Sarı, Erdek’te müsilajı anlattı

Sarı, Erdek’te müsilajı anlattı

Dekan Mustafa sarı, Erdek Belediyesi’nin, Erdek Spor Salonu’nda organize ettiği bilgilendirme toplantısında salyayı anlattı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek’te, müsilaj ve Marmara Denizi’nin sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.

Erdek Belediyesi’nin, Erdek Spor Salonu’nda organize ettiği bilgilendirme toplantısına Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy, Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı, İlçe Emniyet Müdürü Faik Karabaş, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Halil İbrahim İlanku, CHP İlçe Başkanı Hale Tuna, İYİ Parti İlçe Başkanı Arif Demir, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çevre gönüllüleri ve vatandaşlar katıldı.

Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı’nın açış konuşmasının ardından kürsüye gelen Dekan Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Marmara Denizi’nin yeni kabusu: Müsilaj” konulu görsellikle süslü konuşmasına başladı. Sarı,7 aydan bu yana, kasım ayından beri müsilaj konusunu anlattığı halde kimsenin konuya ilgi göstermediğini, ancak müsilajın bu boyutlara ulaşmasından sonra konunun gündeme geldiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Belediyelerin kanalizasyon atıkları 40 yıldır Marmara Denizi’ne, ‘ön arıtma’ adı altında veriliyor. Ön arıtma, arıtma demek değildir. Marmara Denizi’ndeki su sıcaklığı, son 40 yılın oranlarının 2,5 derece daha üzerinde bulunuyor. Marmara Denizi, durağan bir iç deniz. Yüzeyi ile dibi arasında hiç akıntı çok az. Bu nedenlerle Marmara Denizi artık bu kirlilik yükünü taşıyamıyor. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız dalışlarda, yüzeyden denizin 30 metre dibinin müsilaj ile dolu olduğunu belirledik. Gemlik ve Bandırma körfezleri birinci derece, Erdek Körfezi ise ikinci derece kirli. Müsilaj, solungaçlarını tıkadığı balıkları öldürüyor, toplu balık ölümleri yaşanıyor. Denizin oksijeni azaldı.”

YENİ BİR ATIK POLİTİKASI GEREKLİ

Marmara Denizi’nin kurtulması için her çeşit politik hesaptan uzak bir şekilde tüm yetkililerin birlikte hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Sarı, şöyle konuştu:

“Şu anda ortaya çıkan müsilaj krizi yönetilmeye çalışılıyor. Deniz yüzeyinden gemiyle müsilajlar alınıyor. Tabii ki, asıl önemli olan bu değil. Öncelikle Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilin yetkilileri bir araya gelerek gerekli önlemleri almak için düğmeye basmalı. Marmara Denizi için mutlaka yeni bir atık politikasının uygulamaya sokulması gerekir. Marmara Denizi’nin kirletilmesi konusunda artık suçlu aramanın anlamı yok. Çünkü artık Marmara Denizi’nin 1 litre atığı bile kaldırmaya gücü kalmadı. Marmara Denizi’ne verilen atığı bugün kessek, denizin kendisini yeniden toparlaması bir yılı bulur.”

SORULARA YANITLAR

Sarı, konuşmasının ardından izleyenlerin sorularını da yanıtladı.

Mustafa Sarı, olası bir “Kanal İstanbul” yapımının Marmara Denizi’ne yeni bir yük getirip getirmeyeceği sorusunu, “Bilim, verilerle çalışır. Bu konudaki bilimsel veriler ortaya çıkmadan düşünce açıklamak, ‘bence’ demekten ve duygusal davranmaktan öteye geçmez” dedi.

KAYMAKAM ATASOY’UN SORUSU

Bu arada söz alan Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, sunumu için Sarı’ya teşekkür ederek, şunları söyledi:

“Marmara Denizi’nin kurtarılması konusunda sayın Bakanımızın, mahalli idareler ile koordineli bir çalışma başlatacağını açıklamasını çok önemli buluyorum. Tabii, bu konuda herkesin elinden gelen çabayı harcaması gerekiyor. Kısa bir süre önce Erdek Limanı’nın hemen önünde 5 dakika süren bir dalış yaptırdık. Sadece 5 dakika içinde, 2 çuval atık çıkarıldı. Çok şaşırtıcı ama denizden bir kasetçalar bile çıktı.”

Erdek’te yeniden turizm hareketliliğini başlatmak ve ilçeyi örnek bir turizm kenti yapmak için çalışmayı sürdüreceklerini vurgulayan Atasoy, Prof. Dr. Sarı’ya, “Dünyada, Marmara Denizi gibi bir iç deniz var mıdır? Orada da böyle sorunlar yaşanmış mıdır? Bu sorunlar nasıl çözülmüştür?” sorusunu yöneltti. Sarı, Po Nehri’nin aktığı Adriyatik Denizi’nde, 1729 yılında, 18’inci yüzyılın başında da böyle bir müsilaj sorunu yaşadığını, alınan önlemler sonucunda bu sorunu çözdüğünü belirtti.

Toplantının ardından Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı, günün anısına Prof. Dr. Mustafa Sarı’ya plâket verdi.   ÖNDER BALIKÇI



Ekrem Alkay
11.06.2021 20:46:11
Sayın Sarı daha1-2 yıl önce körfez temiz Aşağıyapıcı önünde denizatı gördüm diyordunuz. Bu zaman zarfında ne çabuk kirlendi bu ķörfez...

Anahtar Kelimeler: Erdek’ müsilajı anlattı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı