Sarı, Yukarı Yapıcı´yı İstanbul´a taşıdı.

Sarı, Yukarı Yapıcı´yı İstanbul´a taşıdı.

Mimar Sinan Üniversitesinde Konuşan Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Yukarı yapıcı destinasyon projesini anlattı.

  Erdek Belediyesi İle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi arasında imzalanan kurumsal işbirliği kapsamında gerçekleştirilen Erdek Yukarı Yapıcı Mahallesi Yenileme Projesi´nin konferansı ve sergi açılışı İstanbul´da yapıldı.

/resimler/2017-3/1/0011345983437.jpg

27 Şubat 2017 Pazartesi günü Mimar Sinan Üniversitesi Sedat Hakkı Eldem Oditoryumu´nda gerçekleşen konferans ve sergi açılışına Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, başkan yardımcıları Hulusi Ay ve Canan Kırdar, meclis üyeleri Çetin Gül, İbrahim Beyoğlu ve Abdullah Şener, Erdek Ticaret Odası Başkanı Mimar F. Özlem Sarı, CHP İlçe Başkanı Metin Uysal, belediye Etüt ve Proje Müdürlüğü personeli, üniversite öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda konu katıldı.

/resimler/2017-3/1/0011154722440.jpg

Konferansta ilk konuşmayı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İncedayı yaptı.

Ardından kürsüye davet edilen Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Erdek´in, coğrafi konum açısından çok önemli bir noktada yer aldığına dikkat çekerken, şunları söyledi:

?Marmara bölgesi, Asya´yı, Avrupa´ya bağlıyor. Erdek ise ülkemize turizmi getiren ilk ilçe ve çok zengin bir destinasyona sahip bulunuyor. Ülkemizde daha Turizm Bakanlığı´nın bile bulunmadığı, dünyada turizmin gündeme gelmediği 1950´li yıllarda Erdek´te turizm başlamıştı. Ancak daha sonraki dönemde Erdek turizmi önemini kaybetmeye başladı. Oysa Erdek´in, İstanbul´a yakınlığı çok büyük bir avantaj. Erdek, Karadeniz ve Akdeniz ikliminin birleştiği bir coğrafyada yer alıyor. Kapıdağ gibi bir doğa cennetine ve bitkisel anlamda da büyük bir çeşitliliğe sahip bulunuyor. Dünyanın en büyük tapınağına sahip. Hadrianus Tapınağı, Artemis Tapınağı´ndan bile büyük.  Bu tapınakta dünyanın ilk boyama sanatı gerçekleşmiş. M.Ö., daha İstanbul ortada yokken kurulan Kyzikos kentinde 250 bin kişinin yaşadığı biliniyor. Bu kentin 40 bin kişilik arenası, 20 bin kişilik tiyatrosu, Roma İmparatorluğu´nun, Roma´dan sonra en büyük darphanesi  varmış. Şimdi biz, Erdek´te yeniden turizmi canlandırmak amacıyla turizmi çeşitlendirmek istiyoruz. Bu amaçla gençlerin terk edip, yalnızca yaşlıların bulunduğu Yukarı Yapıcı kırsal mahallesini seçtik. Burada, otantik yaşam ve turizmi başlatmayı amaçlıyoruz. Şu anda buradaki binaların tescilini gerçekleştirdik. Burada doğal yaşamı bozmadan, mahallede yaşayanların tarım ve hayvancılık gelirlerine ek gelir sağlamak amacıyla bölgenin kendine özgü yemek çeşitleri ve başka değerlerini ortaya çıkarmayı hedefliyoruz.?

/resimler/2017-3/1/0012061471510.jpg

Sarı, konuşmasında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi´nin Türkiye´nin en önemli akademik kurumları arasında yer aldığını vurgularken, ?Erdek´te, bu üniversite ile iki yıldır birlikte heykel sempozyumu düzenlemenin mutluluğu içindeyim? dedi.

/resimler/2017-3/1/0013213574488.jpg

Dekan Vekili Prof. Dr. Sema Ergönül düşüncelerini açıkladı.

Konferansın ardından, üniversitenin Şehir ve Bölge Plânlama Bölümü, Mimarlık Bölümü, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü ve Fotoğrafçılık Bölümü üyeleri, Yukarı Yapıcı Mahallesi Yenileme Projesi´ne ilişkin çalışmalarının sunumlarını yaptılar.

Etkinlik, kokteyl ve sergi açılışı ile sona erdi.  Önder BALIKÇI

/resimler/2017-3/1/0013513791692.jpg



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli