Seçime 15 gün kala son durum!..

Seçime 15 gün kala son durum!..

Öncelikle Büyükşehirden başlayalım aşağıda ciddi anket şirketlerinin anket sonuçlarını görüyorsunuz.

Seçime 15 gün kala son durum nasıl bir bakalım:

Öncelikle Büyükşehirden başlayalım aşağıda ciddi anket şirketlerinin anket sonuçlarını görüyorsunuz.

Anketlere göre durum net değil her şey olabilir gibi görünüyor. Net olan belirleyici olacak olan iyi parti seçmeni. CHP adayı Akın derinden bire bir markajla iyi partililerin gönlüne girerek devam ediyor, güvenilir aday olduğunu belirtiyor, seçim vaatlerini biraz çeşitlendirmeli, her geçen gün oyu artıyor ama bu artış son gün başkanlığı getirir mi bilinmez. Güçlü bir rakibi var, seçime önde başlayan AK Parti adayı Başkan Yılmaz kritik yerlerdeki aday seçimi ile zor durumda kalabilir, yerel belediyedeki oy kaybı kesinlikle büyükşehir oylarını da etkileyecektir. 

Kampanyasını icraatları üzerinden götürürken son olarak kampanyasına öğrenci ve emekliler başta olmak üzere destek projelerini açıklayarak devam etti. Karargâh da rehavet varsa bu çok tehlikeli olabilir. Başkan her yere bakan gibi gidiyor etrafına bir ağ örülmüş sanki halkla daha iç içe görüntü vermeli diyoruz. İlçe listelerinde seçilebilecek kadın adaylar ve gençler çok az kadına ve gençlere yönelik çalışma yapılmalı, Yılmaz kaprisli partililer ile uğraşmaktan kararsız seçmene yeterince zaman ayıramıyor sanki.

Karesi, Altıeylül, Bandırma, Edremit bu büyük ilçelerin üçünü alan seçimi alır eşitlikte averajla yani küçük ilçeler ile başkan Yılmaz tekrar seçilir diyerek farklı bir bakış açısı oluşturuyoruz.

Bandırmaya gelince CHP son ana kadar adayı bekleterek, dezavantajlı olduğu seçimde taktiksel olarak dengeyi sağladı diyebiliriz. 2019 yerel seçiminde CHP+ İYİ beraber 19.500 farkla seçimi aldı 2024 de ayrı giriyorlar hatta AK Parti+MHP yine beraber giriyor ve son genel seçimde aradaki fark 1000 oy başarı başarısızlık bu 1000 farka göre ölçülecek.

CHP dengeledi dedik peki bunlar ne birincisi halk tarafından itibar gören kadın aday adayı, aday gösterilmeyince bu avantaj ortadan kalktı aynı zamanda 40 bin Manyaslı oyunda Mirza ile denge tam bozuldu. Mirza herkesi kucaklayacağını belirtip, yaptıklarını yapacaklarını anlatırken afişlerdeki kırmızı kazağı ve açılıştaki Kafkas oyunu ile pozitif bir görüntü çizip devamlı güler yüzü ile çalışmalarına devam ediyor.

Bu arada önemli bir tespiti siz okurlarımıza vermek isteriz, Bandırma nüfusu yaklaşık 164 bin, partilerin meclis listesine nüfusun etkisi nasıl acaba:

Yaklaşık 40 bin Bandırma kütüklünün meclis listelerinde yeri yüzde %10

Balıkesir’in diğer ilçelerinden (Manyas, Gönen, Susurluk, Dursunbey…)  yaklaşık 97 bin kişi Bandırmada yaşıyor meclis listelerinde yeri yüzde %40

Balıkesir dışı diğer illerden (Çanakkale, Bursa, İstanbul, Malatya, Sivas, Diyarbakır,..)  yaklaşık 27 bin kişi yaşıyor meclis  listelerinde yeri yüzde %50

Her iki partide de ilk sıralar ve seçilebilecek yerlerde durum böyle vilayet dışındakilerin siyaseti iyi yaptığı kesin.

Öztaylan’nın listesinde 2004 meclis listesinden birçok isim var, 20 yıl sonra tekrar sahne aldılar A takımını da bunlar oluşturuyor. 

Listede bunun dışında hangi dengeler gözetilmiş acaba? Eski ilçe başkanı liste başı yapıldıktan sonra ortaya çıktı, aday adaylığında çalmadık kapı bırakmayan halktan itibar gören kadın aday adayı, aday açıklandığı ilk günden itibaren dik durup yeni nesil siyasetçilere iyi bir örnek olup çalışmalarına devam ederek, taraf olmayan partili partisiz herkesin takdirini kazandı.

 Öztaylan geçmişteki hizmetleri ile fark yaratıyor bu gerçek. Her fırsatta Adalet partisinde Doğruyol da siyaset yaptığını belirtmesi orta yaş üstü sağ seçmene özellikle iyi partili seçmenlere yönelik mesaj, bunun yanında genç seçmene yönelik çalışmaları arttırması beklenmekte, enerjisini anlık çıkışlar sonrası savunmada harcaması zaman kaybettiriyor olsa da iki kurt politikacının son hafta performansı çok önemli olacaktır. 

İyi parti adayı Orhan Can sakinliği olaylara hâkimiyeti ile parti oyunu ne derece koruyacak ya da üstüne koyacak göreceğiz, iki eski rakibin ve iki eski başkanın yanında iyi bir alternatif olmayı başarması acaba meclise girmeyi sağlayabilecek mi izleyip göreceğiz.

Üçü bağımsız olmak üzere 17 adayın yarışacağı Bandırma Belediye Başkanlığı seçiminde tüm adaylara başarılar diyoruz. KAZANAN BANDIRMA OLSUN 



Anahtar Kelimeler: Seçime durum!..
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı