Seçime doğru, Siyasi analiz

Seçime doğru, Siyasi analiz

31 Mart'a 80 gün kala seçime doğru, adaylık yarışında son durum

Adaylık yarışında son durum

Bandırma’da yerel seçimler öncesinde aday adayları çalışmalarına hızla devam ediyor. 

Seçim analizi yazımızı okumayanlara bir kez daha okumalarını tavsiye ediyor, aday açıklamalarına az bir zaman kala son virajda partilerde son durum ile ilgili bilgilendirme yapmak istiyoruz.

Bandırma’da 15 yıldır iktidar olan CHP ile başlayalım. Bandırma belediye başkanı aday adaylığı sürecinde 8 başvuru var, bu isimler halen başkan olan Tolga Tosun, bir önceki başkan Dursun Mirza, eski ilçe başkanı ve belediye başkan yardımcısı Metin Ok, yine eski ilçe başkanı ve meclis üyesi Selim Panç, son üç dönemdir belediye başkan yardımcısı olan Ozan Onur,  eski ilçe Başkanı Hüseyin Bahar, Bülent Arduç ve Mustafa Karagöz.

 CHP de hareketli adaylar Dursun Mirza ve Tolga Tosun, ama Metin Ok, Selim Panç ve diğer adaylar da çalışmalarına yoğun şekilde devam ediyor. 

Aşağıdaki son oy verilerinde görüldüğü üzere, CHP tek başına  7.256 oy önde, CHP de gösterilecek adaya göre parti ivme kazanacak, daha önce denenen bir isim mi olacak,  yoksa seçime yeni bir isimle mi girilecek kısa zaman içinde göreceğiz.

AK Parti adayı çok önemli,  gelelim o kısma:  AK Parti’de resmi başvurusu bulunan iki aday adayı var; birincisi ilk kez şansı yüksek bir kadın aday adayı olan belediye meclis üyesi Oya Yücel.

 Bandırma’da ilk kez bir kadın aday adayının belediye başkanlığı yarışında öne çıkması, 37. Belediye başkanlığı seçiminde aday olması durumunda dengelerde önemli değişim getirmesi bekleniyor.  Bu aday adayı cumhuriyet tarihinde Bandırma’da seçilerek görev yapan ilk kadın muhtar, bankacı, belediye meclis üyesi Bandırma’da tanınan sevilen eğitimci bir iş insanının eşi olan, her evin kapısını çalıp halkla kolay diyalog kurabilen oya yücel.

 Oya Yücel Bandırma da iş çevrelerinde, meslek örgütlerinde ve STK’ larda hüsnü kabul görmüş bir karakter. Onu kah bir fabrikanın yemekhanesinde işçilerle yemek yerken kah bir hasta ziyaretinde yada çat kapı  bir köyde evinde ev ziyaretlerinde görmek mümkün, dolayısı ile siyasetin aşağıdan yukarı doğru yapılması gerektiğini de çok iyi kavramış birisidir.

Yani Bandırma’da siyasetin kalite eşiğini de bir hayli yukarı çıkarmış,

ayrıca, bütün çalışma hayatı Bandırma merkezinde geçen Oya Yücel, eşi gibi Manyaslı bir ailenin kızı, Bandırma’da yaklaşık 40 bin Manyas kütüklü seçmen olduğu düşünülürse, buda ayrı bir konu. 

Yapmış olduğu temaslar ve kabullerin basına yansımasından, Oya Yücel’in hem kadın ve genç seçmen nezdinde,  hem de AK Parti dışında hatırı sayılır bir desteğinin oluştuğunu söylemek mümkün.

 Zaten cumhur ittifakı, ittifak dışından, özellikle de iyi parti seçmeninden oy alabildiği ölçüde başarılı olacaktır ki, bunun da  ancak demokrat parti, adalet partisi, doğru yol partisi çizgisinden gelenlerin desteğini alabilecek olan oya yücel ile başarılabileceği görülüyor.

Diğer aday adayı eski belediye başkanı Durgut Ergin. Rasyonel değerlendirmenin dışına çıkılarak, önceki seçimlerde olduğu gibi son dakikada farklı bir aday ilan edilirse ki ak partide önceki belediye başkanlığı seçimlerinde bu olmuştu, sonucu önceden bilinen sıradan bir seçim olması bekleniyor, Bandırmadaki durum binlerce seçmen için merak konusu.

İyi partide iki resmi aday adayı öne çıkıyor Dr. Orhan Can ve 911 arama kurtarma derneği başkanı Mustafa Gürsoy. 

Son seçimde aşağıda görüldüğü üzere partinin ciddi bir oyu var, malum istifalarla oluşan seçmenin tercihi önemli, diğer partilerin adaylarına göre yarışa dahil olurlar yada kaybederken başkanı belirleyebilirler.

Genelde seçmen büyükşehir ve yerel belediyede oyunu uyumlu kullanıyor. Bu durumda bir parti adayının sadece kendi parti seçmeni üzerinde etkisi olan bir isim olması büyük kayıp olacaktır. Karşı seçmenden oy alabilecek olan aday hedefe ulaşacaktır. CHP büyükşehir belediye başkan adayı Ahmet Akın ın “iyi parti benim de partim, iyi partide milletvekili olmanın onurunu yaşadım...

İyi partili olmaya devam edeceğim...

Ben de iyi partiliyim, orada milletvekilliği yaptım” demesi de, iyi parti seçmeninden oy alma çabasına güçlü bir dayanak oluşturmaktadır. Balıkesir çapında her ilçe seçiminde bu tezin dengelenmesini sağlayacak adaylar açıklanması AK Parti için önemlidir. Ayrıca partilerde Bandırma ve çevresinden olan Balıkesirli adayların hemşericilik etkisiyle de partiyi kendi seçmeni dışında önemli bir güce ulaştıracağı muhakkaktır.

Aşağıda son milletvekili seçimlerindeki oy dağılımını görüyorsunuz ve hemen ardında da bandırmanın demografik yapısıyla ilgili önemli bir veri göreceksiniz.



Anahtar Kelimeler: Seçime doğru Siyasi analiz
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı