Sebahattin Ali`ye anma

Sebahattin Ali`ye anma

``Kazdağlarında Bir Efe``Sabahattin Ali için Anma Gecesi düzenlendi




Edremit Belediye Başkanlığı düzenlediği Sabahattin Ali'yi Anma Gecesi'ne katılan yazarın kızı Prof. Filiz Ali, Ben babamın etkisi ile müziğe yöneldim” dedi.

Edremit Belediye Başkanlığının Şükrü Tunar Kültür Merkezinde düzenlediği Kazdağlarında Bir Efe Sabahattin Ali için Anma Gecesi'nde Cumhuriyet tarihinde Türkçeyi en iyi yazan ve kullanan, Kazdağları ve Edremit sevdalısı Türkçe öğretmeni, şair, yazarın ve fotoğrafçılığı yanında birçok özellikleri ortaya çıktı.

Anma Gecesi Edremitli gençlerden oluşan Gurup Ülkühan ve solist Görkem'in Sabahattin Ali'nin şiirlerinden oluşan eserlerin okunması ile başlayan Anma Gecesine konuşmacı olarak Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA) Koordinatörü Sabahattin Ali'nin kızı Prof. Filiz Ali, Sanatçı Tuncel Kurtiz ve Prof. Dr. Ali Durmaz'ın katıldı.

Anma gecesine açılış konuşmasını görüntülü yayın ile katılan Kazdağlarında Bir Efe olarak kabul ettiği Sabahattin Ali için Edremit'te okuduğu ve eserlerini verdiği ilçe olduğunu yaşadığı evi ile değirmenin de halen daha Edremit'te bulunduğunu belirten Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, Edremitli tüm değerlerine sahip çıktıklarını ve anmaya devam edeceklerini söyledi.

Kılıç, Sabahattin Ali'nin ‘Hasan Boğuldu, Kuyucakli Yusuf ve Değirmen adlı eserleri yöremiz yaşam ve kültürünü anlatan eserler olduğu vurguladı.

KURTİZ, SABAHATTİN ALİ, BENİM İÇİN BİR ÖNDERDİ”

Sabahattin Ali, benim için bir önderdi. Türkiye'de ve dünyada ise romanın önderidir” diyen Sinema sanatçısı Tuncel Kurtiz, Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali'nin Edremit'te babası Sabahattin Ali ile Edremitli şair Mustafa Sütüven'in elinde büyüdüğünü söyledi.

Çocukluk yıllarında babasının Edremit Kaymakamı olduğunu, kendisinin de Edremit'te büyüdüğünü halen daha burada yaşadığını, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanımın evladı gibi sevdiği, Gazi Mustafa kemal Atatürk'ün çocukluk arkadaşı olan eski valilerden sonra milletvekili olan Hasan Tahsin Üzer'in akrabası olduğunu bahseden Tuncel Kurtiz, Hasan Tahsin Üzer'in Karadeniz Bölge Sorumlusu olduğunda Sinop'a Sinop Cezaevindeki şikayetleri incelemek için gider ve burada yapılan tespitleri açıklar.

Sinop Cezaevinde yatan siyasi mahkûmların cezaları dolmalarına rağmen tahliye edilmediklerini cezaevi müdürüne sorar ve çok ilginç cevap alır.

Sinop Cezaevi Müdürü, Siyasi mahkûmların yukarı çıkıp Rusya'ya bakarak, Rusya bizi kurtaracak” dediklerini ifade eder.

Hasan Tahsin Üzer, Bunu nasıl duydunuz? İşittiniz mi?” diye sorar.

Müdür, Hayır. Öyle zannediyoruz” diye cevap verir.

Cevaba bakınız. O gün, bu gün ne değişti?” diyen Kurtiz, Sabahattin Ali, bir devrimcidir” dedi.

FİLİZ ALİ, BEN BABAMIN ETKİSİ İLE MÜZİĞE YÖNELDİM”

Edremit Belediyesinin hazırlamış olduğu Kazdağlarında Bir Efe Sabahattin Ali” CD'sindeki gerçek ve duygusal tanımları çok beğendiğini ve bu nedenle Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç ve ekibini kutlayıp, teşekkür eden Prof. Filiz Ali, Bu tanıtımdan sonra bize söyleyecek pek bir şey kalmadı” diyerek hazırlayanları kutladı.

Babam bizi bir yerden izliyorsa çok şaşırıyordur. Babam kendisini roman, öykü yazarı olarak tanımlardı” diyen Sabahattin Ali'nin kızı ve Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA) Koordinatörü Prof. Filiz Ali, Aldırma Gönül Aldırma şarkısı Türkiye'de anonim oldu. Herhalde bu güzellik çok şaşırtıcı olurdu. Babamın tüm eserlerindeki kadın kahramanlar birer müzisyendir. Onun için ben babamın etkisi ile müziğe yöneldim” dedi.

DUYMAZ, SABAHATTİN ALİ ÇAĞDAŞ BİR ÂŞIKTIR”

Edremit'in küçük bir şehir ama Kazdağlarında Bir Efe Sabahattin Ali”yi anma etkinliği büyük ve etkili bir olaydır. Ben, Sabahattin Ali'yi Edremit'ten beslenen, bir canlı şelale, bir pınar olarak görüyorum” diyen Prof. Dr. Ali Duymaz, Dede Korkut'un sonlarına doğru Türk tarihinde Türkler İç Oğuz ve Dış Oğuz” hikâyesinde olduğu gibi birbirini yerler ve kavga ederler. Sabahattin Ali bu kavganın bir sanatçı kurbanıdır. Siyasi tarafı öne çıkartılan bir sanatçıdır” dedi.

Türkçeyi en iyi yazan ve kullanan Sabahattin Ali, aslında bir âşıktır. Türkiye'de bir kol var, Nesibi'lerden gelir. Diğer bir kolda Mevlana'dır. Biz Yunus'u görmemezlikten geldik. Sabahattin Ali, çağını şaşırmış bir halk şairidir. Söz dinlemez bir âşıklık geleneğinin bir temsilcisidir. Çağdaş bir âşıktır” dedi.

Kazdağlarında Bir Efe Sabahattin Ali” için hazırlanan Anma Gecesi sonunda konuşmacılara Edremit Belediye Başkan vekili Muharrem Terzioğlu tarafından Teşekkür Plaketi verildi.

Kazdağlarında Bir Efe Sabahattin Ali” için hazırlanan Anma Gecesine Edremit Belediye Başkan vekili Muharrem Terzioğlu, CHP Edremit ilçe Başkanı Yurt Yıldırım, Edremit Körfezi Malatyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Önder, Fotoğraf Sanatçısı Haşmet Demirbil ve Sebahattin Ali'yi sevenler ile Edremitliler katıldı.



 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı