Sempozyumda konuştu

Sempozyumda konuştu

Ercan Dülgeroğlu, Erdek’teki tarih talanına dikkati çekti.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde (BANÜ) düzenlenen “3. Uluslararası Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü”, “Bandırma’nın geleceği” konulu sempozyumda konuşan Uludağ Üniversitesi emekli öğretim üyesi Ercan Dülgeroğlu, Erdek’ten kaçırılan tarihi ve arkeolojik yapıtlar üzerinde de durdu.

Kyzikos antik kentinin yıllarca yağmalandığına dikkati çeken Dülgeroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“1902 yılında, devletimizin izniyle İngilizlere, Kyzikos’ta kazı yapma izni verilmişti. Bu kazılardan çıkarılan yapıtlar kim bilir nerededir. ‘Khatitler’ dönemine ait olup, Erdek’in Ormanlı köyündeki kiliseden çıkarılan ‘Üç Güzeller’ heykeli, hâlen Bergama Müzesi’nde sergileniyor. Bu heykelin kabartmasının altındaki ‘Yolun açık olsun ve beni hatırla’ yazısı, belki de o zamanlardan, asırlar sonrasına iletilen bir dilek gibi yorumlanabilir. Bugün, ülkemize gelip ot, taş veya bunun gibi şeyleri toplayanlara her zaman şüpheyle yaklaşmalıyız.”

Kyzikos’tan çıkarılan mermer heykellerin, eski dönemlerde, tarihi yapıtlar konusunda hiçbir bilgisi olmayan yöre halkı tarafından kireç kuyularında yok edildiğinin, Erdek’in eski kaymakamı Reşit Mazhar Ertüzün’in kitaplarında anlatıldığına işaret eden Dülgeroğlu, “Bu kitaplarında kaymakam, yöre insanlarının, ‘Kireç ocaklarına attığımız çıplak kadın heykelleri, yanarak yok olurken bile gülümsüyordu’ sözlerine yer vermişti. Bu topraklardaki görkemli tarih, kaybolmamak için direniyor” dedi.

KAPIDAĞ ADAYA DÖNÜŞEBİLİR

Antik dönemlerde ada konumunda bulunan Kapıdağ’ın daha sonra yarımadaya dönüştüğünü belirten Dülgeroğlu, şunları söyledi:

“Ancak son dönemlerde küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliklerine paralel olarak Kapıdağ yöresi ve Erdek Körfezi’ndeki su yükselmesi, yılda yaklaşık 7 santimetrelik bir su yükselmesine yol açıyor. Bu şu anlama gelir. Gelecek dönemlerde Kapıdağ, yeniden ada durumuna dönüşebilir. Şurası da bir gerçektir ki, küresel ısınma, 2030’larda toplumsal yaşamı vuracaktır. Bu nedenle iklim değişiklikleri ve çevre koşullarını göz önüne alarak kalkınma planlarını buna göre yapmalıyız.” ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Sempozyumda konuştu
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı