Sektör Mersin´de toplandı

Sektör Mersin´de toplandı

Sofralık zeytin ve zeytinyağına destek artmalı Türkiye´de kişi başı zeytinyağı tüketimi 2 kilo

Ege Zeytin ve Zeytinyağları Birliği(EZZİB) ve Mut Ticaret ve Sanayi Odası(MUTSO) işbirliğiyle Mersin´in Mut ilçesinde bir toplantı düzenlendi.

/resimler/2019-8/29/2211108210100.jpg

Zeytin ve zeytinyağı sektörü temsilcilerini bir araya getirip, ?Zeytin ve zeytinyağı ortak akıl toplantısı? ismini taşıyan etkinlikte konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, şu değerlendirmelerde bulundu:

?Türkiye´nin, 2018-2019 sezonunda, 10 aylık dönemde, sofralık zeytin ihracatı miktarda yüzde 40 oranında artarak, 80 bin tona ulaştı. Bu sezonun tamamında sofralık zeytin ihracatımızın tahminimizin üzerinde gerçekleşerek 100 bin tona ulaşacağını düşünüyoruz. Zeytinyağı ihracatımız ise 9 aylık dönemde miktarda yüzde 18 düşüşle 44 bin ton olarak gerçekleşti. Sezonun sonunda 55-60 bin tona ulaşacağını tahmin ediyoruz. İhracatçılarımızın sürekli ve düzenli artabilmesi için lisanslı depoculuğun sektörümüze kazandırılması gerekiyor. Bu konuda ilgili bakanlıklarla işbirliğimiz sürüyor. Sofralık zeytine 50 kuruş, zeytinyağına ise 2,5 TL destek verilmeli.Ülkemizde üretilen zeytin ve zeytinyağının maliyetleri rakip ülkelerden daha yüksek düzeyde. Bu da ihracatımızı zora sokuyor. Burada asıl çözüm yolu, zeytin çiftçilerimizin girdi maliyetlerinin asgari düzeye indirilmesinden geçiyor. Buna paralel şekilde makineli tarım ve modern zeytincilik yöntemlerine mutlaka geçilmelidir. Şu anda zeytinyağı üreticimize verilmekte olan kilo başına 80 kuruşluk destek, AB ülkelerinde kilo başına verilen 0,9 Euro civarındaki destekle kıyaslandığında çok yetersiz kalıyor. Bu kapsamda, sofralık zeytine en az 0,50 kuruş, zeytinyağına ise 2,5 lira düzeyinde destek sağlanması gerekmektedir. Tane zeytine prim desteği sağlandığı takdirde üretilen ve piyasada işlem gören ürünlerin tamamı kayıt altına alınabilecektir. Hem de ihracat ve rekabet gücümüz artacaktır. Türkiye´de zeytinyağı tüketiminde son yıllarda önemli bir artış olmasına karşın kişi başı tüketim, 2 kilogramla sınırlı kalıyor. Ülkemizdeki kişi başı zeytinyağı tüketimi 5 kilogram olmalıdır.?



Anahtar Kelimeler: Sektör Mersin toplandı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli