Şarapçılıkta Büyülübağ`ın büyüsü

Şarapçılıkta Büyülübağ`ın büyüsü

Uluslararası Şarapçılık`ta yakın mazisine karşın, Kalite`de Dünya markaları ile yarışan Büyülübağ` Avşa ile özdeşti.

          Büyülübağ, Şarapçılıkta Avşa´dan dünyaya açılan marka



  Tarımsal çeşitliliği ile ülkemizin önemli coğrafyasına sahip Marmara`nın Avşa beldesindeyiz. Marmara`nın Turizm cenneti Avşa`nın Turizm`den öte sosyal ve ekonomik yapısını şekillendiren Bağcılık ve buna enteğre olarak Şarap işletmeleri üzerinde yaptığımız araştırmada, yazımızın konusu Büyülübağ ve Şarap işletmeleriydi.

Sizin için gezdik gördük ve inceledik, Büyülübağ`ın yaratıcısı Konusunda uzman iş adamı Alp Törüner ile söyleşide bulunduk, Mahzene indik kalitesiyle uluslararası arenada madalyalı Şarapların tadına baktık.

Ulusal şarapçılığın başkenti Avşa`da, mazisi henüs yeni olmasına karşın elde ettiği kalite ile adını kısa zamanda Uluslararasının şarap dünyasının neonlara yazdıran Büyülübağ`ın üretimden tüketime uzanan yolda sehir defterini araştırdık.
İş adamı Alp Törüner 2004 yılında 120 dönüm Bağ dikerek başladığı kurumsal yapılanmasını 2005 yılında 5 milyon dolarlık yatırım ile dev bir sanayi yaratmasına neden olurken, bugün yılda 15 çeşit 300 bin şişe şarap üretimi gerçekleştiren sayğın bir sanayi haline gelmiş.
Ada Karası Butik şarapçılıkta lider konumda bulunan Büyülübağ Fransız menşeyli Chardonay, Cabernet-Sougnan, Merlot ve Syrah markaları ile uluslar arası pazarda aranan marka olmuş.

Şarapçılık Onların yaşam biçimi
Büyülübağ Bağcılık Şarapçılık, 2003 yılında Alp Törüner tarafından üstün nitelikli üzümlerden üstün kaliteli şaraplar üretmek amacıyla, bağcılık ve şarapçılık geçmişi eski Rum bağcılık kültürüne dayanan, özel bir mikroklimaya sahip Avşa adasında kurulur.
Üstün kaliteli şaraplar üretebilmenin yolunun, üzüm ve şaraba en üst düzeyde ilgi ve dikkatin gösterilmesi ve mümkün olan en hassas ve nazik şarap yapım metotlarının kullanılması olduğunu temel felsefe olarak benimseyen Alp Törüner, şaraphane dizaynı için çalışmalarına 2003 yılında başladı.
Kurulacak tesisin temel olarak üretim kalitesine odaklanmasını hedefleyen Törüner, aynı zamanda bağ arazisinin yapısına uygun düşecek fonksiyonel ve estetik kaygıların peşinde mimar Erdal Tusavul, mimar Engin Yenal ve önolog François-Xavier Gaboriaud ile uzun incelemelerde bulunur.
İstisnai derecede iyi şarap yapmanın yolunun, üzüm yetiştiriciliğinden başlayarak, şarap yapımının her aşamasındaki detaylara verilen önemden geçtiğine inanan Törüner`in çalışmaları sonucunda, Türkiye`nin ilk ve tek yerçekimine uygun akışlı şaraphanesi (Gravity Flow Winery) olan Büyülübağ kurar.
Firma bağlarının içinde yer alan şaraphane, 2005 bağbozumunda tamamlanarak, ilk ticari üretimini de aynı yıl gerçekleştirir.
Büyülübağ şarapları, şarap endüstrisindeki son teknolojik gelişimlerin ışığında Bordeaux tarzı üretim teknikleri ile, Türkiye`nin teknolojik olarak en sofistike şaraphanesinde, şarabın hak ettiği özen ve nezaketle işlenmeye başlar.

Kaliteden ödün vermeden alınan ödüller
BÜYÜLÜBAĞ CABERNET SAUVIGNON RESERVE 2007
INTERNATIONAL WINE CHALLENGE 2011?YILIN ÖNERİLEN ŞARABI
BÜYÜLÜBAĞ CABERNET SAUVIGNON RESERVE 2007
INTERNATIONAL WINE & SPIRIT COMPETITION 2011-GÜMÜŞ (SINIFININ EN İYİSİ) MADALYA
BÜYÜLÜBAĞ CABERNET SAUVIGNON 2007
INTERNATIONAL WINE & SPIRIT COMPETITION 2011? GÜMÜŞ MADALYA
BÜYÜLÜBAĞ SHAH 2008
INTERNATIONAL WINE & SPIRIT COMPETITION 2011- BRONZ MADALYA
BÜYÜLÜBAĞ, DÜNYANIN EN PRESTİJLİ ŞARAP YARIŞMALARINDAN
VINALIES INTERNATIONALES 2011?den,  İKİ GÜMÜŞ MADALYA
Avşa Adası´nda bulunan tesisinde sınırlı sayıda üretilen ?Büyülübağ Shah 2008? ve ?Büyülübağ Cabernet Sauvignon 2007? uluslararası ilk ödüllerini dünyanın en prestijli şarap yarışmalarından Vinalies Internationales 2011´den aldı.

BÜYÜLÜBAĞ IRIS ROSE, DÜNYANIN EN PRESTİJLİ ŞARAP YARIŞMALARINDAN VINALIES INTERNATIONALES 2010?DA  GÜMÜŞ MADALYA
26 Şubat- 02 Mart 2010 tarihleri arasında Paris`te Fransız Önologlar Birliği tarafından düzenlenen Vinalies yarışmasında 3000´e aşkın şarap arasından Büyülübağ Iris Rose 2008 en iyi 79 roze şarabından biri olarak, gümüş madalya
Vinalies International 2009`dan Gümüş Madalya
19 yıldır, Paris`te Fransız Önologlar Birliği tarafından düzenlenen Vinalies International 2009 yarışmasında 3500´ü aşkın şarap arasından Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2005, gümüş madalya
En Prestijli Gümüş Madalya
Büyülübağ Cabernet Sauvignon 2005, 38 ülkeden 5288 şarabın katıldığı dünyanın en prestijli şarap yarışmalarından biri olan The Challenge International du Vin 2007`de gümüş madalya
İlk Üretime İki Altın Madalya
2005 bağ bozumu döneminde üretime başlayan Büyülübağ, ilk yılında Cabernet Sauvignon 2005 şarabı ile iki farklı altın madalya kazandı.
Cabernet Sauvignon 2005 Ağustos 2006`da yapılan Birinci Ulusal Şarap Yarışması`nda ve Eylül 2006`da Gusto Dergisi`nin yaptığı Türkiyenin En İyi Şarapları tadımında altın madalya ile ödüllendirildi.

ŞARAPTA KALİTE YÜKSELDİ
TÜRK şarapları, 6 Master of Wine (MV-şarap uzmanı) için görücüye çıktı. Veritas Şarap Eğitim ve Organizasyonları´nın 5-8 Mayıs tarihleri arasında ikincisini düzenlediği Masters of Wine Weekend İstanbul etkinliğinde 27 Türk üreticinin 188 şarabı tadıldı.
2010´da 22 üreticinin 120 şarabı tadılmıştı.
Etkinlikte Arcadia, Barbare, Büyülübağ, Château Kalecik, Corvus, Diren, Doluca, Gülor, Kavaklıdere, Kayra, Kocabağ, LA Wines (İdol), Likya, Melen, Pamukkale, Prodom, Sarafin, Selendi, Sevilen, Sunset, Turasan, Umurbey, Urlice, Urla, Vinkara, Vinolus ve Yazgan firmalarının ürettiği ve piyasaya arz ettiği şaraplar 6 ayrı kategoride tadıldı.
Piyasaya henüz arz edilmemiş şarapların tadımı da iki özel oturumda gerçekleştirildi.

BÖLGE ve ÜLKE EKONOMİSİNE ÖNEMLİ KATKI
Büyülübağ 2004 yılında Avşa Yiyitler yolu üzerinde kurduğu 120 dönümlük bağ ile sektörel dinamiklerin içindeki yerini alırken, 1 yıl gibi kısa bir sürede ise üretime geçerek, İş ve istihdamın yanı sıra, Bölge üreticisine önemli bir pazar yarattı.
Büyülübağ gelinen noktada Şarapçılığın başkenti Avşa`da nitelikli bağcılık yapılması konusunda üreticinin bilinlendirilmesi ve desteklenmesinde de önemli pay sahibi oldu.



feray ACEMLİLER
30.04.2012 23:34:41
Büyülübağ ... ADA KARASI ...

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı