Sarıkamış Şehitleri 109. Yılında anıldı.

Sarıkamış Şehitleri 109. Yılında anıldı.

Ayyıldıztepe Şehitler anıtındaki programda duygulu anlar yaşan

Ayyıldıztepe Şehitler anıtındaki programda duygulu anlar yaşandı.

109. yıl önce, Sarıkamış’ta donarak şehir düşen 90 bin Mehmetçiğin anısına bu yıl ilk kez Ayyıldıztepe şehitler anıtında anma düzenlendi.

Milli Eğitim İlçe Müdürlüğünde hazırlanan anma programında okullarını temsilen gelen Öğrenciler Ayyıldıztepe şehitler anıtına 500 mt mesafeden yürüyüş ile başladıkları program Şehitler abidesinde saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunması ile devam etti.

Anma programı dolayısı ile Şehitler abidesinde konuşan Milli Eğitim İlçe Müdürü Mutlu Aslan; 

“Bugün buraya, 1. Dünya Savaşına girişimizle başlayan türlü felaketlerin son bulduğu Son Kurşun Anıtına, nam-ı diğer Ayyıldız Tepe’ye; 22 Aralık 1914’te başlayan Sarıkamış Harekâtında ve Kafkas Cephesinde şehadete yürüyen şehit ve gazi dedelerimizi anmak için toplanmış buluyoruz. 

Sarıkamış; tarihimizin en gamlı, en hüzünlü, en kederli sayfalarından biridir. Sarıkamış, Mehmetçiğin Yemen çöllerinden Allahüekber dağlarına yürüyüşünün kutlu ve hazin hikâyesidir. Kumandanlarından aldıkları her buyruğu adeta ilahi bir emir telakki ederek kar demeden kış demeden soğuk demeden buz demeden yerine getiren dedelerimiz günlerce üşüyerek, titreyerek ve nihayetinde donarak şehadete ermişler ve böylece mutlak zafere ulaşmışlardır. Zira milletimizin muhayyilesinde en büyük zafer şehadettir.

Onların; tertemiz yürekleriyle, halis niyetleriyle karlı dağlar üzerinde attıkları her adım milletimize hayırlı neticeler doğurmuştur. Bu cephede 1918 yılına kadar fasılalarla devam eden çarpışmalar sonucunda imzalanan antlaşma ile tam kırk yıldır Rus işgalinde kalan Kars, Ardahan, Ağrı, Artvin vilayetlerimiz yeniden anavatana katılmışlardır. Yaşanan bu önemli kavuşmanın ardından bir büyük kucaklaşmanın daha gerçekleştiği bir başka coğrafya da bugün Kafkasya’nın parlayan yıldızı kardeş ülkemiz Azerbaycan’dır. Azerbaycan Türklerinin yardım çağrısı üzerine Osmanlı Askerleri ve Kafkasya Müslümanlarından gönüllülerin katılımıyla kurduğumuz Kafkas İslam Ordusu, 1918 Eylülünde Bakü’ye girerek Rus ve Ermeni Mezalimine son vermiştir. Şehit Şair Ahmet Cevad, 

“Ayrı düştüm dost elinden

  Yıllar var ki çarpar sinem 

  Vefalı Türk geldi yine 

  Selam Türk’ün bayrağına.” dizelerini de içeren “Çırpınırdın Karadeniz” isimli şiirini Türk ordusuna ithaf etmiştir. 

         Sevgili Öğrenciler!           

Cumhuriyetimizin 100. Yılını, yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz törenlerle milletçe büyük bir coşkuyla kutladık. Cumhuriyetimizin ikinci asrını Türkiye Yüzyılı olarak ilan ettik. 21. Yüzyılın Türk yüzyılı olacağını da dünyaya gösterdik. Otuz yıldır Ermenilerin ve işbirlikçilerinin işgali altında kalan kırk asırlık Türk yurdunu, Dağlık Karabağ’ı “Bir Millet İki Devlet” şiarıyla el ele vererek azad eyledik. Atalarımızın yarım kalan hayallerini bu anlamda gerçekleştirmiş olduk. Bugün örgütlenmesi devam etmekte olan Türk Devletler Teşkilatının teşekkülü, bu mücadelemizin 1914’te de 1918’de de bitmediğinin, bugün de devam ettiğinin göstergesidir.            

        Değerli Gençler!

Atatürk’ün “Bugün Sovyetler Birliği, dostumuzdur; komşumuzdur, müttefikimizdir. Bu dostluğa ihtiyacımız vardır… Fakat yarın ne olacağını kimse bugünden kestiremez. Bugün elinde sımsıkı tuttuğu milletler avuçlarından kaçabilirler. İşte o zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir… Bizim bu dostumuzun idaresinde dili bir, inancı bir özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız. Hazır olmak yalnız o günü susup beklemek değildir. Hazırlanmak lazımdır. Milletler buna nasıl hazırlanır. Manevi köprüleri sağlam tutarak Dil bir köprüdür… İnanç bir köprüdür… Tarih bir köprüdür… Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. Onların bize yaklaşmasını beklemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekir.” sözüyle ortaya koyduğu vizyon, bugün gerçeğe dönüşmektedir.

Sizleri bu duygu ve düşüncelerle selamlıyorum. Başta Sarıkamış, Bakü ve Karabağ şehitlerimiz olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükranla, minnetle ve rahmetle anıyorum. “dedi.

Ayyıldıztepe Şehitler abidesindeki Sarıkamış anma programı daha sonra öğrencilerin güne dair şiir ve kuran okuması ile devam ederken, İlçe müftülüğü görevli imamı tarafından okunan kuran, anma programının sonu oldu.

Ayyıldıztepe Şehitler abidesindeki Sarıkamış Şehitlerini anma programına Başta İlçe Kaymakamı Engin Aksakal olmak üzere, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, İlçe Emniyet Müdürü, Müftülük yetkilisi, Belediye Başkan yardımcısı öğretmenler ve öğrenciler katıldı.



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı