Şeker`den açıklama

Şeker`den açıklama

Şeker Piliç ve Yem Sanayi Ticaret A.Ş. Satış Koordinatörü ve ortaklarından Hakan Bor firma ile ilgili son gelişmeleri gazetecilerle paylaştı.





Şeker Piliç Satıştan sorumlu koordinatör Hakan Bor gazetecilerle yaptığı söyleşide; ``Öncelikle yem ham maddelerindeki yüksek maliyetler. Üretime de yansıdı. Artan maliyetleri fiyatları piyasa belirlediğinden, biz satış fiyatlarına yansıtamadık. Daha sonra KDV indiriminden dolayı Önceleri yüzde 8 olan satış KDV'sinin yüzde 1'e indirilmesinden dolayı Devletten KDV alacağımız oldu. 2012 yılından oluşan KDV alacağımız şu an için, 24 milyon TL. Bu tutarı alamadık. Elektrik- doğalgaz ek maliyetler getirdi.''

Şeker Piliç ve Yem sanayi Ticaret A.Ş. Satış Koordinatörü ve ortaklarından Hakan Bor firma ile ilgili son gelişmeleri gazetecilerle paylaştı. Ulusal basında çıkan haberler bizim tek bilgi verme yetkili olduğumuz Kamu Aydınlatma Platformu (KAP), ve İMKB üzerinden ulusal basında duyuruluyor. Fakat Bandırma içersinde çok değişik dedikoduların olduğuna dikkati çeken Şeker Piliç ve Yem Sanayi Ticaret A.Ş. ortaklarından ve Satış Koordinatörü Hakan Bor, merkez binada gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘' Firmamızda bugün 1500 bordrolu çalışanımız var. Bunun yanında tedarikçiler ile birlikte çalışan sayısı olarak, 4 bin kişiye ulaşılmakta. Bunları aileleriyle birlikte çarptığımız zaman yaklaşık  Bandırma içerisin de doğrudan bu işten faydalanan 16 bin kişiye ulaşılıyor.

53 yıldır yumurta ile başladığımız sektörün içersindeyiz. Beyaz Et üretiminde de ilk  10 firma içersindeyiz. İstanbul Sanayi Odasında da 2011 sıralamasında da 241. sırada yer aldık.

Avrupa Birliği kriterlerine göre, İhracat Ön izin belgesi alan  7 firmadan bir tanesiyiz.

Dedi. Bu noktaya nasıl geldiklerini de bilgilendiren Hakan Bor,  Öncelikle yem ham maddelerindeki yüksek maliyetler. Üretime de yansıdı. Artan maliyetleri fiyatları piyasa belirlediğinden,  biz satış fiyatlarına yansıtamadık. Daha sonra KDV indiriminden dolayı Önceleri  yüzde 8 olan satış KDV'sinin yüzde 1'e indirilmesinden dolayı Devletten KDV alacağımız oldu. 2012 yılından oluşan KDV alacağımız şu an için, 24 milyon TL. Bu tutarı alamadık.  Elektrik- doğalgaz ek maliyetler getirdi.

Sektörün daralmasından dolayı özellikle finans kuruluşlarını tavukçuluk sektörüne biraz uzak kalması. Ve uzun vadeli kredilerden  kaçınmaktan Dolayı da  sektör kredi anlamında da dar boğaza girdi. Bunun yanında geçmiş yıla içersinde 2 sel felaketi bir yangın geçirdik. Bu yangından dolayı yaklaşık 9 ay üretim yapamadık. Bu bizim hem pazardaki payımızı, hem ciromuzu, hem de karlılığımızı çok fazla etkiledi.

Bu sorunları Ankara'da faaliyet gösteren Beyaz Et Sanayicileri Derneği Birliğinde dile getirmeye de çalıştık, Fakat, sesimizi duyuramadık. Bir çare bulamadık. Çözüm oluşturamadık.

Bunun yanında tüm firmalarda görülen hastalıklar ve ölümlerden dolayı.  Hem firmamız hem de sektörümüz zarar gördü. Ölümler yüzde 15'lere kadar çıkınca verim kaybı oldu.

Torunlar Gıda firmasıyla  görüşmelere başladığımızı SPK ya bildirdik. Bu KAP'ta da açıklandı.

Karşılıklı bilgi paylaşımından sonra  şirketimize gelen icra ve haciz işlemlerinden sonra karşılıklı görüşülerek görüşmelerin sonlandırılmasına karar aldık.

Firmamıza olan icra ve haciz takiplerinden dolayı bu görüşmeler son buldu. Haciz işlemlerinin başlamasından şöyle bir olay gelişti.  Özellikle ilçemizde bulunan küçük alıcılarımızın duyduğu dedikodulardan dolayı  paniğe kapılıp ,bir an önce ben hemen tahsilatımı yapayım tarzındaki yaklaşımlarından dolayı ,alacaklılarda üzerimize gelmeye başladılar. Buda bizim görüşme trafiğimizi tıkadı. Bizde masadan kalkmak zorunda kaldık.

Haciz ve icra işlemlerinden dolayı, (Henüz kalkan bir malımız yok) hesaplarımıza bloke kondu. Bu hesaplarımıza bloke konulunca bizim ödeme yapabilme yetkisinde olduğumuz nakliyesi- yetiştirici , sarım ekipleri ve tedarikçi ödemelerini yapma kabiliyetimiz önlenmiş oldu.

Bu arada ham madde alamadık. Hammadde alamadığımızdan dolayı da  canlı hayvanları yemleyemedik.

Bu sebeplerle bir dizi kararalar aldıklarına işaret eden Bor, ‘' Hayvanlarımızda telef olma korkusundan  Üretimi durdurma kararı aldık. Üretim yakın zamanda duracak. Bizim buradaki en büyük amacımız öncelikle çalışanlarımıza  tedarikçilerimizi  mağdur etmeden bu işten yüzümüzün akıyla çıkmak

Turunlar'dan sonra Banvit ile bir görüşme başlatıldı. Şu anda bu görüşmeler devam ediyor.'' dedi ve yeni bir Şeker Piliç'in bu günkü rakamlara göre 500 milyon liraya kurulabileceğini de belirten Hakan Bor 2012 yılında 25 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi.











Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli