Sel Afet-i Doğruca`yı yıktı geçti

Sel Afet-i Doğruca`yı yıktı geçti

Bandırma ve bölgesinde m2 başına 190 litreyi bulan sağanak yağış Bandırma`da olduğu gibi kırsalda da aralıksız hasar ve mal kaybına neden oldu.
Yağışlar Bandırma dan sonra en çok kaybı Doğruca da yaptı.
Geçtiğimiz yıl Fabrikalara verdiği zarar nedeni ile Bandırma Balıkesir karayolundaki menfezlerin genişletilmesi, Dere yataklarının düzenlenmesi bu kez Doğruca köyünün sular altında kalmasına neden oldu.
Öyle ki köy yerleşim alanında 2 mt bulan su yüksekliği 10 evin yıkılmasına, 43 evin sular altında kalması nedeni ile içindeki tüm eşyaların kullanılamaz hale gelmesine neden oldu.
Doğruca`da afet bununla kalmadı iki camii kullanılamaz durumda, Yeni camiye camı kırarak giren köylü içindeki suyu boşalttı, Halılar kullanılamaz halde, Namazlar Magfide kılınmaya başlandı.
Büyükbaş hayvanlar üst noktadaki ağıllara kaçırıldı, Depolardaki hububat telef oldu.
İlköğretim okulu, Sağlık ocağı ve lojmanı kullanılamaz durumda, 17 otomobil sular altında kaldığı için kullanılamaz durumda.
Bahri Babadağlı isimli isimli vatandaşın 80 koyunu telef oldu, Babadağlı Un fabrikasında Unlar, Ali Can`a ait entegre çiftlikte yem fabrikası, Hububat depoları, ve Kafeslerdeki binlerce tavuk telef oldu.
Bunlar gözlenen toplu zayiatlar, az sayıdaki kayıplar zapta alınmadı.
Sel felaketi nedeni ile elektrikler kesildi, Jeneratörler su altında kaldığı için çalıştırılamadı, Özellikle kümesler ve Depolardaki zayiat enerji olumsuzluğundan dahada etkilendi ve zarar katlandı.
Doğruca da ki Afet elbette bununla kalmadı Arazideki Kavun-Karpuz-Ayçiçeği-Mısır ve Domatesler sel ile birlikte yok oldu.
Gece yarısı uyanıp canını kurtaran Doğruca köylüleri sabah olduğunda felaketin boyutunu kestirmekte güçlük çekti.
Elektrik olmadığı için telefonları şarjı tükendi, iletişim kesildi, 23 Eylül sabahı köye sadece Jandarma geldi.
Kaderine terk edilmişliğin isyanını yaşayan Doğruca köylüleri ile saat 13.oo te buluştuğumuzda
yaşanılan dramı izleri yüzlerinden okunuyordu.
Saat 14.00 de DSİ Balıkesir il Müdürlüğünden Emin Gezer adlı mühendis, 14.30 da Bandırma maliyesinden tespit ekibi, 14. 40 da ise İlçe tarım müdürlüğü tespit ekipleri geldi.
İlk belirlemelere göre Doğruca da maddi yararın boyutları 1 milyon tl nin üzerinde idi.
Köy Muhtarı Yakup Mence yaşanan afetin gerekçeleri, meydana gelen maddi zarar ve alınması acil tedbirlerin yer aldığı taleplerini hazırladığı dosyayı yarın Vali Yılmaz Arslan`a iletiyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu