Sarı, muhtarlarla buluştu

Sarı, muhtarlarla buluştu

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı: ?Erdek´e hizmet gelmemesi için ilçe içinde çalışanlar var? ?Erdek-İlhan arasına duble yol vizyonumuzu değiştirir?

Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, ?Muhtarlar Günü? dolayısıyla muhtarlara yemek verdi. ?Artake Et ve Balık Lokantası?nda verilen yemeğe CHP İlçe Başkanı Metin Uysal ve Ticaret Odası Başkanı Mimar F. Özlem Sarı da katıldı.

/resimler/2019-10/20/1048466674738.jpg

Yemekte bir konuşma yapan Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, muhtarların, demokrasi için önemini vurgulayarak, ?Sizler, demokrasimizin temsilcisi, temeli, devlet ile milletimiz arasında önemli bir köprüsünüz? dedi.

/resimler/2019-10/20/1050509020901.jpg

Atatürk´ün, cumhuriyet döneminde ilk olarak köy kanununu çıkararak muhtarlara büyük yetkiler verdiğine dikkat çeken Sarı, şunları söyledi:

?Ancak 2014 yılında Büyükşehir uygulamasıyla köyler, beldeler mahalleye dönüştürüldü. Muhtarların tüzel kişilikleri kaldırıldı. Büyükşehir kanunuyla yetkilerimiz, mülklerimiz elimizden alındı. Büyükşehir yasası ilçe belediyelerini yerle bir etti. Gelirlerimizin yüzde 50´si Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ne gitti. Ancak ilçelerin, Balıkesir´den uzak kumandayla yönetilmesi olmaz. Ancak halkımız bunun pek farkında değil. Tüm hizmetleri bizden bekliyor. Ama bu Büyükşehir Kanunu´nun sakıncaları hükümet tarafından da görüldü. Bunun değişmesi ve köy tüzel kişiliklerinin yeniden geri verilmesi için çalışmalar yapılıyor. Yıl sonuna kadar bunun gerçekleşeceğini düşünüyorum.?

/resimler/2019-10/20/1052006522298.jpg

BELEDİYENİN DURUMU

Erdek Belediyesi´nin ekonomik durumunun 2009-2014 yılları arasındaki yönetim döneminde bozulduğuna işaret eden Sarı, şöyle konuştu:

?Biz, belediyeyi 32 milyon borç, 10 milyon lira alacakla bırakmıştık. 2014 yılında ise 132 milyon lira borçla devraldık. Bu yıl sonunda belediyemizin gelir-gider dengesi yıllar sonra ilk kez eşit duruma gelecek. 2021´de ise gelirlerimiz, giderlerimizin üzerine çıkacak. Bu da hizmetlerimize olumlu olarak yansıyacak.

Bizden önceki dönemde taşeron aracılığıyla 12 milyon liraya yaptırılan ilçemizin temizlik işlerini hâlen, 45 kişilik kendi işçilerimizle 3-4 milyona gerçekleştiriyoruz. Ancak yazın, ilçemizdeki nüfus yoğunluğunun çok artmasıyla birlikte temizlikte çok zorlanıyoruz. Erdek gibi kış-yaz nüfusları arasında çok büyük farklar olan turistik yörelere devletçe gönderilen ödenekler mutlaka artırılmalı.?

YÜCEL´İN YAKLAŞIMI OLUMLU AMA BU İCRAATA YANSIMALI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin CHP´li belediyelere yaklaşımının olumlu olmasına karşın bunun icraata henüz yansımadığına dikkat çeken Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

?Yücel Yılmaz, AKP´li belediye Marmara ilçesine Marmara, Avşa, Saraylar iskelelerinin kullanım hakkını verdi. Buna bir diyeceğim yok ve olumlu görüyorum. Ancak aynı hakların bize de tanınmasını istiyoruz. Şu ana kadar bize sadece limanımızdakiiki kılçık iskele verildi. Pazartesi günü, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz ile Erdek´in stratejik planları konusunda bir görüşme yapacağız. Büyükşehir Belediyesi´nden, ilçemizdeki bütün dolgu alanları, kıyıları, kumsalları ve iskelelerinin bize verilmesini istedik.?

BÜYÜKŞEHİR´DEN TOPLAM ALACAĞIMIZ 19 MİLYON

Katı atık bedelleri başta olmak üzere Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nden toplam alacaklarının 19 milyon lira olduğunun altını çizen Sarı, şunları söyledi:

?Büyükşehir´in yapması gereken kırsal mahallelerimizin yollarını biz yaptık. 2018 yılı itibarıyla bu iş için 7 milyon lira harcadık. Diğer alacaklarımız ve faizleriyle birlikte Büyükşehir´in bize borcu 19 milyonu buluyor. Bu konuda dava da açtık. Bu paramızı aldığımız takdirde hâlen 15 aylık alacakları bulunan personelimizin tüm alacakları ödenebilir.?

HAL VE OTOGARI ESKİ YÖNETİM BALIKESİR´E KAPTIRDI

Erdek Belediyesi´nin malı olan hal ve otogar yerlerinin, kendisinden önce görevde bulunan AKP Erdek belediye yönetimi döneminde Büyükşehir Belediyesi´ne kaptırıldığına dikkat çeken Sarı, ?1999 yılında bu bölgeleri belediye binası ve katlı otopark olarak planlamıştık. Bizden önceki yönetim, bu yerleri Büyükşehir Belediyesi´nin almak istemesi aşamasında karşı çıkmayıp, yargıya başvurmayınca hal ve otogarın 20 dönümlük alanı göz göre göre Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ne gitti? dedi.

BELEDİYEDEN EN KÜÇÜK BİR MÜLKÜ BİLE SATMADIK

Erdek Belediyesi´ni çok zor ortam ve elverişsiz ekonomik koşullar altında yönetmeye çalışırlarken, kendilerine bağlanan eski köy, yeni kırsal mahallelerde bulunan mülkler veya arsalardan birini bile satmadıklarını vurgulayan Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, ?Hâlen cezalı bulunuyorum. Bu cezam 26 Şubat´ta dolacak. Gelecekten umutluyum. Yılbaşına kadar Erdek´te işlerin düzelmeye başlayacağına inanıyorum? diye konuştu.

ERDEK´E HİZMET GELMEMESİ İÇİN ÇALIŞANLAR VAR

İlçede yaşayan bazı kişilerin, siyasi çıkarlarını düşünerek Erdek´e hizmet gelmemesi için girişimlerde bulunup, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz´ı etkilemeye çalıştıklarını belirten Sarı, ?Bu kişiler sadece kendi çıkarlarını düşünüyorlar, Erdek onların umurlarında bile değil? dedi.

ERDEK-İLHAN ARASINDA DUBLE YOL

Erdek ile İlhan arasında duble yol yapımını yıllar önce kendisinin önerdiğini vurgulayan Sarı, şunları aktardı:

?Erdek-İlhan arasında yapılacak 16 kilometrelik bir duble yol, Batı Anadolu´dan gelen araçların, Asya´dan Avrupa´ya geçeceği en kısa yol olacaktır. Ben, buna ?İpek Yolu´ diyorum. İki kıtayı birleştirecek bu yol, 2-2,5 saat olacaktır. Şimdi bu yolun yapımını, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz´ın, yetkili makamlara teklif ettiğini memnuniyetle öğrendim. Bu yolun yapılması, Erdek, Ocaklar, Narlı, İlhan, hatta Kapıdağ´ın vizyonunu değiştirecektir.? 

Sarı, yemekte muhtarlara birer hediye paketi verdi. ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Sarı muhtarlarla buluştu
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli