Seçime doğru!...

Seçime doğru!...

Parti oyunun yüksek olduğu yerde öncelik adayın yapısında değil Partinin Kurumsal kimliğindedir.

GENEL ANALİZ

Yerel yönetim (özellikle belediye başkanlığı) seçimleri, adayı daha fazla ön plana çıkarması açısından milletvekili seçimlerinden farklıdır. 

Belediye başkanlığı seçimlerinde adayın imajının seçmenin tercihine olan etkisi büyüktür. Vizyon sahibi olması, eğitim,  ideoloji, kişisel gelişimi, fiziksel görüntüsü, yerel yönetim konusunda deneyimli olması, geçmişi, kadın olması, genç olması, güvenirlilik ve tabi büyük bir etken ‘HEMŞERİCİLİK’tir

Parti oyunun yüksek olduğu yerde öncelik adayın yapısında değil Partinin Kurumsal kimliğindedir.

Örneğin Dursunbey de %75 oy oranı olan parti için aday önemli değildir yada Beşiktaş yada İzmir de aynı şekil de partinin adayı muhtemelen Başkandır.

Parti oyunun düşük ya da kritik olduğu yerde Aday ön plana çıkar, Partinin fantezi yapma lüksü yoktur aksi durumda kaybetmek kaçınılmazdır. 

Parti içi dengeler ve ideoloji bir kenara konulur ve yukarıdaki ince ayrıntılar devreye girer bir hamle seçimi aldırabileceği gibi bir hamle çok geride kalmayı da yanında getirir. Zaten halkın nabzını iyi tutanlar durumu anında görür.

2019 da Edirne Keşan da ilk defa Başkanlığı alan AK Parti ilçedeki Edirne İpsala’lı yerine başka bir bölgeden olan partilisini ve Keşan gibi yerde yörenin genel yapısı dışında ideolojik aday gösterseydi tabi başarılı olabilir miydi? Her şey bir yana CHP nin Ankara adayı sonuç almak için aday gösterilmiş ve başarılı olunmuştur. Bu isimin İzmir’de başkanlık için adı bile geçmez.

Evet, kısacası bölgemizde aday adayları belli (Bazı isimler açıkça aday adayı olmasa da partilerindeki geçmiş uygulamalar nedeniyle beklenti içindeler) ay sonunda ya da yeni yılın ilk günlerinde adaylar belli olur ve Bandırma başta olmak üzere Gönen, Erdek, Manyas, Susurluk da seçim sonuçları için daha net yorumlar yapılabilir. 2019 da bu beş bölge de durum 5-0 idi ve tabi bölgenin milletvekili de tekrar tercih edilmedi. Büyük Şehir Seçiminde de seçmenin bu bölgedeki tercihi çok önemli genelde iki oy uyumlu kullanıldığı için yerel adayların oyu seçilemese de çok önemli.

SIRADAKİ ANALİZ …. VERİ ANALİZİ olacaktır.

SONRASINDAKİ ANALİZ ….. İNCE AYRINTILAR olacaktır.



Anahtar Kelimeler: Seçime doğru!...
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı