenaze Hastaneden gelir ise, Burada hazırlanmış ve defin ruhsatı olduğu için namazı kılınacağı camiye getirilip, buradan normal defin işlemleri tatbik ediliyor.

Şayet cenaze mesai saatleri dışında vefat etmiş ise (08.00 17.00 dışında) (17.00-23.00) Belediye zabıtası aranıyor. Zabıta bu prosedürlerin takibini sağlıyor, şayet 23.00 ten sonra ise normal günlük işlem şeklinde 188 defin işleri aranarak doğrudan gece kabristan nöbetçiliği aranarak işlemlerin devam etmesi sağlanıyor.

Son yıllarca bu hizmetlere ek olarak Başkanlık makamının ihaleyle yemek fabrikası ile yaptığı protokol sonucu cenaze evine 25 kişilik taziye yemeği ve başkanlık makamının taziye mesajı iletiliyor.

Cenazeler genelde cenaze sahiplerinin istek ve arzuları doğrultusunda adres gösterilen kabristanlıkta definleri sağlanırken sıra mezarlarından hiçbir ücret talep edilmiyor. Cenaze gayri Müslim ise!... Bu defin’in gerçekleşmesi bölgede sadece Bursa’da bulunan gayri Müslim mezarlığına nakledilmesi ile defin’i mümkün oluyor.

BANDIRMA KABRİSTANLIĞINDA 29.430 MEZAR BULUNUYOR

1965 yılında hizmete açılan ve çeşitli zamanlarda parsel artırımına gidilerek genişlemesi sağlanan Bandırma Şehir mezarlığında gün itibarı ile 29. 430 defin bulunuyor. Örneği geçtiğimiz 2022 yılında Bandırma merkez mezarlığına 800, kırsal mahalle mezarlıklarına 357 defin gerçekleştirildiği göz önünde bulundurulduğunda Bandırma Şehir mezarlığının mevcut rezervi yeni parsellerin tahsisini gerektiriyor.

Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi 19-10-2021 de başlattığı ilave parsel tahsisi çalışmasını 26-12- 2022 de tamamlayarak Bandırma şehir kabristanlığına 98 dönem ek arsa tahsisi kazandırdı.

ÖZEL KABİR TAHSİSİ MÜMKÜN

Bandırma şehir mezarlığında yatan bir Mevta’nın yanında kabir tahsisi talep etmek mümkün. Tabiî ki bu talep ücret karşılığı sağlanıyor. Buna göre 1. Sıra kabir tahsisi 9.850 tl, 2.sıra 8.650 tl, 3. Sıra 6.250 tl. Mezarlık içinde çalışma izni (mezar bakımcı ve mermerciler için) yıllık 3500₺ Bu tahsislerin yapılması ardından kabristan memurluğu gerekli prosedürleri tamamlayarak yerin kişi adına tahsisini tamamlamış oluyor.

KABRİSTANLIK İÇİNE HAYRAT-I SEBİL ÇEŞME TALEBİ OLURSA

Belediye kabir işleri müdürlüğünün kabristanlık koordinatları içindeki ada-parsel düzenlemeleri gibi, ada parsel çevrelerinde yapılması istenilen hayrat-ı sebil çeşme talepleri içinde bir düzenleme mevcut. Bu durumda Hayrat-ı sebil çeşme talebi olanların talepleri alınıyor, her adada belirtilmiş olan “baş, orta ve son”  3 ayrı noktadan işaret edilen yere çeşme yapılması izni veriliyor.

100/ YÜZLÜK BEĞENİ TOPLAYAN BU ÇALIŞMALARI KİMLER YAPIYOR.

Bandırma belediyesi sağlık işleri müdürlüğüne bağlı 100 de yüzlük memnuniyet beğenisi ile kurum imajını yükselten Mezarlıkta 1 Mezarlık idari amiri, 1 iş makinesi operatörü, 6 şoför, 3 vardiyalı 7/24 Güvenlik 2 Erkek 3 Bayan Gassal, 6 Kabir hizmetlisi olmak üzere toplam 22 kişi görev yapıyor.

MEZARLIKTA HANGİ ARAÇLAR ve TESİSLER VAR

Bandırma Şehir Mezarlığı Merkez ana yol kapısı ile Dutliman, Şlam yolu kapısı olmak üzere 2 kapıdan müteşekkil, Ana kapıdan girildiğinde karşınıza kabristan amirliğini işlevsel kılan ana yönetim merkezi bulunuyor. Yine ana kapıdan girildiğinde idari merkezin arka bölümünde Morg ve Gassal mevcut.

Morg 3 Erkek-3 Kadın kapasiteli. Beraberinde ise kabir hizmetlerinde kullanılmak üzere müştemilat deposu ve personel soyunma odaları yer alıyor.

Bandırma Mezarlığının iş makinesi parkuru ise 4 cenaze aracı, 1 iş makinesi, 1 Güvenlik aracı, 1 Adet 302 cemaat ulaşım otobüsü bulunuyor.

1965 te kurulan Bandırma Şehir kabristanlığı bünyesi içinde ayrılan Hava şehitliği ise tamamıyla Balıkesir Valiliği insirafinde Garnizon komutanlığı tarafından kullanılmaktadır.

Yaptığımız bu aydınlatıcı kabir hizmetleri haberi dolayısı ile verdikleri çabayı bizzat gözlemleyerek aldıkları beğenilerin gerçek bir hak teşekkürü olmanın izlenimi ile bizde üstlendikleri bu zorlu görevde insanları acılarını paylaşarak, karda-kışta onların en sevdiklerini huzur ve şuhu içinde kalplerine gömmelerinde yardımcı olan kabristan personeli arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürü borç biliriz. 



Anahtar Kelimeler: Sağlık Müdürlüğü Belediye’
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı