Sarı, yıllardır öneriyordu

Sarı, yıllardır öneriyordu

Milliyet Gazetesi yazarı Abbas Güçlü: ?Tatil beldelerine yönelik çok özel yasaların çıkması ve ciddi yaptırımların gelmesi gerekiyor?

/resimler/2019-8/12/0120214548747.jpg

Erdek´te birkaç yıldan beri bir algı operasyonu yaratıldı: ?Erdek pis ve bakımsız!?

Evet, tam anlamıyla aksini söylemek elbette ki mümkün değil ama olaya böylesine basit bakmak, bizi yanılgıya götürür.

Şu soruların da yanıtlarını aramak gerekir:

Erdek´te yaşayanlar temizliğe dikkat ediyor mu?

Erdek Belediyesi´nin içinde bulunduğu büyük ekonomik darboğazın farkında mısınız?

Erdek Belediyesi´nin, Kapıdağ dahil tüm ilçenin çöpünü sadece ve sadece 45 işçiyle toplamaya çalıştığını biliyor musunuz?

Kapıdağ gibi bir cennet yarımadaya pikniğe gidenlerin dönüşlerinde orada utanmazca bıraktığı çöp yığınlarından haberiniz var mı?

Bu soruları çoğaltmak mümkün.

Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, birkaç yıldan beri çok önemli bir noktanın altını çizerek, ?Erdek´in kış nüfusu 32 bin. Yazın bu nüfus 300 binlere yükseliyor. İlçemizin çok eskiyen altyapısı da dahil olmak üzere belediye olarak, devletten 32 bin kış nüfusuna göre aldığımız payla yazın 300 binleri bulan nüfusa iyi hizmet vermemize olanak yok. Devlet, kış ve yaz nüfusu arasında büyük fark bulunan turizm beldelerine ayrıca maddi-manevi destek olmalı? diyerek, bu önerilerini Cumhurbaşkanından, ilgili Bakanlara kadar yazılı olarak iletmiş durumda ancak sonuç yok!

/resimler/2019-8/11/2119154578359.jpg

ABBAS GÜÇLÜ DE KONUYU GÜNDEME TAŞIDI

MİLLİYET Gazetesi yazarı Abbas Güçlü de, 11 Ağustos 2019 Pazar günü, Kurban Bayramı´nın ilk günündeki köşe yazısında konuyu gündeme taşıdı. Güçlü, ?İçerisi cennet, dışarısı çöplük? başlıklı yazısında, söz konusu kirliliğin yalnız Erdek´le ilgili olmadığını kanıtlarcasına şunları yazdı:

?Bayram demek, tatil demek olduğu için eminiz ki, pek çoğunuz tatil yörelerindesiniz. Tatil köyleri, oteller, pansiyonlar, kamplar, kampingler pırıl pırıl. Pek çoğu, adeta cennetten bir parça. Yeşilin, mavinin en güzel tonları orada. Çiçekler rengârenk, etraf tertemiz?

Kapıdan çıktığınız anda ise tam bir mezbelelik sizi bekliyor.

Nereye giderseniz gidin, durum farklı değil.

Kış nüfusu birkaç yüz bin olan tatil yöreleri, yaz ayları geldiğinde milyonları bulan tatilcilere, bırakın daha iyi hizmet vermeyi, çıtayı daha da aşağıya çekiyorlar.

Kiminle konuşsanız şikâyet hep aynı: ?Parayı başkaları kazanıyor, çöpü bize kalıyor!´

İşte bu yüzden tatil beldelerine yönelik çok özel yasaların çıkması ve ciddi yaptırımların gelmesi gerekiyor. Yoksa Kazdağları gibi cennet köşelerimiz de bir bir yok olup gider!?

/resimler/2019-8/11/2120455361387.jpg

DENİZ DE PARSELLENMİŞ!

Güçlü, yazısının bir bölümünde ise ?denizin parsellenmesi? konusuna değiniyor. Milliyet Gazetesi yazarı Abbas Güçlü, bu konuda da şu değerlendirmede bulunuyor:

?Güya, deniz kenarları kamusal alan.

İsteyen, istediği yerden denize girebilirmiş!

Koca bir yalan!

Neredeyse her karış sahil dubalarla çevrilmiş.

Deniz kenarlarına bir duş ve bir soyunma kabini koymak o kadar mı zor, o kadar mı pahalı?

Alanya bunu başarmış, diğer turistik kentler neden yapamıyor?

Yurt dışına gittiğinizde de durum farklı değil. Neredeyse tüm sahil boyunca her 100 metrede bir soyunma kabini ve duş var. Havlusunu alan geliyor. Elini cebine atmadan, denizine girip gidiyor. ?Böyle gelmiş, böyle gider´ diyen değil, ?Sorun çözmeye geldim´ diyen yöneticiler gerek ama ara ki bulasın!?

/resimler/2019-8/11/2123138176760.jpg

ERDEK´İN PİSLİĞİNİ BELEDİYEYE FATURA ETMEK NE DERECE DOĞRU

Erdek´in temiz olduğunu söylemek elbette ki mümkün değil ama ya vatandaşlarımız, ya turizm işletmecileri?

Geçtiğimiz günlerde, aynı zamanda Erdek Belediye Meclis Üyesi de olup, ilçede uzun yıllardır turizm işletmeciliği yapan Mehmet Ali Yağcı, ?Ben, her zaman tesisimin önünü de, karşımdaki yeşil alanları da temiz tutuyorum ama diğer birçok işletmeci bunu asla yapmıyorlar? demişti. Haksız mı?

Erdek´te yaşayanların, ilçenin temizliği umurlarında bile değil. Geçtiğimiz günlerde, kabuklu yiyecekleri yerlere atan bir kadını yaptığı işin yanlışlığını belirterek, uyarmaya çalıştım. Şöyle yüzüme, ?Sen de kim oluyorsun?? bakışı attıktan sonra kabukları inatla yere atmayı sürdürdü.

Çöp toplamanın görevi olmadığını, ancak cadde ve sokaklara çöp atmama sorumluluğu bulunduğundan habersiz birçok vatandaşın yaşadığı Erdek´in pisliğini sadece belediyeye fatura etmeye kimsenin hakkı olamaz. Bunun ismi tek sözcükle ?insafsızlık? olur.

Erdek´te yaşayanlar temiz bir kent istiyorlarsa önce aynayla yüzleşmelidirler.



Anahtar Kelimeler: Sarı yıllardır öneriyordu
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli