ŞEKER FABRİKASI MÜDÜRÜNÜN ÜRETİM ÇABASI

ŞEKER FABRİKASI MÜDÜRÜNÜN ÜRETİM ÇABASI

Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Kürşad Erdoğan büyük oynuyor.

Fabrikanın 42 yaşındaki genç müdürü Erdoğan, geçen yıl bölgede yapılan 30 bin ton pancar kapasitesini gelecek yıl minimum 500 bin ton, maksimum 800 bin ton olacak şekilde arttıracak planı da hazırmış. 30 bin tondan 800 bin tona… Yani az da değil. Bu önemli iş öyle oturduğu yerde elbet olmaz. Genç bir fabrika müdürünün böylesine önemli bir projeyi gerçekleştirmek için kolları sıvamış olması gerçekten sevindirici. Başarılı olması halinde herkes kazanacak. Fabrika kazanacak, eken –biçen kazanacak, çalışan, taşıyan; özetle ülke kazanacak.

Ve böylesine bir bürokrat başkalarına da inşallah örnek olur…

Koltuğundan kalkacak sorun nerdeyse oraya gideceksin..

Müdür Erdoğan göreve yeni başlamış… Açıklamalarına bakacak olursak köy köy gezeceğini, pancar ekimini anlatacağını ve büyük projeler geliştireceğini söylüyor.

Zaten başka türlü de olmaz… Müdür beyin hedefi büyük…30 bin tondan 800 bin tona… Hedefi; geçen yıl önceki müdür Hakan Çelik’in 652 bin ton işlediği pancar miktarını aşmak… Zaten Hakan Çelik bu miktara başka merkezlerden gelen pancarlar sayesinde ulaşmış. Kürşad Erdoğan ise sadece Susurluk merkezde ekimi yapılan pancardan bahsediyor.

Zaman içinde pancar ekicisi küstürüldüğü için pancar ekim sahaları çok azaldı; onun yerine domates ve çeltik ekimi aldığı için Müdür Erdoğan işe küskün pancar ekicisiyle barışmaktan başlamış. Ancak bu iş hiçte öyle kolay oluyor… Olması için sonunda pancar ekicisine öyle güzel, yani tatmin edici bir fiyat verilmeli ki tam barışma olsun ve pancar ekicisi seve seve tarlasına koşabilsin… Bunun için de devlet desteği şart… Yoksa istediği kadar proje geliştirsin öylece kalır…

Pancar konusu böyle; ancak galiba şeker satışında sorun varmış… Tatlıcılar direk fabrikadan şeker satın alabiliyorlarmış ama bakkaliye toptancılarından sadece bir firmaya şeker satma yetkisi verilmiş, bu da piyasada karaborsaya kadar varan değişik fiyatların oluşmasına sebep oluyormuş…

Celal Bayar ve Adnan Menderes tarafından 1955 yılında hizmete açılan Susurluk Şeker Fabrikası satılmaktan son anda kurtulmuştu.

Yapmayın, etmeyin, altın yumurtlayan fabrikayı satmayın demiştik…

 Satılmadı ve şimdi 4 yıldan beri şeker üretmeye başladı.

Şeker pancarı sadece şeker demek değil, ayni zamanda küspe ve melas demek, alkol demek kısaca Türk çiftçisinin “gıdası” demek…

Pancar ekimi genelde bizim bu bölgede Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’nin ilçelerinin verimli topraklarında yapılıyor. Bu yerler; Bandırma, Mustafa Kemal Paşa, Karacabey, Susurluk, Gönen ve Biga… Ama şeker pancarı değişik iklimlerde de yetişme özelliği nedeniyle Erzurum, Kars, Konya ile Trakya bölgesinde de üretimi yapılabiliyor… İşte şeker pancarı böylesine önemli bir tarım ürünü.

Bunun için de ekiminden harmanına, yaz-kış demeden, yağmur-çamur demeden bizim için çalışan çiftçimiz desteklenmeli. ERDEM ÖZCAN-SUSURLUK



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı